Konya
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.33
  • EURO
    35.07
  • ALTIN
    2301.6
  • BIST
    9056.12
  • BTC
    70495.76$

Ramazan Ayında Somut Bir Plânlama Örneği

11 Nisan 2019, Perşembe 08:45

Allah’a hamd, Hz. Muhammed (s.a.v.)’e salât ederim.

2019 Milâdî, 1440 Hicrî Ramazân-ı Şerife yaklaşmış bulunuyoruz. 06. Mayıs 2019 Pazartesi günü Ramazan-ı Şerif başlangıcıdır. Ramazân-ı Şerîfi daha şümullü, daha duyarlı ve bereketlerinden yeterince istifade edebilmek için plan-proğram yapılmasında fayda mülâhaza etmekteyim. Bu düşünceyle evvelce rastladığım bir yazıyı aynen aktarıyorum.

“Ramazan-ı şerifinizi tebrik ederim. Cenâb-ı Hak İbadetlerimizi kabul etsin… Bu yazımda Ramazan ayında somut bir plânlama örneği sunmak istiyorum sizlere. Sosyal medyada Dr. Tarık Suveydan adına yer alan güzel bir Ramazan plânlaması var. İlgili yazıyı tercüme yoluyla istifadenize sunuyorum.

Ramazandan sonra Ramazan öncesinden daha iyi olmayı plânlayın.

Bu ayda kendinizi geliştirmek istediğiniz somut 5 şey belirleyin, her şeyi 1 seferde yapabileceğinizi düşünmeyin. Misal:Kur'an okuma, ezberleme, 1 hadis kitabı okuma, her hangi bir kitabı okuma, dil çalışması vb.

Toplu hareket bireysel hareketten daha iyidir, o bakımdan Ramazan sonrası da birlikle hareket edeceğiniz, ibadet veya sosyal faaliyet yürüteceğiniz, bir grubunuz olsun.

Malumdur ki ulaşmak istediğiniz hedeflerin yazılı olması zihinde olmasından daha iyidir. Zira yazılı olanların gerçekleştirilmesi daha olasıdır Öyleyse Ramazanda gerçekleştirmek istediğiniz hedefleri yazın.

Yine malumdur ki gerçekleşmesi kabil olan hedefler genel hedeflerden daha iyidir.  Misal; “Ramazan da Kuran-ı Kerim'i çok okuyacağım’ şeklinde genel bir hedef yazmak yerine ‘Her gün 1 cüz okuyup ay sonunda 1 hatim yapacağım” şeklinde somut bir hedef ortaya koyun

Orucu uykuya tutturmayın, bu sebeple her gün uyanacağınız saat belli olsun, ancak uyku için belli bir zaman belirlemeyin, uykunuz geldiğinde uyuyun. Gece ne kadar çok ayakta olursanız o kadar faydalı olur.

Her gün belli bir zamanı, aralıksız okumak üzere Kur’an’a ayırın. Zira Kur'an bu ayda nâzil oldu, ister metnini okumak suretinde olsun isterse mealini okumak suretinde olsun.

Her gün aynı mescidde teravih namazı kılın. Tabii en güzeli hatimli teravih kılınan bir mescid olmasıdır.

Televizyonla aranıza mesafe koyun. Çok faydalı olduğunu düşündüğünüz ya da illa da takip etmek istediğiniz bir program varsa bunu bir programla sınırlayın.

Her gün belli bir saatinizi Kur’an-ı Kerim'i ezberlemek için ayırın. Böylelikle namazlarımızda okuduğumuz sureleri artırma imkânına kavuşmuş oluruz. Ramazan da Kur an-ı Kerim’le hem okuyarak hem ezberleyerek hem de merak ettiğimiz bir kısmının tefsiri yoluyla üç türlü muamelede bulunun.

Çok cömert ve kerim bir kralla görüşme imkânınız olsa ondan ne isterdiniz? Öyleyse rahmeti öfkesine galebe çalmış. Kerim ve Gani olan Cenab-ı Hak'tan ne isteyeceğinizi düşünün ve isteklerinizi dualarınızda dile getirin. Ramazan ayı bu isteklerinizi iletmeniz için bulunmaz bir nimet.

Ramazan gibi ibadet ve taatle geçirilmesi gereken ve son derece büyük nimetleri barındıran bu aydaki en büyük kayıp, çok uyku ve vaktin tv- sosyal ağlar gibi boş şeylerle zayi edilmesi. Öyleyse bunlara bir sınırlama getirin, vaktinizi bunlarla harcamayın.

İnşaallah yukarıda belirtilen maddeler çerçevesinde Ramazan planlamamızı yapalım. Bu ayda ailemizle, çoluk çocuğumuzla her zamankinden daha fazla zaman ayıralım, ibadetlerimizi birlikte yerine getirelim, bu ayın çocuklarımızın dini ve manevi eğitiminde son derece önemli olduğunu unutmayalım. Bu bağışlanma ayında tüm eş. akraba, arkadaş ve dostlarımıza dua edelim. Bölgemizde cereyan etmekte olan iç savaşın sona ermesi için Rabbimize yakaralım. Yüce Rabbim ibadet ve taatlerimizi kabul etsin.” (Alıntı)

Ramazan susamlı veya çörek otlu pideler, iftar ziyafetleri, minarelere asılan mahyalar ayı değildir. Ramazan Müslümanların kendine geliş, Kur’ana ve Sünnete dönüş, mânen ve maddeten arınış, cahillikten ilme, gafletten uyanıklığa, zilletten izzete, dağınıklıktan birliğe dönüş ayıdır.

Önümüzdeki Leyle-i Berâtı tebrik eder, bihakkın idrâk edebilmeyi Cenâb-ı Hakk’tan dilerim. Hadis-i Şerif: “Allahümme bâriklena Recebe ve Şa’bâne ve belliğnâ ila Ramâzâne” Âmin.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.