Konya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2498.1
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    63914.118$

RAMAZAN-I ŞERİF YAKLAŞIRKEN

08 Nisan 2021, Perşembe 08:19

On bir ayın sultanı Ramazan-ı şerif yaklaşırken manevi bakımdan hazırlık yapmamızın önemi büyüktür.

Mübarek üç ayların ortasında bulunan Berat gecesini idrak ettik. 13 Nisan Salı günü inşallah Ramazan-ı şerifin ilk orunu tutacağız. 12 Nisan Pazartesi günü akşam namazı vaktinin girişiyle Ramazan-ı şerif başlıyor. İlk teravih namazımızı da yatsı namazından sonra kılmaya başlayacağız. İlk sahurumuzu da o gecenin sonunda yapacağız.

Sevgili Peygamberimiz Resul-i Ekrem (sav) Efendimiz Recep ayı girdiğinde "Allahım! Recep ve Şaban aylarını bize mübarek eyle. Bizi Ramazan'a ulaştır."(Taberânî, Evsat, IV, 189; Beyhakî, Şuabü'l-İman, V, 348; Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259) diye dua ederlerdi. Bizim de rahmet ve bereket ayı Ramazan-ı şerifi büyük bir sevinçle karşılamak ve bizi bu mübarek aya sağlık ve afiyetle ulaştırması için dua etmemiz, daha fazla tövbe ve istiğfar, zikir, namaz, salavat-ı şerife ve Kur'an tilavetiyle meşgul olmamız gerekiyor.

Yüce Rabbimiz "Rabbiniz şöyle buyurdu: Bana dua edin, duanızı kabul edeyim." (Mü'min 60); “Kullarım Sana Ben’i sorduğunda onlara söyle; Ben çok yakınım. Bana duâ ettikleri vakit duâ edenin dileğine karşılık veririm…” (Bakara, 2/186) buyuruyor. 

Zekatımızı, fitremizi ve sadaka-i cariye kapsamındaki hayır ve hasenatımızı Ramazanda verebilmek için gerekli hesaplamaları ve hazırlıkları yapmayı tavsiye ediyoruz.

Oruç tutamayacak durumda olan hasta ve yaşlı olanların oruç fidyelerini Ramazanın içinde vermelerini hatırlatmak istiyorum. Hanefi fıkıh alimlerimiz tarafından zekat ve fitre, Ramazandan önce bile erkenden verilebilir fetvaları verilmişken fidye ramazan girmeden verilemez denmiştir. Ramazandan önce verilirse bu nafile sadaka olur. Ramazan'da tekrar verilmesi gerekir fetvası verilmiştir.

(https://kurul.diyanet.gov.tr/Cevap-Ara/38587/oruc-fidyesi-nedir--nasil-odenmelidir-?enc=QisAbR4bAkZg1HImMxXRn2t8ij%2beDtMkJdRGirgyeb8%3d)

Fıtır sadakası bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir ve müstehaptır.

(https://kurul.diyanet.gov.tr/Cevap-Ara/452/fitir-sadakasi-nedir-ve-ne-zaman-verilir-) Böylece fakir ve yoksulların ramazanda iftar, sahur ve bayram ihtiyaçlarına zamanında yardım yapılmış olur.

Ramazanda ve bayramda zekat, fidye, fitreleri vermek mümkün olmazsa bayramdan sonra ilk fırsatta verilmelidir. Din İşleri Yüksek Kurulu'nun bu konudaki fetvası da şöyledir:

"Bütün ibadetlerde olduğu gibi sadaka-i fıtır yükümlülüğü de geciktirilmeyip zamanında yerine getirilmelidir. Bununla birlikte zamanında ödenmemişse, bu fitrelerin mümkün olan ilk fırsatta ödenmesi gerekir.

Fitre yükümlülüğü, İmam Şâfiî, Ahmed b. Hanbel ve bir rivayette İmam Mâlik’e göre Ramazan’ın son günü güneşin batmasıyla, Ebû Hanîfe’ye ve diğer bazı müctehid imamlara göre ise bayram günü tan yerinin ağarmasıyla gerçekleşir. Böyle olmakla birlikte fitre Ramazan ayı içinde de verilebilir. Hatta fakirlerin bayram ihtiyaçlarını karşılamaları için, bayramdan önce verilmesi daha iyidir. Ancak bayram sabahına kadar sadaka-i fıtır verilmemiş ise, bayram günlerinde ödenmesi gerekir. Zamanında ödenmeyip sonraya kalan fitreler ise, mümkün olan ilk fırsatta ödenmelidir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 312, 322).

Şâfiî mezhebinde fitreyi, Ramazan’ın ilk günlerinde vermek caiz; meşru bir mazeret bulunmadıkça bayramın birinci gününün gün batımından sonraya ertelemek ise haramdır (Nevevî, el-Mecmû’, VI, 128).

Fakihlerin çoğunluğuna göre fitrenin ödenmesinin bayramdan sonraya bırakılması mekruh olmakla birlikte yapılan ödeme kaza değil edadır. Bazı fakihler ise fitreyi bayram sonrasına bırakmayı haram sayar ve yapılan ödemeyi kaza olarak nitelendirir (Cezîrî, el-Mezâhibü’l-erbe‘a, I, 570; https://kurul.diyanet.gov.tr/Cevap-Ara/457/vaktinde-odenmeyen-fitir-sadakasi-borcu-nasil-odenir-.)

O halde mübarek Ramazan-ı şerifin çok yaklaştığı bu günlerde manevi hazırlıklarımızı daha da artıralım. Dua, tövbe, istiğfar, Kur'an tilaveti, zikir, salavat-ı Şerifeler, hayır ve iyilik faaliyetleri gibi Allah ve Rasülü'nün emir ve tavsiyeleriyle daha fazla meşgul olalım. Hayırlı işlerde acele edelim. Zekat, sadaka ve fitrelerimizi Ramazanda vermeye özen gösterelim. Bütün haram ve günahlardan, zararlı alışkanlıklardan uzak duralım. Allah'ın sevdiği ve razı olduğu bir kul olmaya gayret edelim. Allah hepimizin yardımcısı olsun. Ramazan-ı şerifiniz şimdiden mübarek olsun.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.