Konya
18 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.51
  • EURO
    34.85
  • ALTIN
    2487.7
  • BIST
    9574.6
  • BTC
    61565.19$

SARIMSAK,SAĞLIK YARARLARINA DA SAHİPTİR

21 Ağustos 2019, Çarşamba 08:58

Sevgili okurların halk arasında her derde deva denilen Sarımsak sadece yemekleri lezzetli kılmakla kalmaz, aynı zamanda bazı sağlık yararlarına da sahiptir. Bunlardan bazıları; kan basıncının düşürülmesi, bağışıklığın arttırılması, LDL kolesterol seviyelerinin azaltılması, nörolojik-dejeneratif hastalıkların önlenmesi, göz sağlığının desteklenmesidir. Sarımsak, manganez, B vitamini, C vitamini, selenyum ve lif de dahil olmak üzere bazı önemli besinleri içerir. Sarımsağın faydalarının detaylarını merak ediyorsanız haberimizi sonuna kadar okumanızı tavsiye ediyoruz… İşte sarımsağın faydaları…

Sarımsak, Alliaceae familyasına dahil olan, Allium cinsinden bir soğanlı bitki türüdür (Allium sativum L.). Sarımsak, tarih boyunca beslenme ve tıpta önemli bir rol oynamıştır. Bu şifalı bitkiye yapılan en erken referanslardan bazıları, muhtemelen MÖ 6. yüzyılda derlenen Zerdüştlerin kutsal yazılarından oluşan bir koleksiyon olan Avesta’da bulunmuştur. Sarımsak ayrıca Sümer ve eski Mısırlılar için önemli bir ilaçtı. Kayıtlar, sarımsağın yaklaşık 5.000 yıl önce Giza piramitleri yapıldığında kullanıldığını gösteriyor. Ayrıca, “Batı tıbbının babası” olarak bilinen eski Yunan hekim Hipokrat’ın çok çeşitli koşullar ve hastalıklar için sarımsak kullandığı bilinmektedir. Yine Yunanistan’ın en eski Olimpiyatları sırasında, dayanıklılığı arttırmak için atletlerin sarımsakla beslendiğine dair bazı kanıtlar bulunmuştur.

Tarih boyunca sarımsak, bronşit, hipertansiyon (yüksek tansiyon), TBC (tüberküloz), karaciğer bozuklukları, dizanteri, şişkinlik, kolik, bağırsak solucanları, romatizma, diyabet ve ateş gibi hastalıklarda kullanılmıştır.

Halen sarımsak, ateroskleroz (arterlerin sertleşmesi), yüksek kolesterol, kalp krizi, koroner kalp hastalığı ve hipertansiyon dahil olmak üzere kan sistemi ve kalbe bağlı birkaç durum için yaygın olarak kullanılmaktadır.

Sarımsak, günümüzde bazı insanlar tarafından akciğer kanseri, prostat kanseri, meme kanseri, mide kanseri, rektum kanseri ve kolon kanserinin önlenmesi için de kullanılmaktadır.

Sarımsak zengin vitamin ve mineral kaynağıdır. Sarımsağın içeriğinde 33 çeşit kükürt bileşiği, 17 çeşit aminoasit, manganez ve çinko gibi mineraller ile A vitamini, B vitamini ve bolca C vitamini bulunur.

Sarımsağın faydaları

Sarımsağın insan sağlığı açısından faydalarından bazıları şunlardır:

 Enfeksiyonlar

Sarımsak bakteri, maya, mantar, parazitler ve virüsler üzerinde antimikrobiyal etkiye sahiptir. Sarımsaktaki allisin ve kükürt içeren bileşikler, mikroplarda DNA, RNA ve protein üretimini inhibe eder.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Hayvan ve hücre temelli çalışmalarda, sarımsak özü, glutation’u artırarak beyaz kan hücrelerini (lenfositler, makrofajlar, monositler ve nötrofilleri) uyarır. Beyaz kan hücreleri, enfeksiyonlara karşı koruma sağlayan immün hücrelerdir, glutation ise, immün hücreleri serbest radikallerden koruyan bir antioksidandır.

Kalbi korur

Sarımsak, kalbimizi kalp krizi ve ateroskleroz gibi kardiyovasküler sorunlara karşı korur. Bu kardiyo koruyucu özellik, çeşitli faktörlere bağlanabilir. Yaşla birlikte, arterler gerilme yeteneğini kaybetme eğilimindedir. Sarımsak bunu azaltmaya yardımcı olabilir ve kalbi serbest oksijen radikallerinin zararlı etkilerinden koruyabilir. Sarımsaktaki kükürt içeren bileşikler ayrıca kan damarlarımızın tıkanmasını önler ve ateroskleroz gelişimini yavaşlatır (arterlerin sertleşmesi). Ajoenin pıhtılaşma önleyici özellikleri kan damarlarının içinde pıhtıların oluşmasını önlemeye yardımcı olur.

Beyin kanseri

Sarımsakta bulunan organo-kükürt bileşiklerinin, bir tür ölümcül beyin tümörü olan glioblastomalardaki hücrelerin tahrip edilmesinde etkili olduğu tespit edilmiştir.

Hipertansiyonu azaltır

Sarımsak, genellikle yüksek tansiyon düşürücü olarak kullanılan bitkisel bir maddedir. Yüksek basınç seviyelerine maruz kaldığında, vücutta nitrik oksit olarak bilinen bir madde kan damarlarını gevşetir ve dilate olmalarına neden olur. Ayrıca trombosit agregasyonunu azaltarak tromboza karşı savaşır.

"İlaçlar gıdanız değil gıdalar ilacınız olsun" Bunlar, batı tıbbının babası olarak adlandırılan Hipokrat'ın ünlü sözleri. Hipokrat çeşitli tıbbi durumları tedavi etmek için sarımsak kullandı. Modern bilim de son zamanlarda sarımsağın faydalı sağlık etkilerinin çoğunu doğrulamıştır.

Sağlıklı beslenin, sağlıklı yaşayın.Mutlu olun

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.