Konya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.48
  • EURO
    34.96
  • ALTIN
    2436.6
  • BIST
    9716.95
  • BTC
    64765.06$

RAMAZAN BAYRAMINDA BESLENME

12 Haziran 2018, Salı 08:31

Bir aylık ramazan ayında öğün sayınız   azalmış ve beslenme düzeninizin değişmesiyle metabolizma ister istemez yavaşlamış olabilir. Bu da sindirim sistemi rahatsızlığı yaşamanıza neden olabilir. Bunun için bayram da sık sık ikram edilen şeker, baklava ve börek gibi kan şekerini hızla yükselten gıdaların miktarlarına dikkat etmelisiniz. Bayramlarda misafirler her önüne sunulan besini aşırı kaçırmayıp yeterli ve dengeli miktarda tüketmelidir. Aynı şekilde konuk ağırlayan bireyler misafirlerin yemesi konusun da kesinlikle ısrarcı olmamalıdır.

Ramazan ayı biter bitmez artık her istediğimi yerim mantığıyla tüketeceğiniz besinlerin miktarını aniden artırmayınız. Maalesef bazen bir ay aç kaldım deyip bayram sabahından başlayıp tıkınırcasına yemek isteği doğabiliyor. Bu yüzden Ramazan bayramının ilk gününden öğün sayılarımızı artırıp tüketeceğimiz besinleri gün içerisine yaymamız gerekmektedir. Tüketilecek olan besinlerin saatleri en az 2, en fazla 4-5 saat aralıkta olmalıdır. Bu şekilde beslenme yavaşlayan metabolizmanın çalışmasına katkı sağlayacaktır.

Bayram sabahı kahvaltınıza bal, reçel pekmez gibi besinleri tercih etmeyiniz. Zaten bayramda şeker, hamur işleri ve baklava gibi besinler oldukça fazla miktarda ikram edildiğin den yükselen kan şekerini daha da yükseltmeye gerek yok. Kahvaltı da haşlanmış yumurta, az yağlı ve az tuzlu peynir, bol yeşillik, domates ve salatalık tercih edebilirsiniz. Salam, sucuk ve sosis gibi işlenmiş gıdalardan uzak durunuz.  Ekmek olarak tam tahıllı ekmeği tercih edebilirsiniz. Bunun nedeni lif oranının yüksek olmasından kaynaklı bağırsakların dengeli çalışması ve kan şekerini kontrol altında tutup tokluk hissi vermesidir.

Bayramda tatlı tüketmek istiyorsanız tercihinizi sütlü tatlılardan yana kullanabilirsiniz. Çikolata yerine kuru meyveler tercih edilebilir. Şerbetli içecekler, kola gibi asitli içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları tercih edilebilir.

Tüm bireyler özellikle tansiyon, şeker ve kalp hastalığı bulunan bireyler kafein miktarı yüksek olan çay, kahve, kola gibi içeceklerin miktarına dikkat etmelidirler, gerekirse uzak durmalıdırlar.

Ramazan ayı boyunca sıvı alımı oldukça azaldığından dolayı su ve sıvı miktarını artırmanız gerekmektedir. Bunun için su da dâhil sıvı oranı yüksek sebze ve meyve taze sıkılmış meyve suları, süt, yoğurt ve ayran gibi besinler tercih ediniz.

Fiziksel aktivite kilo kaybetmeye, kolesterolü düşürmeye ve kan şekerini dengelemeye yardımcı olduğundan aktivite artırılmalı, bunun içinde bayram ziyaretlerinde araba kullanmak yerine yürümeyi tercih ediniz.  Yanınıza su şişesini almayı ihmal etmeyiniz.

Ramazan bayramınızın bol bereketli, sağlıklı, huzurlu geçmesi dileğiyle, bayramınız mübarek olsun…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.