Konya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.37
  • EURO
    34.98
  • ALTIN
    2325.9
  • BIST
    9072.35
  • BTC
    69952.79$

RAMAZAN VE KUR'AN

31 Mayıs 2017, Çarşamba 08:05

Mübarek ramazan ayı hem farz orucun tutulması gereken aydır hem Kur'an ayıdır. Bu ayda Kur'an-ı Kerim'i yüzünden, ezberden, mealini ve tefsirini daha çok okumanın sevabı ve fazileti çok büyüktür.

Yüce Rabbimiz Kur'an-ı Kerim'de ramazan ve Kur'an, Kur'an'ı düşünerek ve anlamaya çalışarak okumak ve dinlemek ile ilgili olarak şöyle buyurur:

"Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır." (Bakara, 2/185)

"Hâlâ Kur'an'ı düşünüp anlamaya çalışmıyorlar mı? Eğer o, Allah'tan başkası tarafından (indirilmiş) olsaydı, mutlaka onda birçok çelişki bulurlardı." (Nisa, 4/82)

`Onlar Kur'an'ı düşünmüyorlar mı? Yoksa kalplerin üzerinde kilitleri mi var?` (Muhammed,47/24) 

"Kur'an okunduğu zaman ona kulak verip dinleyin ve susun ki size merhamet edilsin." (A'raf, 9/204)

"De ki: "Bana ancak, bu beldenin (Mekke'nin); onu mukaddes kılan ve her şey kendisine ait olan Rabbine kulluk yapmam emredildi. Yine bana, müslümanlardan olmam ve Kur'an'ı okumam emredildi." Artık kim doğru yola girerse yalnız kendisi için girer. Kim de doğru yoldan saparsa, de ki: "Ben ancak uyarıcılardanım." (Neml, 27/92)

"Andolsun biz, Kur'an'ı düşünüp öğüt almak için kolaylaştırdık. Var mı düşünüp öğüt alan?" (Kamer, 54/17,22,32,40)

"Eğer biz, bu Kur'an'ı bir dağa indirseydik, elbette sen onu Allah korkusundan başını eğerek parça parça olmuş görürdün. İşte misaller! Biz onları insanlara düşünsünler diye veriyoruz." (Haşr, 59/21)

`Kur'an'ı ağır ağır, tane tane oku.` (Müzzemmil, 73/4) "Kur'an'dan kolayınıza geleni okuyun." (Müzzemmil, 73/20)

İbni Abbâs (R.anhüma) da Rasulullah (sav) Efendimiz'in ramazanda nasıl mukabele ile Kur'an okuduğunu ve hatimli teravih kıldığını bize şöyle anlatıyor:

"Resûllullah (sav) insanların en cömerdi idi. Onun en cömert olduğu anlar da ramazanda Cebrâil'in, kendisi ile buluştuğu zamanlardı. Cebrâil aleyhisselâm, ramazanın her gecesinde Hz. Peygamber ile buluşur, (karşılıklı) Kur'an okurlardı. Bundan dolayı Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Cebrâil ile buluştuğunda, esmek için engel tanımayan bereketli rüzgârdan daha cömert davranırdı." (Buhârî, Bedü'l-vahy 5, 6, Savm 7, Menâkıb 23, Bed'ul-halk 6, Fezâilü'l-Kur'ân 7, Edeb 39; Müslim, Fezâil 48, 50).

O halde biz de bu mübarek ramazan ayında yüce kitabımız Kur'an'ı daha çok okuyalım. Meali ve tefsiriyle Allah'ın emir ve yasaklarını öğrenelim. Allah'ın ve rasulünün emirlerini yerine getirelim ve yasaklarından sakınalım. Allah'ın sevdiği ve razı olduğu bir kul olmaya çalışalım. Allah bizi cennet ve cemaliyle şereflendirsin ve bizi cehennem azabından korusun. 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.