Konya
18 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.54
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2495.9
  • BIST
    9524.59
  • BTC
    63551.84$

SAĞLIKTA “YETMEZ AMA EVET”

17 Ocak 2020, Cuma 08:56

Konya İl Sağlık Müdürü Mehmet Koç’u son bir kaç ay içerisinde iki defa  görme ve dinleme imkanımız oldu.

İlk olarak gazetemizi ziyareti sırasında Koç’la görüşmüştük.

Geride bıraktığımız Salı günü de 2019 yılı değerlendirmelerini yaptığı  ve 2020 hedeflerini açıkladığı basın toplantısında, Koç’u gördük ve dinledik. İl Sağlık Müdürlüğü’nün  çalışmalarına geçmeden önce, bu önemli kurumun müdürü Mehmet Koç’la ilgili görüşlerimi paylaşmak istiyorum okuyucularla.

Mehmet Koç profesör titrine sahip bir  yönetici.           

Öte yandan nezaket sahibi, zarif ve naif bir insan.

Son derece gösterişsiz, sade ve  sakin bir yapıya sahip.

Abartıyı hiç sevmiyor.

Söylediklerinde samimi ve saygılı.

Önünde ve arkasında  fır dönen, takla atan çapsız ve yetersiz elemanlarla çalışmıyor.

Salı günü basın toplantısı için gittiğimiz salonda bunu gördük. Koç’un maiyetindeki insanların çoğu tıp eğitimi alan, başhekim yardımcılığı, başhekimlik yapan insanlardan meydana geliyor. Ana kademelerde İl  Sağlık Müdürü böyle insanlarla çalışıyor. Alt kademelerde de farklı alanlarda eğitim alan yöneticiler müdür beyin kadrosunda görev yapıyor.

İl Sağlık Müdürü Mehmet Koç ve ekibi konuklarını tek sıra olmuş vaziyette basın toplantısının yapılacağı salonun alt katında ve girişinde karşıladılar. Konuklara verilen değeri göstermesi bakımından bu son derece saygılı ve nezaketli tavrı takdir etmemek mümkün değil. Bu tür toplantılara belirtilen saatten sonra gelen, konuklarını bekleten, salona girdikten sonra paltosunu çıkartıp, elindeki çantasıyla beraber milletin gözünün önünde bir  personeli çağırıp eline tutuşturan yöneticileri görünce, İl Sağlık Müdürü’nün farkını, fark ediyorsunuz.

Ne diyelim?

İnsan bu.

Bazı insanların bir şekilde ve katakülle yaparak geldiği makamlar, o insanlara fazla geliyor. Bir anda çok önemli ve çok büyük adam olup çıkıyorlar. Kendilerinin bileceği iş. Yiğit yattığı yerden de, yaptığı işten de belli olur. Sonra “Keser döner sap döner,  gün gelir hesap döner.” Önemli olan “Kubbede  hoş bir sada bırakabilmek.”

İl Sağlık Müdürü Mehmet Koç. “Adamımız, ahbabımız, arkadaşımız, akrabamız falandeğil”.Baştan söyledim. Koç’u iki defa gördük ve iki defa da dinledik. Hani derler ya  “İnsan kendisinibelli ediyor” diye. Koç’da, kendisini belli ediyor. Bunu anlamak için onunla “Kanka” olmaya falana gerek yok.  

İl Sağlık Müdürlüğü’nün çalışmalarına gelince..              

İl Sağlık Müdürü başarılı mı?

Evet, başarılı.

Fakat bunu söylerken, şunu da eklemek lazım..

AK Parti döneminde Türkiye’de sağlık alanında “devrim” olarak niteleyebileceğimiz bir yol açıldı. İktidarın en başarılı olduğu alanların başında sağlık sektörü geliyor. Türkiye bu konuda tarihi adımlar atarken, Konya’nın bundan istifade etmemesi  söz konusu bile  olamaz. Sağlık sektörü  öyle bir  yenilendi ve öyle bir modernize edildi ki, bunun farkında olmamak, olsa olsa aptallık  ya da düşmanlıkla ifade edilebilir.

