Konya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.59
  • EURO
    34.83
  • ALTIN
    2490.9
  • BIST
    9638.28
  • BTC
    64760.72$

RAMAZAN AYINDA DENGELİ BESLENME

10 Mayıs 2019, Cuma 08:54

Devasa sofraların kurulduğu, ailelerin bir araya geldiği, maneviyatı yüksek bir ay olan Ramazan ayına girmiş bulunmaktayız. Bu sene biraz daha serin havalarda oruç tutacak olsak da aç kalma süresi 16-17 saat ve bu uzun süre metabolizmanızı yavaşlatabilir. Ramazan ayı beslenme düzeninin tamamen farklı ilerlediği bir dönem ve doğru yürütüldüğü sürece sağlığa faydalı olduğu herkesçe bilinir. Gün içinde kaybettiğimiz sıvıyı düşünürsek iftar ve sahur arası bol su içmeye özen gösterilmeli ve iftar ile sahur arası en az 10 bardak su tüketilmelidir.

Yeterli ve dengeli beslenmenin Ramazan ayında da sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde 3 öğün şeklinde beslenilmelidir. Bu 3 öğün iftar, sahur ve ek olarak iftar ile sahur arasında bir ara öğün olacak şekilde olmalıdır.. Mutlaka sahur yapmaya özen gösterin. Sahurda çok yemek yerine, daha yavaş sindirilen, daha uzun süre tokluk hissi sağlayan proteinli ve lifli yiyecekler tercih edilmelidir. Tam tahıllı gıdalar kan şekerini dengede tutması ve uzun süre tokluk sağlaması açısından pide yerine tam buğday, çavdar ekmeği iyi bir seçim olacaktır. Gün içinde fazla susamamak için aşırı tuzlu gıdalardan, işlenmiş et ürünlerinden uzak durulmalıdır.

DOYMA SİNYALİ BEYNE ULAŞSIN!

Gün boyu uzun süren bir açlık ve devamında iftar sofralarında normal düzene göre daha fazla çeşit yemeklerin yapılacağı göz önünde bulundurulursa hızlı bir şekilde tamamını tüketme isteğiniz muhtemelen oluşacaktır. Yemeğin sonunda sindirim sorunları yaşamamanız için yavaş yemeye dikkat etmelisiniz. Ve özellikle orucunuzu açtıktan ve çorbanızı içtikten sonra yemeğe 10 dakika mola vermek size iyi gelecektir. Beynimiz doyma sinyalini 15-20 dakika sonra verir. Fakat siz çok hızlı yemek yediğinizde porsiyon kontrolünü sağlayamayıp  size yetecek miktardan çok daha fazlasını alabilirsiniz ve bu durumda fazla kaloriler size kilo olarak geri dönebilir.

Vücudumuzdaki demirin emilimi ve vücutta kullanılması açısından çay, kahve tüketimi yemeklerden en az 45 dk-1 saat sonra olmalıdır. İftardan 2 saat sonra 45 dakikalık yürüyüşlerde size iyi gelecektir. Eşi dostu toplayıp iftardan sonra nefis yürüyüşler yapabilirsiniz. İftar vaktinin geç saatlere kalıyor oluşu ve yemekten sonra hareketsiz kalma ihtimali göz önünde bulundurulursa iftarda fazla miktarda hamur işi gıdalardan uzak durmanızda fayda vardır. İftar sofralarının yine vazgeçilmezi tatlılar haftada iki gün tercih edilmeli ve tüketileceği zaman da yemekten iki saat sonra ara öğünde tüketilmelidir.

SONUÇ OLARAK;

Bol su içmeyi unutmayın.

Tatlı seçimleriniz hafif olsun, az şekerli ya da sütlü tatlılardan haftada 2 defa tercih etmeye çalışın.

İftardan birkaç saat sonra yürüyüş yapın.

Yavaş yemeye çalışın, çok çiğneyin, her lokmadan sonra çatal ve kaşığı masaya bırakın.

Bir avuç içi büyüklüğünde ramazan pidesi 1 dilim ekmeğinize eşit bunu unutmayın

Ramazan gönüllerin beslendiği bir aydır. Huzurlu bir ramazan geçirmeniz dileğiyle..

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.