Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.55
  • EURO
    35.04
  • ALTIN
    2437.7
  • BIST
    9716.95
  • BTC
    64582.95$

SADAKA ÇEŞİTLERİ

07 Nisan 2018, Cumartesi 07:47

Birkaç tane etek, başörtüsü alıp camiye bırakın her kim onları kullanıp namaz kılarsa sizin için sevap yazılır.

Evinizde odanızın penceresinin önüne kuşlar için bir tabak su veya yiyecek bırakın ve bunu adet edinin.

Yeni bir elbise alın paketin içine koyup bir ihtiyaç sahibine hediye edin.

Bir tane kumbara alıp odanıza bırakın günah yada yanlış olduğunu düşündüğünüz davranış ve durumlar da ona bir miktar para atın, ayda bir defa onu açıp ihtiyaç sahiplerine verin ve bunu her ay tekrarlayın.

 Eve giriş ve çıkış duasını kağıtlara yazın. Evin girişine,  asansöre ve çıkışlara asın. Oradan geçenler onu okudukça sevap kazanır ve siz de sevap kazanırsınız. 

Aylığınızın bir kısmını yetimler için kullanın.

Bir koli su alıp kalabalık alanlarda ölmüşleriniz için veyahut hastalarınız için sadaka niyetine verebilirsiniz.

Dışarıda cadde ve sokaklarda çalışan işçiler için bir koli serin su veya meyve suyu alıp/yapıp ikram edebilirsiniz. 

Size zulmedenlere, kötülük yapanlara, gıybetinizi edenlere de uyumadan önce hakkınızı helal ederek ve onları affederek sadakada bulunmuş olabilirsiniz.

Birkaç tane Kuran’ı Kerim alarak cami ve kurslara bırakabilirsiniz.  İnsanlar okudukça siz sevap kazanacaksınız her harf için on sevap yazılır düşünün size ne kadar sevap yazılmış olur.

 En kolay sadaka Ölmüşlerimiz için şişede kalan suyu yol kenarındaki ağaçların dibine dökmektir.

Müslümanların kalbinde sevinç ve mutluluk oluşturun.  Bunu bir gülücük,  güzel bir söz, küçük bir yardım ile yapabilirsiniz. Özellikle psikolojik sorunları olanlar için bunu yapın.

 Oturanlara selam vermek, onlara gülümsemek ve güzel söz söylemek de bir sadakadır.

Yukarıda küçük bir kısmını sizlerle paylaştım sadece, hepimiz biliyoruz ki bunlara binlerce sadaka çeşitleri ekleyebiliriz. Çünkü dinimiz de bir tebessüm bile sadakadır. Ama öyle bir hale geldi ki sadaka parayla sınırlı kaldı. Para veriyoruz sadaka diyoruz. Hatta ileri gidip bilmem şu kadar para verdim diye dillendirip ardından Allah sevabını kaçımasın, Allah sevabını uçurmasın gibi sözlerle garanti altına almaya çalışıyoruz. Bizim dinimiz sadakayı bize sevap garantisi olsun diye değil yardımlaşmayı yaygınlaştırmak için emrediyor. Önemli datayı ise gizli yapılması, bir elin verdiğini diğer elin bilmemesi. Ama biz her konu da olduğu gibi yardım konusunda da işte bak ben bunu yapıyorum diye göze sokma medeniyetsizliğine sahibiz. Çünkü biz bir şey yapıyorsak bunu herkes bilmeli ve herkes bunu yapıyor demeli yoksa yapmanın bir anlamı yok. Bizim övünme duygularımız şaha kalkmalı ki gubuzluk denilen kavran ebedi varlığını sürdürebilsin. Bu yüzden yapıyorsak yayarız. Yersiz gereksiz tavırlarımızdan vazgeçmeli dini din gibi hayrı hayır gibi yapmalı amacını ve niyetini sapıtmamalıyız. Dinle, gösterişi ukalalığı ele alıp yardımsever hayırsever olmaya çalışmamalı hayır için hayır yardım için destek olunmalı. Gubuzluğu artık bir kenera atmalı.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.