Konya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.53
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2436.2
  • BIST
    9810.96
  • BTC
    63646.88$

RENK KIRMIZI İCRAAT MAVİ

05 Mart 2021, Cuma 09:22

Konya’da  bazı üniversiteler Hibrit yöntemi ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürme kararı almıştı.

Son olarak Selçuk Üniversitesi yönetimi de Hibrit kararı aldı.

Üniversite öğrencileri isterse öğrencisi oldukları fakülte ve yüksek okullara giderek yüz yüze eğitim-öğretim faaliyetlerine katılacak.

İlkokul öğrencileri de haftada üç gün okullarına giderek seyreltilmiş sınıflarda ders görecek.

Kamuda da tam mesai sistemine geçildi.

Hafta sonları sokağa çıkma sınırlaması Pazar günleri uygulanacak. Buna göre Cumartesi günleri sokağa çıkmak serbest.

Akşamları saat 21.00 ile sabah saat 05.00 arasında sokağa çıkma yasağı belirsizliğini koruyor. Fakat önceleri de tam olarak uygulanamamıştı.

65 yaş üstü vatandaşlarla çalışmayan 20 yaş altı gençlerin  belirli saatler diliminde sokağa çıkmalarıyla ilgili yasak ise zaten çoktan delindi.

Caddeler, sokaklar bir kaç gündür tıklım tıklım.

Pazar yerleri başta olmak üzere alış veriş merkezleri itiş kakış.

Toplu ulaşım araçlarında insanlar omuz omuza, nefes nefese.

HES kodu uygulaması iflas aşamasında.

Pandemi karşısında alınan tedbirler tavsalatılınca pandemi de karşı saldırıya geçti. Düşman yeter ki karşısındakilerin zayıf  bir anını bulsun. Anlayacağınız biz kapıyı açık bırakınca pandemi de anında içeriye daldı. Konya, 81 il arasında çok yüksek riskli  illler arasına böyle girdi. Tedbirler tavizsiz bir şekilde ve tam olarak uygulanabilseydi yani kapıyı kapatabilseydik rengimiz gene kırmızı mı olacaktı? Tabi ki olmayacaktı.

Her hasım ve her düşman hedefindekilerin zaaflarından ve zayıf noktalarından istifade etme yoluna gider. Karşısındakinin zayıf anını bulduğunda da basar tokadı-yumruğu ya da elindeki güç neyse. Hayatın farklı alanlarında bunun örneklerini her gün görmek mümkün. Korono da insanların bir düşmanı ve değerlendiriyor eline geçen fırsatları. Alın işte size kırmızı bir Konya. Sil, silebilirsen. Bu durumda mevcut tedbirlerden taviz vermek şöyle dursun, ilave tedbirler gerek. İlave tedbirlerin de daha çok kararlı bir şekilde uygulanması ve önemli yaptırımların olması gerek.

Konya’yı yönetenlerin vahim kırmızı renk karşısında  yeni tedbirler alması beklenirken, eski tedbirlerden de büyük ölçüde vaz geçildi.

Üniversitelerde Hibrit eğitim-öğretim faaliyetleri.

İlkookullar da hafta da üç gün seyreltilmiş sınırlarda okula devam.

Kamuda tam mesai uygulaması.

Çok sayıda kamu kurumunda 15-20 metrekare büyüklüğündeki odalar da üç masa. Üç masa da üç memur. Üç memur da yan yana ve omuz omuza çalışıyor. Mecburen karşılıkla oturuyorlar ve bir birlerinin nefeslerinin sıcaklığını hissediyorlar. O nefes alış verişler esnasında virüs  ne yapıyor dersiniz? Ölüyor mu yoksa karşısındaki insanları öldürmeye mi çalışıyor? İşi gücü olana vatandaşlar da 15-20 metrekare büyüklüğündeki odalara girip çıkmak zorunda.. Bu anlamda geçmişte alınan tedbirler arasında olan “Evden çalışma” ya da “Esnek çalışma” modeli iyi ve faydalı sonuçlar vermişti. Pandemi de çok yüksek riskli il olunca kaldırdık bu uygulamayı.. Çok tuhaf ve insan rüyasında görse inanmaz böyle bir garabete. Ne yapılmaya çalışılıyor Allah aşkına?

Kamuda böyle de özel sektör de farklı mı?

Özel sektörde de durum farklı değil.

