Konya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.59
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2507.1
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    64098.73$

RUŞEYM

16 Mart 2018, Cuma 07:31

Buğdayın özü olarak da bilinen, besleyici değeri oldukça yüksek olan Ruşeym’in içinde neler var hep birlikte bakalım.

RUŞEYM NEDİR?

Ruşeym buğdayın embriyo kısmıdır. Tohumun çimlenmesini ve üremesini sağlar. Bir buğday tanesinin yaklaşık % 3’ünü oluşturur. Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan bu öz, içerisindeki esansiyel yağ asitlerinin acıma süresinin hızlı olmasından dolayı buğdaydan un yapımı aşamasında ayrıştırılır. Böylelikle elde edilen unun raf ömrü uzar. Ayrıştırma sonucu 1 ton buğdaydan yaklaşık 1 kilo ruşeym elde edilir.

BESİN DEĞERİ:

2 yemek kaşığı ruşeym yaklaşık 60-70 kkal'dir. İçerisinde;

1,5 gr doymamış yağ

9 gr karbonhidrat

4 gr protein

2 gr lif

2 gr şeker

ve sağlığa yararlı birçok besin öğesi bulunur.

VİTAMİN VE MİNERAL KAYNAĞI:

  • A vit., Lesitin, minerallerden ise Demir, Çinko, Magnezyum ve Krom açısından zengindir.
  • Kalp-damar sağlığının korunmasında etkili olan Folik asit, B1 ve B6 gibi önemli B vitaminleri içerir.
  • Yüksek lif oranı midede tokluk hissini artırır, acıkma süresini geciktirir. Kan şekerinin düzenler, kolesterol seviyesinin kontrolünü sağlar. Konstipasyon(kabızlık) gibi bağırsak sorunlarının çözülmesine yardımcı olur.
  • Halk arasında kötü kolestrol olarak da bilinen LDL’nin düşmesinde rol oynayan kolestrol yapısına benzeyen fitosterol (bitkisel sterol) içerir.
  • Kaliteli bir Omega-3 yağ asiti kaynağıdır. Sinir sisteminin çalışmasına, kolestrolün düşmesine, kan şekerinin düzenlenmesine yardım eder.
  • Güçlü antioksidanlardan biri olan E vitamini deposudur. Hücre zarı dayanıklılığını arttırır, bağışıklığın güçlenmesini sağlar, kanser önleyicidir, cilt sağlığının korunmasına yardım eder.

ZAYIFLATICI ETKİSİ VAR MIDIR?

Bitkinin, sindirim sistemi tarafından emilemeyen fakat vücut için yararlı olan kısmı diyet posası(lifi)dir. Sağlıklı beslenmenin temelinde yer alır. Su tutma özelliği sayesinde midenin tokluk hissetme süresini artırır. Acıkma süresini geciktirir. Fakat yağ yakma gibi bir özelliği yoktur. Dolayısıyla yüksek lif oranına sahip olan Ruşeym, doğrudan zayıflamayı sağlayan mucizevi bir besin değildir.

NASIL TÜKETİLİR?

Lif içeriği yüksek bir şekilde beslenmek zorunda olan, zayıflamak isteyen, sağlıklı ve dengeli beslenmeyi düşünen bireyler rahatlıkla günlük beslenme planlarına ruşeymi ekleyebilir. Özellikle büyüme çağındaki çocuklar için kaliteli bir besin kaynağıdır.

Taze ve ya kuru sebze - meyvelere, meyve salatalarına tüketim sırasında eklenebilir. Soğut süt ve ya yoğurt ile karıştırıp kahvaltıda ya da ara öğünlerde tüketilebilir. Ayrıca çorbalara, salatalara, kek ve kurabiyelere de eklenebilir. Ekmeğe ilave edilmesiyle birlikte besin değeri yüksek, oldukça lezzetli bir ekmek elde edilebilir. Günlük tüketilen miktar 2 yemek kaşığını geçmemelidir.

İçerdiği besin öğeleri bakımından oldukça faydalı olan ruşeym, her yaşta gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Fakat genetik ve çevresel faktörler sonucu emilim bozukluğu oluşan bireylerin, çölyak hastalarının ve lif tüketimi sakıncalı olan bireylerin tüketmemesi gerekmektedir.

ŞEKERSİZ RUŞEYMLİ KEK TARİFİ

Malzemeler:

2 yumurta

1 fincan zeytinyağı

1 çay bardağı süt

1 paket kabartma tozu

1 çay bardağı kepekli un

1 çay bardağı rüşeym

1 su bardağı müsli

5 adet küçük kuru incir

5 adet küçük kuru kayısı

1 su bardağı kuru üzüm

1 çay bardağı kuru dut(isteğe göre ilave edilir.)

Yapılışı:

Yumurtayı tek başına bir süre çırpın. Üzerine kalan malzemeleri teker teker ekleyin. Tekrar çırpın ve yağlanmış tepsiye dökün. 180 derecelik fırında yeterli sürede pişirin. Afiyet olsun.

Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.