Konya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.59
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2508.8
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    64427.85$

Ramazan ayı

02 Mayıs 2020, Cumartesi 09:05

“Ramazan” kelimesi “ramaz” sözcüğünden türemektedir. “Ramaz” ise “güneşin şiddetli sıcağından taşların kızması” manasına gelmektedir. Bu ayda açlık ve susuzluk hararetinin çokça hissedilmesi ve orucun günahları yakması sebebiyle bu aya ramazan denildiği pek çok yerde rivayet edilmiştir.

Rahmet, bereket ve mağfiret ayı olan ramazan ayı sayısız güzelliklerin yaşandığı müstesna bir zaman dilimidir. Hicri takvime göre yılın dokuzuncu ayıdır. Kur’ân-ı Kerîm’in bu ayda indirilmesi, bu ayın “bin aydan daha hayırlı” olan Kadir Gecesi gibi çok önemli bir zaman dilimini barındırması, itikaf, teravih, fitre ve oruç gibi ibadetlerin bu ayda yerine getirilmesi ve bu ayda yapılan ibadetlerin sevabının diğer aylara nazaran daha fazla olması ramazan ayının kutsal sayılmasının sebepleri arasında yer alır. Faziletlerle dolu olan bu ayda cennetin kapılarının sonuna kadar açıldığı hadîs-i şerifte bizlere bildirilmiştir. Yine pek çok ayet ve hadislerde ramazan ayını en güzel şekilde idrak edenler cennetle müjdelenmişlerdir.

Ramazan ayı öncesinde dünyadaki bütün Müslümanlar hazırlıklara başlar, herkesi tatlı bir telaş alır. Evler temizlenir, ramazan ayına özel alışveriş yapılır, misafirler için özel ikramlıklar hazırlanır. Müslüman ülkelerinde ise şehirler ramazan ayına özel olarak ışıklandırılır ve tüm yurtta bir şenlik havası hâkim olur.

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte tüm Müslümanlar en aziz misafir olan ramazan ayını en güzel şekilde ağırlayacak olmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşarlar. Ramazanın coşkusu ve canlılığı günlük hayatın pek çok alanında hissedilir. İbadetleri ve gelenekleriyle diğer aylara nazaran ramazan ayı Müslümanların hayatında güzide bir yere sahiptir. Ramazan ayının en güzel taraflarından biri de insanın manevi anlamda arınması; günah sayılan davranışlardan kendini koruması, tevazu, merhamet, cömertlik gibi güzel hasletlerle kalbini donatmasıdır.

Sabrı ve duygudaşlığı öğrendiğimiz bu ayda açlık ve susuzluk hissinin ne ifade ettiğini bizzat yaşayarak idrak eder, nimete ulaşamayan insanların hâlini daha iyi anlarız. Yetimlerin, yoksulların, mültecilerin ve kimsesizlerin yaşadıklarına karşı daha duyarlı olmaya başlarız. Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ise cehennem azabından kurtuluş olan Ramazan Ayı’nın ülkemize ve bütün insanlığa sağlık birlik ve beraberlik getirmesini Cenab-ı Hak'tan niyaz ediyor Ramazan-ı Şerif'inizi tebrik ediyorum.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.