Konya
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.34
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2303.2
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70861.92$

 ŞEKER TADINDA BAYRAM

11 Haziran 2019, Salı 09:21

Bayram deyince hepimizin aklına  şeker ve geri çevirmesi oldukça zor olan tatlılar gelmektedir. İçimizdeki ses evet kesinlikle yemelisin derken hayır teşekkür ederim deyip ikramı geri çevirmesi oldukça zor. Bayramda aman inceldiği yerden kopsun antığından sıyrılıp bayramda ne yaparsam benim için iyi olur mantığıyla yaklaşırsak bayramdan sonra çok daha rahat edilecektir.

Bayramın en keyifli yanı aile ve aile büyüklerine yapılan ziyaret ve bayram sofralarında en güzel besinlerin bulunmasıdır.  Büyük sofralar ve sofranın üzerinde koyu muhabbetler üstüne cabası. Fakat sofrada geçirilen uzun muhabbetler yemek miktarını fark etmeden artırabilir. Yapılan bütün yemeklerin tadına bakma isteği fazla yemenize ve bununla birlikte nefes almanızda zorluk, mideniz de yanma ve bağırsaklarda sorun yaşamanıza yol açabilir.

Ramazan ayında çok uzun süreli aç kalındığından metabolizma yavaşladığından dolayı bayramda da aşırı yemek kilo artışını destekleyebilir. Bu yüzden Ramazan bayramını dengeleme ve bir şeyleri düzeltme dönemi olarak düşünmeye çalışın.  Birkaç günden bir şey olmaz diye sınırsız yemek yiyip tartıda bir sürprizle karşılaşmak yerine daha dikkatli ve ölçülü yemenizde yarar var.

Bayramlarda hiç tüketilmediği kadar çikolata ve tatlı tüketildiğinden öğünlerinizi daha hafif ve hazmı kolay besinlerden yana kullanmanızda yarar var. Kalp, tansiyon ve şeker hastaları bayram da beslenmelerine daha fazla dikkat etmelidirler. Çikolata ve tatlının aşırı tüketimi çocuklarda ishal, kusma ve doygunluk hissi vermesinden kaynaklı ana öğünler daha az tüketileceğinden çocuklara yemekten sonra meyve, meyve tatlıları, dondurma ve pudinglerin verilmesi azda olsa çikolata ve tatlılara eğilimlerini azaltabilir.

Bayramda verebileceğim genel öneriler şunlardır.

  • Gideceğiniz yere yürüyerek gidip asansör yerine merdiven kullanınız.
  • Tatlılardan vazgeçemiyorsanız, yemek istediğiniz miktarın yarısını yiyip öğünlerde sebze ağırlıklı besleniniz.
  • Alkol tüketimine başlandıysa miktarına dikkat edilmesi karaciğer yağlanmasını önlemek için oldukça önemlidir.
  • Kendinize servis tabağı alıp yiyeceğiniz besini ayarlamanızda yarar var.
  • Çay, kahve, soda, meşrubat gibi tüketilen sıvıların yanında su tüketmeyi unutmayınız.

Şeker tadında bayram geçirmeniz dileğiyle herkese hayırlı bayramlar…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.