Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.47
  • EURO
    34.97
  • ALTIN
    2435.9
  • BIST
    9716.95
  • BTC
    64547.38$

Şeftali’nin bilinen ve Bilinmeyen faydaları

07 Ağustos 2019, Çarşamba 09:13

Sevgili okurlarım bugünkü köşe yazımda sizlere bu günlerde pazarlarda ve AVM’lerde en çok meyve olarak tercih edilen şeftali’den söz etmek istiyorum. Lif bakımından zengin olan şeftalinin insan sağlığına birçok faydası vardır. Özellikle sindirim sistemine iyi gelen şeftaliye Uzakdoğu ülkelerinde mucize meyve olduğunu söylerler.

Ülkemizde en fazla Bursa'da yetişen şeftali içerdiği vitamin ve mineral bakımından göz sağlığında cilde kadar birçok faydası vardır. Meyve suyu ve reçel olarak tüketilen bu besin kaynağı içerdiği yüksek lif sayesinde de diyet listelerinde ilk sırada yerini alır.

Konunun uzmanlar şeftalinin olduğu kadar suyununda faydalı olduğunu belirtiyor. Gülgiller ailesine ait olan şeftalinin tüysüzüne nektari denir. İçeriğinde bol sıvı barındıran şeftali aynı zamanda en doğal şekeri içerir. Yaz meyvesi olmasına rağmen ilkbaharın Mayıs ayından itibaren tezgâhlardaki yerini alır. Eylülün sonuna kadar tüketilir. İçerdiği çekirdek ise doğadaki en temiz yakıt türüdür.

Enerji sağlayan şeftali çekirdeği içeriğinde kükürt ve kül barındırır. Yakıldıktan sonra doğaya yenilen mineral ve vitamin olarak döner. Dünya'da en çok Uzak Doğu ülkelerinin hayranlıkla tükettiği bir besindir. Eski çağlarda bu besinin hastalıklara karşı şifacı olduğuna inanılırmış. Özellikle hücreleri yenileme özelliği sayesinde Çin'de gençlik ilacı olarak görülmüştür. Ülkemizde yaz aylarının sonlarına doğru reçeli ve kompostosu yapı

Yazın susuzluk giderici ve serinletici etkisinin dışında daha bilmediğiniz birçok faydaları; Kansere karşı koruyucudur. Kalp krizi riskini azaltır. Böbrekler de oluşan kum ve taşı döker. Kanı temizler. Bağırsakları yumuşatır aynı zamanda kabızlığı giderir. Basur rahatsızlığında olumlu çözümler üretir. Gut hastalığı tedavisine yardımcı olur. Şeker hastalığına karşı koruyucudur. Bağışıklık sistemini güçlendirirken vücudun direncini artırır. Sakinleştirici etkisi vardır uykusuzluğu giderir. Cilde nem ve tazelik kazandırır.

C vitamini bakımından zengin olduğundan kas ve kemik gelişimini destekler. Yemeklerden sonra yaşanan hazımsızlık ve şişlik gibi mide sorunlarının yaşanmasını azaltır

Sağlıklı meyve ve sebze tüketin. Sağlıklı kalın

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.