Gerek kamuda ve gerekse özel sektörde çalışan insanlar akşama kadar onlarca insanla karşı karşıya geliyor.. Sakın yanlış anlaşılmasın bu insanlar işe gelmesin, çalışmasın falan diyemeyiz ve  demiyoruz..Böyle bir şeyi düşünmek bile abesle iştigal olur. Elbette çalışılacak, işler yürüyecek, üreticilecek ve hayat devam edecek. Lakin bunun yolu yoğunluk olmamalı.. Yoğunluğa fırsat verilmemeli.. Yeni bir yol bulunmalı..

Özel sektörün ve fabrikaların servis araçları da ne yazık ki omuz omuza.

Geçen yıl rengimiz bu kadar kırmızı değil iken servis araçlarında personelin tekli oturması esasa bağlanmıştı. Onu da bozduk ve ortadan kaldırdık. Nereden bakarsanız bakın geçen yıl alınan tedbirlerin gerisine düştük ve böylece kırmızıya boyandık.

Başka ve çok önemli bir husus daha..

Bu insanlar işlerinden çıkınca doğal olarak evlerine gidiyor.

İş yerlerinden kimi evlere dalgalar halinde adı virüs olan bir şey daha gidiyor.

Konya’da durum böyle. Başka şehirlerde de böyle olmalı.. Fakat pandemi tehlikesi karşısında bizim rengimiz kırmızı. Ayrıca normal olarak biz daha çok yaşadığımız şehri düşünmek zorundayız.

İyi niyetinden ve iyi bir kamu üst düzey görevlisi olduğundan emin olduğumuz sayın valimiz kırmızı renk karşısında tedbir  olarak,  “Ev ziyaretlerinizi erteleyin” dediğinde, bu konu aklımıza geldi ister istemez. Ev ziyaretlerinde virüs oluyor da, iş yerlerinde ve kalabalıklar içinde olmuyor mu acaba?

Hepimiz..

Maviyi arıyoruz.

Maviyi çok istiyoruz.

Şehrimiz için istiyoruz.

Ülkemiz için istiyoruz.

Dünyamız için istiyoruz.

Umut, devletimizde. Gözlerimizin devlete odaklandı doğal olarak.

Sonra..

Umut aşı da.

Umut tedbir de.

Umut kurallar da.

Umut insanlarda.

Konya’nın özelinde söyleyecek olursak.. Bu saydıklarımızın tamamı bir arada ve olmazsa, olmaz. Olacak gibi görünmüyor. Kırmızıdan dönüş için hepimizin yerine getirmesi gereken görevler var. Sorumluluklarımız var. Maviyi istemekle, mavi olunmuyor. Yok böyle  bir dünya.

Sağlık Bakanı Dr.Fahrettin Koca pandemi de düşük riskli iller için “Kısıtlamaların hafifletilmesi alınan tedbirlerin gevşemesi anlamına gelmemeli” diyor.. Anlayacağınız üzere küçük riskli iller de dahi tedbirlerin gevşemeyeceğine  vurgu yapıyor bakan bey.. Peki Konya düşük riskli iller arasında mı?  Konya çok yüksek riksli iller arasında.. Ve.. Biz bu hazin durum karşısında mevcut tedbirleri uygulamaya devam etmek gerekirken ayrıca ilave tedbirler de almak  gerekirken gevşeme kararları aldık. İnanılacak gibi değil ama önceki tedbirlerden bazılarını da ortadan kaldırdık.

Sağlık Bakanı Dr.Fahrettin Koca ne demişti. “ İllerdeki kurullara kendi risk durumlarını gözden geçirmek ve buna göre karar almak fırsatı verilmiştir.” Bakan beyin sözünü ettiği bu fırsatı acilen kullanmak gerekiyor. Ama ne hazin ki bizdeki gevşeme siyaseti bakan beyin bu talimatını boşa düşürüyor.

Vali bey İl Hıfzısıhha Kurulu’nu acilen toplayarak Sağlık Bakanı’nın talimatının gereğini yerine getirebilmeli Kimsenin vebalinin altına girilmemeli.

Mavi istemekle mavi olunmuyor. Keşke bu istemekle olabilseydi.Bu olsa olsa iyi niyetli bir temenni ve algı oluşturma çabası olabilir. Lakin sorunu çözmez. Maviye ulaşmanın şartları, kuralları olmalı. Yaptırımlar olmalı.

Renk kırmızı.. İcraat mavi.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.