Konya
16 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    34.47
  • ALTIN
    2488.7
  • BIST
    9679.8
  • BTC
    62909.61$

Ramazân-ı Şerîf’in Bereketinden

09 Mayıs 2019, Perşembe 08:51

Allah’a hamd, Hz. Muhammed’e (s.a.v.) salât ederim.

Üç ayların sonuncusu mübarek Ramazan-ı şerif, feyiz ve bereketi çok, af ve mağfiretle tezyin edilmiş içinde bin aydan hayırlı bir “Kadir gecesi” bulunan, on bir ayın sultanı olan mübarek bir aya kavuştuk.

Mübarek Ramazan-ı Şerif; Kur’an ayıdır. Zekâtın bol bol dağıtıldığı bir aydır. Ramazan-ı Şerifte Oruçla, Kur’anla, Namazla, Zekâtla, Kadir gecesindeki ve iftar vakitlerindeki dualarla,gözü yaşlı gönlü irfan dolu cemaatle daha başka nice ilahi tecellilere bu ayda kavuşulur. Kur’an tilâvetinin çoğaldığı, Kur’an hatimlerinin arttığı bir aydır. Ayet-i kerimede “O sayılı günler Ramazan ayıdır ki, Kur’an o ay içinde indirilmiştir. O Kur’an insanları Hakka ulaştırır. Helal ile haram da ve din hükümlerin de Hakkı batıldan ayırır.” (1)buyrulmuştur.

Ramazan ayı girince bu aydaki ibadet, iyilik ve hikmetler Müslümanları hem fert hem de toplum olarak kuşatır. Manevi duygular yoğunlaşır. Kadir gecesinde zirveye çıkar. Ramazan ayında sevgili peygamberimiz Hz.Muhammed (s.a.v.) in ifadesi ile “Cehennem kapıları kapatılır. Cennet kapıları açılır. Ve şeytan zincire vurulur.”buyrulmuştur.

 

Ramazan ayının başı Rahmet, ortası Mağfiret, sonu Cehennem azabından kurtuluştur. Müjdeler olsun. Bu feyizli-bereketli aydaki nimetlere kavuşanlara. Oruç ibadeti Allah'a has bir ibadettir. Şu cihetle;

1. Oruç sahibini riyadan uzaklaştırır. Çünkü kul ile Rabbi arasında kimsenin muttali olamayacağı bir sırdır.

2. Oruçla Allah'tan başkasına ibadet edilmemiştir.

3. Oruç kişiyi melekleştirir. (Sahur vaktinden iftar vaktine kadar kişi orucu bozacak hal ve durumlardan uzak durur, yemez, içmez,adeta melekleşir. Nefsini terbiye eder.)

4. Oruçla Allah'a aidiyet vardır. Hadis-i Kutsi de; “Oruç benim içindir, onun mükafatını bizzat ben vereceğim" buyrulmuştur.

Ramazan ve oruç bir bütündür. Oruç ibadeti bizlere farz kılındığı gibi bizden öncekilere de farz kılınmıştır. Ayette “Ey iman edenler! Sizden önceki milletlere farz kılındığı gibi,Oruç size de farz kılındı. Belki bu sayede kötülüklerden korunursunuz."(2)  

Oruç ibadetinin fıkhi yönü vardır. İlmihal kitaplarında mevcuttur. Mükellefe oruç farzdır. Sebeplere riayet,neticelerin meydana gelmesine vesiledir. İman,salah ehli bunlara vakıftır.

Ramazan bir kutlu aydır.

Bu ay on bir aydan yeğdir.

Camilerde mahya yapmak

Ramazana mahsus şeydir.

Müjdecidir Recep heman

Konakçıdır şehr-i Şaban

Aşık ona ehli iman

Ey mah-ı sultan merhaba

Oruç ibadeti Kitap,(K.Kerim) Sünnet,(Hadis-i Şerif) ve icma-i ümmet ile farziyeti sabittir.

Ayette: “Ramazan ayı ki; insanlar için hidayetin ve doğru yolu gösteren hakla batılı birbirinden ayıran delillerin kaynağı olarak Kur an onda indirilmiştir. Kim o ayda hazır bulunursa oruç tutsun .” (3)

Oruç Reddedilmeyen Dua:

Bütün insanlar için hidayet, rahmet ve şifa kaynağı olan Kur’ân-ı Kerîm’in indirildiği Mübarek Ramazan ayının arefesindeyiz. Bu mübarek ay, tutulan oruçlarıyla, okunan mukabeleleriyle, verilen iftarlarıyla, edâ edilen zekât, sadaka ve fidyeleriyle Müslümanlar arasında İslam kardeşliğinin doyasıya yaşandığı mukaddes bir aydır.

Mü’minler, bu ayda tevbelerini yoğunlaştırırlar. Kendilerini sorgulayarak yaptıkları hata ve günahlardan dolayı pişmanlıklarını arz eder ve Allah’tan bağışlanmalarını isterler. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav) tevbe edenleri şu hadisi ile övmüştür.“İnsanoğlunun her biri hata eder. Ancak hata edenlerin en hayırlısı tevbe edenlerdir.” (4) 

Mü’minler bu ayda dualarını ve niyazlarını artırırlar. Seher vakitlerinde, iftar zamanlarında, kendileri ve bütün Müslümanlar için dua ederler. Hz. Peygamberimiz, “Üç kişinin duası reddedilmez. 1ncisi, adaletli devlet başkanı. 2ncisi, oruçlu bir kimsenin iftar edinceye kadar yaptığı dua. 3ncüsü, mazlumun duası...” buyurmuştur.(5)  Bir başka hadisinde ise şu beyanda bulunmuştur. “Hiç şüphesiz oruçlu bir kimsenin iftar açacağı anda (yaptığı takdirde) reddedilmeyen duası vardır.” (6)   Bütün bu hadisler ve benzerleri, müminlere feyiz kaynağı olmuş, hadislerde belirtilen zaman dilimleri onlar için önemli bir fırsat olmuştur.

Bütün müslümanların Ramazan-ı Şeriflerini tebrik eder, sıhhat, afiyet ve muvaffakiyetler dilerim.

Selâm ve Dua ile.

Dipnotlar:

(1)Kur'an-ı Kerim Bakara suresi ayet 185.

(2) Bakara S.Ayet,183.

(3)K.Kerim Bakara suresi Ayet 185.

(4) Tirmizî, Kıyâmet, 50.

(5) Tirmizî, Daavât, 129; İbnMâce, Siyâm, 48.

(6) İbnMâce, Sıyâm, 48

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.