Konya bu alanda yani sağlık sektöründeki gelişmelerden en iyi şekilde  istifade  eden illerin başında geliyor. Bunda milletvekillerinin ilgi ve katkısı ne kadar yüksekse,  İl  Sağlık Müdürlüğü’nün gayret ve çalışmaları da o kadar önemli.                “Ağlamayan çocuğa meme vermezler” sözünü unutmamak lazım. Yönetici gerekirse ağlayacak ve memeyi kapacak. İşte İl Sağlık Müdürü Mehmet Koç ve arkadaşları bunu  en iyi şekilde yaptılar. Ankara’yı yol yaptılar. Yeni bir  sağlık hizmetini öğrenmek ve yerinde görmek için ülkenin her köşesine gittiler. Konya’nın ilçelerine  defalarca giderek, ihtiyaçları yerinde tespit ettiler. Sonra da  plan program yaptılar. Projeler hazırladılar. Ödenek çıkarttılar. Bunlar kolay iş değil ama yaptılar.

İl Sağlık Müdürü’nün  basın toplantısında yaptığı açıklamaya göre Konya’da sağlık alanında fiziksel altyapı sorunu kalmadı. Teknolojik malzemeler modernize edildi. Evde  sağlık hizmetlerinin çıtası yükseltildi. Yıllık toplam muayene sayısı 10 milyon rakamına ulaştı. Yatan hasta sayısı 243 bine ulaştı. Mobil sağlık ekibi 39 bin hastayı ziyaret etti. 2019’da bin 400 personelin ataması yapıldı. Ebe, hemşire, uzman doktor ve sağlık personeli sayısında artış oldu. Kamu hastanelerinde sağlandı bu gelişmeler. Üniversite hastanelerindeki gelişmeler bu kapsamın dışında. Üniversite hastanelerinde de çok önemli yenilikler sağlandı.

Gelelim Şehir Hastanesi’ne.

İl Sağlık Müdürü Mehmet Koç’un, Şehir Hastanesiyle ilgili verdiği bilgiler bizi tatmin etmedi doğrusunu söylemek gerekirse.

Neden mi?

Müdür bey Şehir Hastanesi inşaatının yüzde  87 oranında tamamlandığını söyledi.

Neye göre yüzde 87?

Kaba inşaat olarak mı, yoksa “ince iş” denilen kısımlarla mı? Odaların tefrişi, mobilyalar, dolaplar, masa, sandalye, oturma grupları, poliklinik ve ameliyathanelerin çalışması için gerekli olan teknolojik malzeme ne durumda? Yapımcı firma bunların ihalesini yaptı mı? Bunun için para ve kaynak hazır mı? Değilse, Şehir Hastanesinin 2020 yılında tamamlanması mümkün değil. Bu durumda iş başka bir yıla kalır.

Şehir Hastanesiyle ilgili çok önemli bir sorun da ulaşım ve çevre  düzenlemesi.

Şehir Hastanesine ulaşım için  bugüne kadar en küçük bir adım dahi atılmış değil. Ulaşım  için bugün çalışmaya başlansa, bir kaç yıl sürer.

Müdür bey  Şehir Hastanesi tamamlanınca Meram Yeni Yol’daki Meram Eğitim veAraştırma Hastanesinin, büyük ve önemli kısmının Şehir Hastanesine taşınacağını söyledi. Neden? Hastanede taahhüt edilen yüzde 70 doluluk oranına ulaşabilmek  için.

Sağlık alanında Konya’ya daha fazla yatırım, imkan ve kaynak gerekiyor.           

Daha çok çalışmak lazım.

Hastanelere  özellikle de daha çok yeni teknolojik alet ve malzemelerin gelmesi lazım.

Bunu yapabiliriz. Çünkü Sağlık Teşkilatının  başında, bu işe başını koyan bir Koç var.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.