Konya
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.52
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2426.7
  • BIST
    9695.82
  • BTC
    66018.62$

SAĞLIKTA DEVRİM

26 Temmuz 2019, Cuma 08:34

Hafta içinde Konya İl Sağlık Müdürü Prof.Dr.Mehmet Koç gazetemizi ziyaret etti.

Yazı İşleri Müdürümüz Zekeriya Sağlık’la birlikte konuk ettiğimiz İl Sağlık Müdürü Koç’la uzun sayılabilecek  bir sohbetimiz oldu.  

Sağlıktaki gelişmeleri müdür bey  anlattı biz dinledik. Sonra  biz aklımızdaki soruları sorduk, müdür bey  ayrıntılı bir şekilde sorularımıza cevap verdi. Kendisiyle  iyi  ve faydalı bir görüşme yaptık. Bu sayede yeni bilgiler edindik. Sağlıkta nelerin yapıldığını  ve hangi gelişmelerin yaşandığını öğrendik.Keşke sorumluluk sahibi başka yöneticilerde kamuoyunu bilgilendirmek adına kitle iletişim araçları ile fark gözetmeden temas kurabilse.. Ne yaptıklarını anlatabilse.

Konya İl Sağlık Müdürü Prof.Dr.Mehmet Koç’la yaptığımız verimli sohbetin ayrıntılarına geçmeden önce şu hususu  belirtmeliyim...Konya, bir çok konuda olduğu gibi sağlık  alanında da eski Konya değil. Hatta bırakın çok eskileri 10-15 yıl öncesinin Konya’sı da değil. Mesela, bizimle yaşıt olanların ilk gençlik yıllarında Konya’da  bir  Millet Hastanesi vardı.Sonraki  yıllarda bu hastanenin adı Devlet Hastanesi olarak değiştirildi. Daha sonraki yıllarda da hastanenin adı Numune Hastanesi oldu. O yıllarda bir çok  ilçede hastane olmadığı için hasta sahipleri  hastalarını alır, Millet Hastanesi’ne getirirlerdi. Dostor sayısı azdı,  hemşire sayısı azdı, idari personel  yok denecek kadar  azdı. Hastane teknolojisi de buna göreydi. Bunlara rağmen doktorlar çok fedakardı ve işlerini  en iyi şekilde yapabilmek için büyük bir gayret gösterirlerdi.

Sonra Meram Yeni Yol’da SSK Hastanesi yapıldı.

SSK Hastanesi daha önce eski  hal civarında mülkiyeti   kamunun olmayan iki katlı küçük bir  binada hizmet veriyordu. Burada da zamanla yığılmalar oldu ve  ilk yapılan hastane binası yetersiz kalmaya başladı. İlaveler, ek binalar falan derken Anavatan’ın iktidar olduğu yıllara gelindi. Aynı yıllarda Selçuk Üniversitesi’ne bağlı olarak Meram Tıp Fakültesi hizmete girdi. Aynı dönemde özel hastanecilikte hayatımıza girdi. Ama bunlar yeterli oldu mu, ihtiyaçları karşılayabildi mi? Hayır.. Bir yandan nüfus artarken doğal olarak yeni ve modern hastanelere  de talep  hasıl oldu.Ankara ve İstanbul’daki sağlık kuruluşlarına giden hastaların sayısının artmaya başladığı bir dönemde, Anavatan iktidarı merkezde ve ilçelerde yeni sağlık kuruluşları yapmaya başladı. 

Anavatan ve bir miktar da DYP  iktidarları döneminde Konya’da sağlık alanında önemli yatırımların olduğunu kabul etmek lazım. Fakat bu alanda  en köklü adımlar, en geniş anlamda yatırımlar gerek  fiziki anlamda ve gerekse sağlık teknolojileri anlamında AK Parti iktidarları döneminde atıldı. Sağlık kuruluşları bugün eskiye oranla mukayese edilemeyecek kadar bina ve donanıma sahip. Çok sayıda kamu  hastane binasında binlerce  profesör, doçent,uzman doktorumuz var. On binlerce çalışan var. Hastanelerde  Ankara ve  İstanbul gibi büyük şehir hastanelerinde kullanılan malzemeler ve  teknolojiler kullanılıyor. Sağlık alanında müthiş bir gelişme gösterdik. Bunları gerçekleştirenlerin hakkını teslim  etmek lazım.

İl Sağlık Müdürü Prof.Dr.Mehmt Koç’la gazetemizde yaptığımız sohbetten sonra bu alandaki bilgilerimizi tazeledik ve  müdür beyden öğrendiğimize göre, Konya bu alanda çok daha ileri  noktalara taşınmış. Mesela, ilçelerde yeni hastane binaları yapılmış. Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde müthiş  işler başarılmış. Hastanelerde Yoğun Bakım Ünitesinin sayıları artırılmış. Türkiye’nin en büyük ve modern Halk Sağlığı Laboratuvarlarından birisi Konya’da yapılıyor.AMATEM,ÇAMATEM Türkiye’ye örnek olmuş. 31 ilçede 112 istasyon binaları yenilenmiş. Çocuk acillerin sayısı artırılmış. Hasta  yatak sayısı toplamda  7 bine ulaşmış. Şehir Hastanesi 2020 yılında hizmete girecek. İnsanlarımızı rahatsız eden Suriyeli hastalar için Nakipoğlu Hastanesi yeniden düzenlenmiş.

Şehir Hastanesi tamamlanıp hizmete girince; Meram  Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Numune Hastanesi’nin Şehir Hastanesi’ne taşınacağı konuşuluyordu. Kamuoyunun merak ettiği bu konuyu  İl Sağlık Müdürü Koç’a sorduk. Bu soruya şöyle cevap verdi.. “Evet, bazı  özellikli bölümler  taşınacak.Ama sözünü ettiğiniz hastane binalarında  hizmet  daha nitelikli hale getirilerek devam edecek.” 

Zekeriya Bey, yine kamuoyunun merak ettiği üniversite hastanelerinin  Sağlık Bakanlığı’na devredilip, devredilmeyeceğini sordu. Müdür Bey bu soruya da “Böyle bir  düşüncenin olduğunu ve bir takım çalışmaların yapıldığını biliyorum” diyerek,cevap verdi.  

Sonuç: Konya’da sağlık alanında gerçekten de devrim  niteliğinde gelişmeler olmuş.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.