Konya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.37
  • EURO
    35.04
  • ALTIN
    2325.3
  • BIST
    9093.72
  • BTC
    70160.99$

SABIR

22 Mayıs 2019, Çarşamba 08:44

Sabrı elden komamaktır evla

Ki koruk sabr ile olur helva      

Taşlıcalı Yahya

Kur’anda en çok bahsedilen Takva 150 yerde, ikinci sabır 85 yerde geçer. Ayrıca yüzlerce hadis-i şerif vardır. Efendimizin kendisi tabir caizse “sabır taşı” dır.

Gayri Müslim ilim erbabının da dile getirdiği gibi, beşerin ıslahının en zor olduğu bir dö­nemde, cahiliye asrında, kendi öz kızlarını toprağa diri diri gö­mecek kadar vahşileşmiş bir cemiyette, yeni bir dinin neşv ü nema bulmasını başarmış, yapılan bütün eza, cefa, zulüm, haka­ret ve işkencelere sabretmiş, 7 evladından 6 tanesini bizzat kendi elleriyle toprağa tevdi eylemiş, kısacası altın bir nesil imal etmiştir. Hangi sayede? Sabrı, sebatı ve azmi saye­sinde. Rabbi­miz bunu müjdeliyor ve şöyle buyuruyor: “...Sabredenlere mü­kâfatları elbette hesapsız olarak verilir.”(1)

Hz. Mevlânâ da şöyle der: “Gü­lün dikene katlanması onu güzel kokulu yaptı.”

Adiy b. Hatim “benim Müslüman oluşuma şu üç olay sebep oldu” de­miştir:

1-Resülün yanına geldim, ayağa kalktı, bana yerini verdi, öyle iyi mua­mele etti ki, bunu başka insanlarda görmek müm­kün değil.

2-Bir kadının onun yakasından tutup bir yere götürdüğünü gördüm, boynu kızarmıştı. Böyle bir sabır ancak bir peygam­berde olur dedim. 

3-Bize geldi kimsenin bilmediği sadece kabile reislerinin bilebileceği bir örfü ben yanlış yapınca bana hatırlattı. Benimde kalbim onun bir peygamber olduğuna kanaat getirdi ve Müslü­man oldum.  

Hz. Ali’ye yenilmeyişinin ve başarılı oluşunun sırrını sor­muşlar o “sabır” demiş. Soranlardan biri ile bilek güreşine tu­tuşmuş ve yenmiş. “Sen yenilip bıraktığın anlarda benimde bütün gücüm tükenmişti, hemen bırakmak üzerey­dim, ama sabır, sabır diyerek biraz daha dayanınca sen yenildin, işte başarı­nın sırrı bu” demiş.

Timur’la ilgili de böyle bir kıssa anlatılır. Gençliğinde gir­diği bir savaşta bacağından ağır bir şekilde yaralanmış. Bir ke­nara çekilmiş ve kan zayiinden ölmeyi beklemiş. Kalk­mak kurdanmak istemiş ama mümkün değil. O esnada bir karınca görmüş ve bir yiyecek parçasını bir çukurdan çıkarıp yuvasına götürmek için defalarca uğraşmış, düş­müş ve 70’incide zafere ulaşıp götür­müş. Timur bundan ibret almış ve “bu hayvan bu kadar sabır ve azim sahibi iken ben neye ölümü beklemekte­yim?” demiş uğraşmış, o da kurtulmuş.(2)

“Demirin mıknatısa aşık olduğu gibi, zaferde sabra aşıktır ve devamlı ona doğru koşar.” İmam Sühreverdi.

Edison’un elektriği bulabilmek için 20 binden fazla deney yaptığı, Mikelanje’ın Musa Heykelini 15 senede yonttuğu tarihi rivayetlerdendir.

Evet, sabırla ilgili fıkralarımızı sıralayıp, konuyu bitirelim:

Kendisi çok çirkin, karısı da çok güzel bir adam, sık sık “hatun sende bende inşallah cennetliğiz” dermiş. Sebebi sorul­duğunda “Allah şükredenle­rin de, sabredenlerin de cennetlik olacaklarını müjdeler. Ben, senin gibi güzel bir eş verdiği için O’na daima şükrediyorum, Sen de benim gibi çirkin biri ile hayatını geçirmek suretiyle devamlı sabrediyorsun” dermiş.

Erzincanlı Eyüp Usta diye bir kerpiç kesicisi varmış. Bir bahar gününde kerpiçleri kesip kuruması için sermiş ama bir şiddetli yağmur, bütün emekler boşa… İkinci gün hakeza, üçüncü gün… derken Eyüp usta ellerini kaldırmış; “Allahım benim adımda Eyüp ama, Eyüp peygamberle karıştırma!..”    de­miş.(3)

Temel sözlü imtihana girmiş, çıkmış, hemen arka­daşları et­rafını alıp sor­muşlar: “Temel ne sordular?”, Te­mel; “şunu, şunu, şunu sordular”, “ne ce­vap verdin?” “Vallah Allah bir sabır verdi, ağzımı açmadım!..”

Dipnotlar:

1- Zümer  Sûresi, 10.

2- Fernand Grenard, Asya'nın Yükselişi ve Düşüşü, M.E.B. Yay. 1000 Temel Eser, terceme Orhan Yüksel, İst. 1970  s.71.

3- Eyüp Peygamber; acılara hastalıklara sabrı ve tahammülü ile meşhur bir peygamber.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.