Konya
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.32
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2299.0
  • BIST
    9057.25
  • BTC
    70727.14$

REKTÖR MUSTAFA ŞAHİN

16 Kasım 2018, Cuma 08:37

Selçuk Üniversitesi tarihinde Prof.Dr. rahmetli Erol Güngör hocanın rektörlük dönemini hatırlıyorum. Kendisi sadece rektör değil idealist bir yönetici ve dünya çapında bilinen ve takdir edilen bir fikir adamıydı.

Kısa rektörlük döneminde Konya’da çok sevildi,sayıldı. Hoca üniversiteye ve şehre heyecan getirmişti. Konya’nın fikir ve kültür hayatı onun şahsında ve çevresinde şekillendi kısa süre zarfında.Zamansız vefatı olmasaydı muhtemelen Selçuk Üniversitesi ülkede en ön sıradaki  üniversitelerden birisi  olacaktı.

Erol Güngör rektörken hayatını kaybetti. Lakin üniversitede onun attığı fikri temeller bugün dahi kendini hissettirir. Onun kısa dönemde kurduğu kadro uzun bir süre Selçuk Üniversitesi’nde hakim görüş olarak kaldı. Rahmetli müthiş bir insandı.Anlayacağınız her açıdan tam bir karizmaydı.      Sonra  Prof.Dr.Süleyman Kadayıfçılar Selçuk Üniversitesinin rektörü oldu. Hoca bir yıl kadar rektörlük yaptı. Konyalıydı.Kendine göre iş yaptı ve çalıştı. Lakin, Erol Güngör gibi son derece sıradışı ve farklı bir isimden sonra rektörlük makamını doldurmak gelen kim olursa olsun kolay değildi.Nitekim öyle de oldu.

Sırasına göre yazacak olursak. Süleyman Kadayıfçılar’dan sonra Prof.Dr.Halil Cin Selçuk Üniversitesinin rektörü  oldu. Halil Cin, adı üstünde cin gibi bir adamdı. Hoca uzun süren rektörlüğü boyunca inanılmaz başarılara imza attı ve muazzam bir  performans gösterdi. İş yaparken, çalışırken hocanın zaman mefhumu yoktu. Onun döneminde  ilk defa  ve çok sayıda yeni bölümler açıldı üniversitede. Gene çok sayıda binalar yapıldı. Üniversite, yeni açılan yüksekokullar marifetiyle Konya’nın bir çok yerini kucakladı.

Halil Cin döneminde üniversite tarihinde ilk defa olmak üzere, Selçuk Üniversitesi dünyaya açıldı. Ulusal ve uluslararası kongreler,konferanslar, sempozyumlar gerçekleştirildi o dönemde.Konya’nın adını ilk defa duyduğu uluslararası üne sahip bilim adamları şehre geldi.Üniversitenin etkinliklerinde bulundu. Gene üniversite-sanayi  işbirliği projesi ilk defa Halil Cin’in rektörlüğü döneminde hayata geçti.

Hoca’nın ilk yılları gerçekten çok başarılı ve çok parlak geçti. Sonraki yıllarda büyü bozuldu.Rektör beyle bir kısım akademisyen arasında tartışmalar başladı. O tartışmalardan üniversite olsun, taraflar olsun çok güç ve değer kaybetti.

Prof.Dr.Abdurahman Kutlu dönemide fena bir dönem değildi. Hoca çalıştı fakat zamanla hırçınlaştı ve en yakın arkadaşlarıyla önemsiz sebeplerden dolayı tartıştı ve karşılıklı küsüşmeler oldu.Kutlu’nun iyi bir ekip adamı olduğunu da söylemek lazım.

Kutlu’dan sonra kabına sığamayan Prof.Dr.Süleyman Okudan rektör oldu bilindiği üzere.Okudan, bayrağı eline aldığı gibi yükseklere, en yükseklere taşıdı. Hoca’nın rol modeli  ve bir akademisyen olarak elinde  büyüdüğü Halil Cin’den başkası değildi. Okudan’ın döneminde üniversite fiziki manada çok büyüdü. Büyük işadamlarını yakın markaja alan hoca, onlara yeni fakülte ve hizmet binaları yaptırmayı becerdi. Tuttuğunu koparan bir adamdı Okudan. Büyük hizmetler yaptı.

Şanssız bir dönem, Prof.Dr.Hakkı Gökbel dönemi. Adamı, Fethullahçı olduğunu bile bile rektör yaptılar. Dönemin siyasetçileri ve egemenleri   o yanlışın hesabını veremez. Bildikleri ve uyarıldıkları halde insanların gözlerinin içine baka baka adamı rektör yaptılar ve Fethullah ekibini bir dönemlik de olsa üniversite’de kral yaptılar.         

Geçen gün Selçuk Üniversite’nde basın topantısındaydık ve kürsüde rektörlükteki üç yılını anlatan Prof.Dr.Mustafa Şahin vardı. Bizim 1995’den beri tanıdığımız o mütevazı ve çelebi kişilikli Mustafa Şahin. Hocayı dinlerken üniversite’de görev yapan rektörler ve tanıklık yaptığımız kadarıyla üniversite’nin hayatı bir film şeridi gibi gözlerimizin önünden akıp geçti.               

Mevcut rektör Mustafa Şahin’in hizmetlerine gelince. Gördük ki hoca ve ekibi çok iş yapmış.Çok  çalışmışlar. Üniversite’de yeni bölümler açmışlar ki, en zor olan bir üniversite’de yeni bölümler açmaktır, bunu yapmışlar. Sonra bir sürü iş. Yapılanları daha önce yazdığımız için,yapılanları yinelemiyoruz. Şunu söyleyebiliriz. Üç yılda yapılanlar rektör beyin ismini tarihi kayıt altına almış durumda.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.