Konya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.60
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2495.2
  • BIST
    9455.12
  • BTC
    64776.75$

Selâm Müminin Parolasıdır

09 Mart 2020, Pazartesi 09:41

 

Medenî bir insan olarak çevremizde yaşayan kişilerle sosyal ilişkilerimizde gözetmemiz gereken ahlâkî kurallardan biri de selâmlaşmadır. Selâm, müminler arasındaki karşılıklı ilişkilerin ilk basamağını teşkil eder. İlk defa birisiyle konuşmaya selâm ile başlanır. Yani önce selâm, sonra kelâm…

 

Selâm vermek ve almakta pek büyük ecirler vardır. Selâm, gönül topraklarına rahmet katreleri halinde iner ve gönüllerde muhabbet sümbülleri boy verir. Selâmlaşma aynı zamanda sevgili Peygamberimiz (s.a.v.)’in bizlere sünnet olarak bıraktığı en güzel hediyedir. Selâm, en güzel dua, en bulunmaz hazine, en erişilmez saadettir.

 

Selâm müminin parolasıdır. Müminler selâm verirler, selâm alırlar. Selâm vermekte yarışırlar. Selâm, Allah(c.c.)’ın kullarını, her türlü tehlikelerden selâmete çıkaran, cennetteki kullarına selâm eden Rahman sıfatlarından biridir.

 

İnananlar, selâm vermekte yarışırlar. Önce selâm vermeyi arzu ederler. Kendilerine selâm verildiğinde daha güzeliyle mukabele ederler. Selâm vermede cimri davranmak Müslüman’a yakışmaz. Müslüman tıpkı bir güneş gibi herkese şefkat dolu olmalıdır. Çünkü bilirler ki selâma önce başlamak daha güzel ve daha sevaptır. Selâm yaklaştırır, kaynaştırır, birleştirir.

 

Bir dost selâmı, yalnız olmadıklarını onlara hatırlatır. Kalpleri yumuşatır, kırgınlıkları ortadan kaldırır. Selâm denizi coştuğunda gönüllerden kini giderir. Nitekim Cenâb-ı Hakk selâm konusuna büyük önem vermiş ve selâmlaşma ile ilgili birtakım prensipler koymuştur:

 “Bir selâm ile selâmlandığınız zaman, siz de ondan daha güzeli ile selâmlayın yahut aynı ile karşılık verin. Şüphesiz Allah, her şeyin hesabını arayandır.”(Nisa, 86.)

 

Ayrıca Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) de, birçok hadislerinde selâmın önemi ve yaygınlaştırılmasının gereği üzerinde durmuştur. Bir sahabe Hz. Peygamber (s.a.v.)’e: “İslâm’ın hangi işi daha hayırlıdır.” diye sorduğunda, Rasülullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

 

“Yemek yedirmen, tanıdığına ve tanımadığına selâm vermendir.” Diğer bir hadislerinde;

 “İman etmedikçe cennete giremezsiniz; birbirinizi sevmedikçe, olgun bir imana sahip olamazsınız. Size, yaptığınız takdirde birbirinizi seveceğiniz; bir şeyi haber vereyim: Aranızda selâmı yayınız!”

 

Gerek ayetlerden ve gerekse hadislerden anlaşıldığına göre; selâmı yaymak, insanlar arasında dostluk, sevgi ve barışın yaygınlaştırılması, Müslümanların kalplerinin birbirlerine ısındırılması bakımından son derece önemlidir. Sıcacık bir selâm bazen bir çok hediyeden ve ikramdan daha çok gönül alıcı olur. Allah’ın bu güzel selâmı ne kadar güzel ve cömertçe çoğaltılırsa o oranda muhabbet meydana gelir.

 

 O hâlde, İslâm toplumunda dost ve ahbaplarla, arkadaş, tanıdık kısaca bütün Müslümanlarla sevgi, saygı ve samimiyet duygularının geliştirilebilmesi için, karşılıklı olarak selâm verip-almak gereklidir. Zira Rasülullah (s.a.v.) bu konuda şöyle emir buyurmuşlardır:

 

 “Ey insanlar! Selâmı yayınız, yemek yediriniz, akrabalarınızla alâkanızı ve onlara yardımınızı devam ettiriniz. İnsanlar uyurken siz namaz kılınız. Bu sayede selâmetle cennete girersiniz.”

Selâm; esenlik, barış, maddî ve manevî sıkıntılardan kurtulup rahatlamak demektir. Selâm Rabbimizin bir ismidir. Bu manada selâm vermek umut edilir ki, Allah-u Tealânın Selâm tecellilerine mazhar olunur. Müminlerin birbirlerine yaptıkları dualar Allah katında çok değerlidir.

 

Müslüman’ın dudaklarından selâm ve selâmet niyazları dökülmeli ve kardeşlerinin iyiliğini dilemelidir. Bir huzur ve bereket duası olan selâmın hakkını verelim. Varlığımızla bulunduğumuz her yere güven ve huzur taşıyalım. Selâmımızla dillerden gönüllere kardeşlik bağları kuralım.

 

Sonuç itibariyle; selâm aramızda bulunması gereken kardeşliği tesis eden, sevgi ve saygıyı artıran, bizi birbirimize bağlayan ana unsurdur. Bu sebeple selâm vermeli, selâm almalı ve selâmı yaymalıyız.

 

Selâm ile konumuzu bitirelim: Allah’ın selâmı, rahmeti, sonsuz hayır ve bereketi size ve bütün müminlerin üzerine olsun. Gönülden Muhabbetlerimle…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.