Konya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    63787.307$

Ramazan-ı Şerif

25 Nisan 2020, Cumartesi 09:19

11 ayın sultanı Ramazan Şerif'e tekrar ulaşmanın buruk mutluluğunu yaşıyoruz.

Ramazan ayı geliyor, 10 gün kaldı, 5 gün kaldı,  3 gün kaldı derken ilk orucumuzu tuttuk. ‘11 ayın sultanı’ bu kez COVID-19’un dünyayı kasıp kavurduğu bir zamana denk geldi. Cemaatle yapılan belli başlı ibadetler askıya alındı. Aileyi bir araya getiren büyük iftar yemekleri de olmayacak. Bayrama kadar kısıtlamalar gevşetilir mi bilemiyoruz.

Ramazan bu yıl da günlerin uzun olduğu nispeten sıcaklığın çok yüksek olmadığı günlere denk gelse de korona virüsle baş etmeye çalıştığımız günlere denk geliyor. İnsanlar bir yandan ibadetlerini yerine getirmek için oruç tutmak istiyor bir yandan da virüse karşı bağışıklık sisteminin zayıflamasından korkuyor.

İlahiyatçılar, Salgın nedeniyle oruç tutmakta hiçbir beis görmüyorum. Fiziki olarak, vücudun savunma mekanizmaları oruç sayesinde daha da güçleniyor. Peygamber efendimiz de ‘Her hastalığın temeli midedir, şifası perhiz, perhizi de oruçtur’ diyor. ‘Oruç tutunuz, sıhhat bulunuz’ hadis-i şerifiyle de bizlere bu güzel ibadetin hem dünya da hem de ahirette büyük kazançlar sağladığı ve sıhhat için ne kadar önemli olduğu bildirilmiştir. İnsanlar yediğine içtiğine dikkat edip orucunu gayet rahat tutabilirler diyorlar.

İslam tarihinde defa bu Ramazan ezanlar minarelerden okunacak ancak camiler kapalı ve bomboş olacak! Telaşla abdest alıp camide cemaate yetişmeye çalışanlar, hemen hemen her camide erken vakitte gelip en ön safta yer tutan hacı amcalar olmayacak! İftara doğru iş çıkışlarında fırınların önünde uzayıp giden pide kuyrukları, gönül birliği ile kurulan iftar sofraları, camiler de kılınan teravih namazları, teravihlerden sonra gidilen Ramazan etkinlikleri malesef bu sene olmayacak.

Ramazan ayı ülkemize ve tüm inananlara güzellikler, mutluluk ve bolca huzur getirsin, kötülüklerden, hastalıklardan arınalım inşallah.

Veysel Karani'nin duası

Allah'ım! Sen benim Rabbimsin, ben senin kulunum. Sen yaratansın, ense yaratılanım.

Sen rızık verensin, bense rızık verilenim. Sen mülkün sahibi, bense sahiplenilen, benim sahibim Sensin.

Sen çok güçlüsün, bense yoksulum ve muhtacım. Sen çok zenginsin, bense yoksulum ve muhtacım.

Sen hayat- ebedi ile dirisin, bense ölümlüyüm, ölüyüm. Sen ölümsüzsün, bense geçiciyim, ölümlüyüm.

Sen kerem sahibisin, bense değersiz biriyim. Sen ihsan eden, iyilik yapansın, bense isyan eden, kötülük edenim.

Sen bağışlayan, günahları affeden, silensin, bense günah işleyen, günahkarım. Sen azamet sahibi, ulusun, büyüksün, bense değersizim ve küçüğüm.

Sen kuvvetlisin, güçlüsün, bense güçsüz ve aciz biriyim. Sen daima verensin, bense dilenen, isteyenim.

Sen emniyet veren, emniyetli olansın, bense emniyetsiz, korkuluyum. Sen bol veren, cömertsin, bense yoksulum, muhtacım.

Sen yapılan duaları kabul eden, gereğini yapansın, bense dua ederek isteyenim. Sen şifa verensin, bense şifa arayan, hastayım. Ya Rabbi, sen şifa veren, ben hasta olanım.

Allah'ım, gerçek olan budur! Benim günahlarımı affet, beni bağışladı. Beni azarlama, cezalandırma. Hastalıklarım için şifa ver. Şifayı sadece sen verirsin. Ya Allah'u ya Kafi, ya Rabbi, ya Vafi, ya Rahimü, ya Şafi, ya Kerim, ya Muafi! Allah'ım benim olan tüm günahlarımı bağışla. Annemi, babamı, kardeşlerimi, hocamı, bana yol gösteren herkesi bağışla. İman, din ve Kur'an hizmetinde olan arkadaşlarımı bağışla. Beni affet, bütün sorunlarımı, dertlerimi şifalandır. Bana afiyetler ihsan et. Beni ebedi olarak rızık ve hoşnutluğuna eren kullarından eyle! Ey merhamet edenlerin içinde en merhametlisi olan Allah'ım, bana merhametin ve rahmetinle muamele et! Amin. Allah dualarınızı kabul eylesin, Amin..

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.