Konya
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.56
  • EURO
    34.90
  • ALTIN
    2435.2
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66934.44$

Seçim sonrası beklenti..

20 Şubat 2019, Çarşamba 09:00

Ülkemiz ekonomisi yavaşladı. Bunun nedeni nedir? Derseniz tüketim ve yatırım olarak adlandırırız.

Toplumda bir güven sorunu yaşandığı için yatırımcılar önlerini görmek ve ardından sermayelerini riske atmak için acele etmiyorlar. Daha ucuz fiyat. Daha kolay şartlar birinci beklenti…

Tüketiciler de beklemedeler. Dövizdeki iyileşme ve faizlerdeki düşüş belirgin hale geldi. Tüketiciler risk almaktan çok riski uzaklaştırmak adına sohbetler yapıyorlar.

Ekonomi bir küçülme evresinde. Turizm, ihracat gibi döviz girdisi olan ve malını ve hizmetini dışarıya satanlar mutlular. İçeriye oynayanlar için hayat yıpratıcı.

Piyasalar için hava fena değil. Tahvil faizleri geriliyor, dövizde oynaklık düştü ve dar bir bantta makul hareketler görüyoruz.

Önümüzde mahalli seçimler var ancak uzun süredir olduğu gibi, bu seçimimizin de lanse edilişi ve idrak edilişi bakımından önemi büyük. Bu yüzden 'seçim sonrası beklentileri' şimdiyi etkiler hale gelmiş durumda. Yerel seçimlerden sonra piyasalar için önemli hareket bekleyenler var. Doların aşırı yükselişini bekleyenler, rakamı 10 liralarda telaffuz edenler bile var.

Seçimden sonrası için piyasalarda rakamların aşırı derecede yükselmesi ve enflasyon rakamlarının da aynı hızla yükselmesinin beklentisi var. Her ne olursa olsun endişeleri üzerimizden atmazsak, yatırımlar gerçekleşmez ve üretim yapılamaz. Üretim olmadan da bu durgunluktan ve enflasyon baskısından kurtulamayız.

Ekonomide spekülasyon çok önemlidir. Spekülasyonla batışlara ve çıkışlara şahit olabilirsiniz. Konya’da hipermarketlere geçiş döneminde ilk adımları atanları hatırlarsınız. O zamanlar nasıl büyük bir heyecan oluşturmuş, herkes oradan alışveriş yapmak için yığın yığın kuyruklara girmişlerdi.

Bugün gelinen noktada battığı söylenen, aslında hiçbir şirketin batmasını istemediğimiz dönemde böyle şeylerin olması çok üzücü. Üstelik halkla birebir iletişim kurdukları satış noktalarında yüzlerce çeşit ürünle mağazalarını ayakta tutmaya çalışırken, bir Allahın kulunun oralardan alışveriş yapmaması da bir hayli ilginç. Çünkü oralarda onlarca kişi çalışıyor geçimini sağlıyordu. Bugün gelinen noktada yüzlerce çeşit ürünün alıcısının olmaması, çalışan sayısının giderek azalması son derece üzücü.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.