Konya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.37
  • EURO
    35.04
  • ALTIN
    2325.4
  • BIST
    9104.24
  • BTC
    69955.93$

Ramazanın fazileti

24 Nisan 2021, Cumartesi 09:55

 

Tüm dünyayı etkisi altına alan virüs salgını ve etkileri sürerken diğer yanda Ramazan ayına kavuşmanın buruk sevinci içerisindeyiz.

Ramazan ayı, dinimizce yüce ve kutsal kabul edilmiş mübarek bir aydır. Ramazan ayı zamanda on bir ayın sultanı olarak kabul edilmektedir.

Tutulan oruçlarla bedenen sıhhate kavuşacağımız, vereceğimiz zekatlar ve sadakalarla malımızın temizliğe erişeceği, şeytanların bağlanıp kullara yaklaşamayacağı, nefis terbiyesiyle huzuru ilahiye yakaracağımız mübarek bir aydır.

Feyiz ve bereketlerle, af ve mağfiretlerle dolu olan sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın toplum hayatında yoğunluk kazandığı, ibadet hayatımızın zenginleştiği Ramazan ayı, peygamber efendimizin ifadesi ile “evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden kurtuluş” olan bir aydır.

Bu aya kıymet kazandıran en önemli hadise, Hz. Peygamberin en büyük mucizesi, dünya ve ahiret saadetine götüren, en güvenilir kılavuz olan Kur’an’ın bu ayda indirilmeye başlanmış olmasıdır.

Yüce Mevla’mız Kur’an-ı Kerim’in bu ayda indirildiği şöyle beyan buyurur:

 “Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır.” (Bakara suresi 2/185)

Ramazan, hayır ve bereket ayıdır. Günahlardan arınıp, dua ve niyazla günahlardan arınma ve cehennem ateşinden kurtulma ayıdır. Ramazan gönüllerin Allah sevgisiyle dolup taşma ayıdır. Öyle ki Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s.) bir hadisi şerifinde Ramazan ayı için şöyle buyurmuştur. “Başı rahmet, ortası mağfiret sonu ise cehennem azabından kurtuluştur.”

Oruç, yoksulların durumunu daha iyi anlamaya, dolayısıyla onların sıkıntılarını giderme yönünde çaba sarf etmeye de vesile olur. "Tok, açın halinden anlamaz" atasözü de bunu ifade eder.

Orucun, dinimizde önemli bir yeri olan sabır konusuyla irtibatı da burada hatırlanmalıdır.

Yüce Allah bütün kardeşlerimize bu kutsal aydan yararlanmayı nasip etsin. Ayırımsız cümlemizi ıslah etsin. Günahlarımızı affetsin. Ramazan-ı şerifiniz mübarek olsun.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.