Konya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.59
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2507.1
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    64098.73$

RAYLI SİSTEM VE KONUŞMAK

14 Ocak 2019, Pazartesi 08:27

30 yıl önceydi.

Dönemin Refah Partisi Genel Başkanı Prof.Dr.Necmettin Erbakan Kız Lisesi önündeki meydanda, yerel seçimler öncesinde yaptığı son mitingde konuşuyordu.       

O gün, bizde o meydandaydık.

Eskiden mitingler Hükümet Meydanı’nda, Mevlana Meydanı’nda bir de Kız Lisesi önündeki küçük alanda yapılırdı. Sözünü ettiğimiz meydanlarda gazeteci olarak çok sayıda  siyasetçinin mitingini izledik. Haa.. Bir de Nalçacı Caddesi’nin  hemen girişinde yapılan mitingler vardı. O yıllarda mitingler bile bir başkaydı. Daha doğal ve daha samimi ve sıcak.  

Yıl, 1989.

Refah Partisi yerel yönetimlerde iktidarda bulunan Anavatan Partisi’ni ilk defa o yıl tank gibi ezip geçmişti. Anavatan Partisi büyük zayiatlar verirken, Refah Partisi seçimlerden zaferle çıkmış ve ülkede yerel iktidarı ele geçirmişti. Beklenmeyen bir neticeydi bu. Herkes şaşırmıştı fakat gerçek olan bir şey vardı, o da Refah Partisi’nin muazzam başarısı.

30 yıl önce bir Mart ayıydı.

Erbakan Hoca Kız Lisesi önündeki meydanda partisinin Büyükşehir Belediye Başkan adayı Halil Ürün, Karatay Belediye Başkan adayı Mustafa Özkafa, Meram Belediye Başkan adayı Veysel Candan ve Selçuklu Belediye Başkan Adayı İsmail Öksüzler’le birlikte kürsüdeydi. O çoşkulu ve cezbeli mitinglerinden birisiydi hocanın mitingi.

Dönemin ANAP’lı belediye başkanı Ahmet Öksüz şehirde toplu ulaşım sorununu büyük ölçüde çözecek olan, Hafif Raylı Sistem çalışmalarını başlatmıştı. Hafriyatlar yapılmış,temeller atılmış ve raylar döşeniyordu.

Erbakan Hoca  kürsüde Hafif Raylı Sistemi eleştirirken şöyle dedi “Raylı sistemi belediyeye geldiğimiz zaman Öksüz Müzesine kaldıracağız.” Erbakan Hoca ve partisinin belediye başkan adayları sisteme topyekün karşıydı. “Yaşa,varol,Öksüz müzeye” ses ve uğultuları arasında, Hoca raylı sistemi yerden yere vurdu. Peki ne öneriyordu, ne vaad etmişti Hoca sözkonusu mitingde? “Metro yapacağız” demişti Hoca.

Halil Ürün Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazanınca yaptığı ilk icraatlardan birisi,Hafif Raylı Sistemle ilgili anket yaptırmak oldu. Ürün’ün yaptırdığı anketten “evet” çıktı. Ankete katılanlar sistemin yapılmasını istiyordu. Lakin o da başkan olmadan evvel seçimi kazanacağına kesin gözüyle baktığı için “sistem beni beklesin” demişti.

Yeni başkan Ürün yaptırdığı ankete rağmen “Hafif Raylı Sistem “ çalışmalarını durdurdu.Ürün, durdurma gerekçesini şu şekilde açıkladı. Esasen kendisi bunu daha önce ve seçim çalışmaları yaparken de açıklamıştı.

Halil Ürün şöyle diyordu.

-Hafif Raylı Sistem ekenomik değil,

-Bu sistem artık dünyada terk ediliyor,

-Sistem Konya şartlarında uygun değil,

-Hafif Raylı Sistem yerine Metro yapacağız.

Aradan yıllar geçti.

Ürün bu şehirde 10 yıl Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptı. Beş yıl da iktidar partisinin milletvekilliğini yaptı.

Biz o yıllarda, 29 Mayıs 1989 yılında raylı  sistem tartışmaları üzerine yazdığımız köşe yazısında “Raylı sistem Konya için gereklidir. Belediye daha fazla terüddüt etmeden ve geçmişle uğraşmadan sistemin yapılmasına karar vermeli” demiştik. O yazı arşivimizi karıştırırken elimize geçti.        Aradan yıllar geçti. Şehri yönetenler Hafif Raylı sistemi “bir tık” ileri götüremediler. Gerekli olan bölgeler için yeni güzergahlar ilave edilemediği gibi, söz  verdikleri halde Metro’yu da yapamadılar. Bir şey daha: Eleştirdikleri, beğenmedikleri raylı sistemden 30 sene boyunca şakır şakır para da kazandı belediye. Sistem getirisi ile belediyenin nakit ihtiyacını da gördü, halkın ulaşım ihtiyacınıda.

Ehh. Madem yıllar önce ortaya attık Metro’yu.   Son olarak 2015 genel seçimleri öncesinde dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu bir kere daha gündeme getirmişti.  Bugünün yöneticileri de yapıversin artık. Konuşmak yetmiyor, yapmak lazım. Sizce de öyle değil mi, yeni başkan  Uğur İbrahim Altay?

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.