Konya
23 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.57
  • EURO
    34.89
  • ALTIN
    2435.4
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66919.82$

RAMAZAN AYINDA NASIL BESLENİLMELİ?

27 Mayıs 2019, Pazartesi 09:04

On Bir Ayın Sultanı Ramazan çabucak geçip gidiyor. Sona doğru yaklaşırken finalde bizi bekleyen Ramazan Bayramına ulaşmamıza 1 hafta gibi az bir zaman kaldı. Ailelerin bir araya geldiği, sıla-ı rahimin ön plana çıktığı bu zamanlarda yemek sofralarını süsleyen yemekler, ziyaretlerde ikram edilen besinler hem gözü hem de mideyi dolduran cinsten. Peki, midemiz bunların ne kadarını tüketmek istiyor? Ne kadarına hazırladı kendini?

Ramazan ayı boyunca 2 öğün, sahuru yapmayan bireyler için 1 e düşen öğün sayısından sonra vücudun ve midenin kendisine gelmesi zaman alır. Uzun süreli açlıkla geçen oruç döneminden sonra bayramda aşırı besin tüketimi bağırsak problemlerine, midede hazımsızlık, bulantı, yanma hissinin oluşmasına, bireyin kusmasına ve nefes darlığı çekmesine neden olabilir. İkram edilen her tatlıyı, her tuzlu koşulsuz şartsız mideye indirmek şeker ve tansiyon yükselmesine neden olur.

Özellikle diyabet, kalp damar hastalıkları, mide rahatsızlıkları, gut, kronik böbrek yetmezliği, yüksek tansiyon gibi uzun süreli kronik rahatsızlığa sahip olan bireylerin beslenme tedavilerine bayram süresi boyunca da devam etmesi gerekir. Herhangi bir sağlık problemi yaşamamak adına verilen beslenme programı dışına çıkılmamalıdır.

Ramazan döneminde yavaşlayan metabolizma önlem alınmadığı takdirde hızla kilo almanıza sebep olabilir. Bilhassa bayramda yağlı yemeklere, hamur işlerine, tatlılara, çikolatalara ve şekerlemelere karşı koyamadığınız zaman kolaylıkla kilo alabilirsiniz. 

BAYRAMI KİLO ALMADAN, SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE GEÇİREBİLMENİN SIRLARI…

  • Bayrama enfes bir kahvaltı sofrası ile başlayın. Sofranızda domates-salatalık-yeşillik, kuru meyveler, fındık, ceviz vb. yağlı tohumlar, peynir çeşitleri, zeytin, haşlanmış yumurta ya da omlet, menemen gibi kahvaltılık besinler olsun. Kızartmalar, hamur işleri ve yağlı yiyecekleri sofranızdan uzak tutun. Kahvaltınız hafif ve sağlıklı besinlerden oluşsun.
  • Ramazanla beraber 2 ye düşen öğün sayınızı yavaş yavaş arttırın. Günde 3 ana öğün tüketerek başlayın ve bu öğünlerin aralarına zamanla ara öğünler ekleyin. Günlük tüketeceğiniz öğün sayısı 3 ana 2-3 ara olmak koşuluyla 5-6 olsun. En önemlisi azar azar ve sık sık beslenerek midenizi yormayın. Özellikle bayramın ilk gün ağır ve yağlı besinlerden uzak durun. Ara öğünlerinizde ayranın yanında kuru ya da taze meyveleri tercih edin. Yanına 2-3 adet kavrulmamış çiğ fındık ya da badem ekleyebilirsiniz.
  • Öğle ve Akşam öğünlerinizi zeytinyağlı sebze yemekleri ile süsleyin. Gün boyu ziyaretlerde ikram edilen tatlı ve tuzlu yiyeceklerle aldığınız fazla kalorileri böylelikle dengeleyin, hazımsızlık gibi mide ve bağırsak problemleri yaşamayın.
  • Bir ay boyunca sahur yapmak, gece yeme alışkanlığı oluşturabilir. Bu alışkanlıktan kurtulmak için yatmadan 2 saat önce meyve ve yoğurttan oluşan gece ara öğünü tüketebilirsiniz. 2 parmak kalınlığına sahip ay dilimi şeklinde kavun ve ya karpuzun yanında yoğurt örnek bir ara öğün olabilir.
  • Bayram ziyaretlerinde herhangi bir sağlık probleminiz yoksa asansör yerine merdiven kullanın. Yakın yerlerdeki akrabalarınıza yürüyerek gidin.
  • Ziyaretlerde ikram edilen şerbetli tatlıları mümkün oldukça az tüketmeye çalışın. Tatlı tercihleriniz sütlü tatlılardan ve sade dondurmadan yana olsun. Çeşit çeşit baklavalara, çikolatalara, lokum ve şekerlemelerin büyülü dünyasına kapılmayın, kendinize “dur” deyin. Evinize gelen misafirlere de ikramlarınızı tüketmeleri konusunda ısrarcı olmayın.
  • Çay, kahve ve limonata gibi ziyaretlerde ikram edilen içecekler de ölçülü tüketilmeli elbet. Özellikle çay ve kahve kafein içeriğiyle fazla tüketildiğinde kalp çarpıntısı, uykusuzluk gibi rahatsızlıklara yol açabilir. İçecek tercihlerinizi ev yapımı limonata ve meyve sularından yana kullanın. Sade soda ve ayran da tüketilebilir içecekler arasında yerini alır.
  • En önemli içeceğimiz, metabolik faaliyetlerin düzenli bir şekilde sürmesini sağlayan suyu günde mutlaka 2,0-2,5 litre tüketin.
  • Ramazan döneminde yavaşlayan metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olan en önemli faktörlerden biri de fiziksel aktivitedir. Fiziksel aktiviteyi asla ihmal etmeyin. Hafif bir tempoyla günde en az 45 dk yürüyüş yapın. Yürüyüş saatinizi herhangi bir ana öğününüzden 1 saat sonraya gelecek şekilde ayarlayın.

Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.

Diyetisyen Rümeysa Özkan

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.