Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.47
  • EURO
    34.97
  • ALTIN
    2435.9
  • BIST
    9716.95
  • BTC
    64547.38$

RAMAZAN-I ŞERİFİN İNCİSİ KADİR GECESİ

23 Haziran 2016, Perşembe 08:54

 

         Allah’a hamd, Hz. Muhammed (sav)’e salât ederim.

Kur'an-ı Azimü'ş- şanın nazil olduğu Ramazan ayı Kadir gecesi ile taclandı. Kur' an, rahmet, bereket, mağfîret günahlardan bağışlanma ayının sonuna yaklaşıyoruz .Orucu, edep ve  adabıyla kadrince tutanlara ne mutlu. Ramazan, oruçla, kur'anla, namazla, zekat ve sadaka-i fıtırla iftarlardaki dualarla bezeyenler ne bahtiyar. Oruç tutmayıp namaz kılmayanlar ne ümit var.(!) Emrini yerine getirmedikleri Halık-ı Zül'celalden ne umarlar.

Kadir gecesine yaklaşıyoruz. Ramazanın 21, 23, 25,27 gecelerinde kadir gecesini arayalım.

Ümitle, hevesle Allah'a yalvaralım. Umarak, göz yaşı dökerek, günahlarımızın bağışlanmasını bizlere iyilik, sıhhat, varlık, dirlik, birlik, kudret, ve hidayet vermesini yüce Rabbimizden isteyelim, "Bana dua edin ki duanıza icabet edeyim" (1) Kadir gecesinin aydınlığını gönlümüzde fikrimizde bulalım. Hayatımızda yaşayalım, varlığımız kuvvetlensin, yuvamız şenlensin, rahmet denizi gibi, başı rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden azad olan Ramazan ayını uğurlarken kadir gecesini ihya ederek taçlandıralım. Ömrümüzün en kıymetli vakti olarak aziz bilip ihyaya koşalım. Çünkü Kur'an-da, "gerçek biz onu (yani Kur'an-ı Kerimi) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Onda melekler ve ruh, Rablerinin izniyle  her iş için iner de iner, o gece, tan yeri ağarıncaya kadar bir selamdır.’’(2)

RAMAZAN- NAMELERDE  KADİR GECESİ

Eyleyelim ah ile vah

Yine eriştire Allah

Afv olur çok günah

Mübarek Kadir gecesi

Bu gece hürmetli olur.

Mü'minlere kutlu olur.

Acı sular tatlı olur.

Mübarek kadir gecesi.

Makbuldur cümle dilekler.

Zemine iner melekler.

Çarha girer hep felekler.

Mübarek kadir gecesi.

Cümle alem mesrur olur.

Hep günahları mağfur olur

Cümle yer gök pür-nur olur.

Mübarek kadir gecesi.

Terk edip hab-ı gafleti

Edelim hakka taati.

Kulun makbuldür haceti

Mübarek kadir gecesi. (3)

 

Kur'an: "Karee"  (fiilinden) okumaktır. Okumak aydınlanmaktır. Kur'anın  diğer isimleri zikir, nur, rahmet, Hûda, şifa, furkan, ruh, v.s.dir. İnsan Kur'anla aydınlanır, huzur bulur. Kurtuluş sebebi ve yolları Kur'anda gösterilmiştir Kur 'an-ı kerim güneş gibidir. Marifet sırlarının ondan kalbe akışı da güneş ışınlarının yer yüzüne akışı gibidir, Kur'anın hakikatlerinden faydalanmak bereketlerinden istifade, etmek en büyük kazançtır. Kur'anda ne buyurulduğunu  anlamaya çalışalım. Kur'anı tekrar tekrar  okuyalım. Ona gönül verelim. Bir sonraki Kadir'e kavuşup kavuşamayacağımızı bilemeyeceğimizden hayatımızı gözden geçirelim Değersizliklere bir son verelim. Değerlendirelim. Planlı, programlı, ölçülü, seviyeli, birbirimizle barışıp, kin yerine sevgi, nefret, ayrılık-gayrılık yerine, muhabbet birlik-beraberlik içerisinde yaşayalım. Hadis: "Faziletine inanarak ve mükafatını  umarak, Kadir gecesini ihya eden kişinin geçmiş günahları mağfiret olunur’’ (4) Kadir gecesinde özel para harcamayacağız. Ağır iş ve işçilikten tarlada  çapada yorulmayacağız.İbadet ve taat yaparken kendimize yepyeni tertemiz bir sahife, umut dolu bir hayatın başlangıcını açacağız. Kadir gecesi şeref gecesi demektir. Ramazanın son on gününde gizli tutulması gecelerin; ihyaya gayret sarf edilmesi içindir. Hadis: "Kadir gecesini Ramazanın son onunda arayınız"(5) Kadir gecesini Kur’an okuyarak, kaza namazları kılarak, dua ederek, tevbe-istiğfar yaparak, Hz. Muhammet (sav) Efendimize salat-ü selam getirerek tefekkür ederek, ilimle meşgul olarak ihya etmeliyiz. Günahlarımızın affi için, dirliğimiz için, dünya ve ahiretimizdeki hasene için çoluk çocuğumuz için dualar etmeliyiz.

Kadir gecesi namazı olarak en az iki rekat, ortası yüz rekat, en çoğu bin rekat namaz kılınır, iki rekat kılınacak ise her rekat da iki yüz ayet-i celile okunmalıdır. Yüz rekata kadar kılınacaksa her rekatta fatihadan sonra bir kadr  suresi ile üç ihlas-ı şerif okunmalıdır. İki rekatta bir selam verilmelidir. (6)

Kadriniz, kandiliniz  Kadir Geceniz, mübarek olsun.

 Selam ve dua ile…

                                                                                                                            

KAYNAK:

1- Mü'min suresi ayet 60

2- Kadr  suresi ayet: 1-5

3- Ramazannâme Amil Çelebioğlu MEB Yy 1995 İst.sh.257

4- Riyazüssalihin cilt iki. Sh. 464. DÎB. Yy ANKARA. 1995.

5-Nimeti İslam M.Zihni Ef.Sönmez Yy İst. Sh.354,Riyazüs Salihin Cilt 2 Sh.465

6-B.İslam İlmihali Ö.N.Bilmen Bilmen Yy.İst.sh.207

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.