Konya
19 Mart, 2024, Salı
logo altı
  • DOLAR
    32.33
  • EURO
    35.18
  • ALTIN
    2240.4
  • BIST
    8708.76
  • BTC
    63897.26$

Rahmet Ayı Ramazân-ı Şerif

09 Nisan 2021, Cuma 09:44

Allah’a hamd, Hz. Muhammed’e (s.a.v.) salât ederim.

Rahmet, mağfiret ve bereket ayının gölgesi üzerimize düştü.  12.Nisan Pazartesi akşamı ilk Terâvih namazını kılacağız. Bu yıl, Ramazân-ı Şerif 30 gün olduğundan Ramazân orucu 30 gün tutulacaktır. Gün evvelâ gece ile başladığından Terâvih namazları, 12 Nisan Pazartesi akşamından itibaren kılınmaya başlanacaktır. 13 Nisan Salı gününü oruçla geçireceğiz. Oruca niyet edilecektir.

 Kalplerin ilahî rahmet ve mağfiret arzusu ile dolduğu, müminlerin hayırda yarıştığı af ve mağfiret iklimi Ramazan-ı Şerîfe ulaşmanın huzur ve mutluluğu içindeyiz.

Ayların Sultanı Şehr-i Ramazan; Rahmet, Merhamet, Mağfiretiyle geldi.  İçinde seksen küsur seneyi barındıran, Kadir gecesiyle, Kainâtın Efendisi, Hz. Muhammed (s.a.v.) “Ümmetimin ayı “dediği kutlu ve mutlu mevsim: RAHMETLE, BEREKETLE, SAADET VE SEFAYLA HOŞ GELDİN…

Mübarek üç ayların sonuncusu olan “Ramazan-ı Şerîf "ayına; feyiz ve bereketlerle, afv ve mağfiretle tezyin edilmiş on bir ayın sultanı olan mübarek bir aya kavuşacağız.

Ramazan ayı, bayram ayıdır aslında. İnsanlığın dünya-ukba saadetinin kitabı Kur'an-ı Kerim bu ayda indirilmeye başlanmıştır; bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi'nde…

Niçin bayram olmasın ki Ramazan? Bu ayda cennetin kapıları ardına kadar açılır, cehennem kapıları da tamamen kapatılır ve azgın şeytanlar zincire vurulurlar.

Allah Rasulü'nün (s.a.v.) beyanlarıdır bunlar.

Bu ayda müminler günahlarından kurtulurlar, İlâhî mağfirete ererler, cehennemden azat olurlar ve cennete nâil olurlar; hepsinden önemlisi Allah'ın rızasına mazhar olurlar.

Ramazan-ı Şerîf denilince, Oruç, Zekât, Sadaka, Sadaka-i Fıtır, Teravih namazı ve Kur’an-ı Kerim tilâvetleri, hatimler vs. hatıra gelir. Terâvih namazlarında Salât-ı Ümmiyeler ayrı bir manevî coşkunun kaynağıdır.

Mü’minler bu ayda dualarını ve niyazlarını artırırlar. Seher vakitlerinde, iftar zamanlarında, kendileri ve bütün Müslümanlar için dua ederler. Hz. Peygamberimiz, “Üç kişinin duası reddedilmez. Birincisi, adaletli devlet başkanı. ikincisi, oruçlu bir kimsenin iftar edinceye kadar yaptığı dua. üçüncüsü, mazlumun duası...” buyurmuştur.(1)

Bir başka hadisinde ise şu beyanda bulunmuştur. “Hiç şüphesiz oruçlu bir kimsenin iftar açacağı anda (yaptığı takdirde) reddedilmeyen duası vardır.”(2) Bütün bu hadisler ve benzerleri, müminlerin feyiz kaynağı olmuş, hadislerde belirtilen zaman dilimleri onlar için önemli bir fırsat olmuştur.

Teravihle başlayan, sahurla devam eden, iftarla bir günlüğü tamamlanan mübarek anların adı, şahsi açıdan kulluğun en yüksek derecede hatırlandığı, sosyal ve toplumsal açıdan; hatırlamanın ve hatırlanmanın kalbi duygularla taçlandığı, aile ve dostlar açısından; hürmet, saygı, sevgi, muhabbet, irtibat ve yardımın gönül coşkusuyla yaşandığı, Allah (c.c.)’ın evi Camilerin dolup taştığı, Sadaka, Zekât,  Sadaka-i Fıtırlarla (Fitre)  nadide zaman dilimidir: ŞEHR-İ RAMAZAN…

Mensubiyetiyle iftihar ettiğimiz İslâm dini; dünya ve ahiret mutluluklarına erişebilmeyi Allah’a iman ve takvaya bağlamıştır. İnsan akıllı ve büluğ çağına erdiğinde (ergen olduğunda) Allah’ü Teala’nın emir ve yasaklarıyla mükelleftir. Kişinin (Niyetinden dolayı.)  inanarak ve ihlasla yaptığı her iyi şeyde ve kaçındığı yasaklarda (dini) ecir ve sevap vardır. Bu yönüyle oruç tutarken niyet ettiğinden dolayı oruç tutmanın sevabıyla beraber ayrıca nefsini terbiye ederek dini yasaklardan kaçındığının mükâfatını da görecektir. İbadetlerinden lezzet alır.

Ramazan ayı, sevgiyi, saygıyı ve paylaşmayı temin eden güzellikleri ile toplumda birliğin, istikrarın, kaynaşmanın ve huzurun hâkim olmasını sağlar.

Ramazan-ı Şerifin sıhhat-afiyet, varlık-dirlik içerisinde insanımıza, insanlığa feyz, bereket ve mutluluklara vesîle olmasını dilerim.

Ramazan-ı Şerîfinizi, Ramazan Bayramınızı (şimdiden) tebrik ederim.

Not: Bu yıl fitre miktarı Din İşleri Yüksek Kurulunca asgari 28 Tl olarak belirlenmiştir.

1-. ) Tirmizî, Daavât, 129; İbn Mâce, Siyâm, 48

2-. ) İbn Mâce, Sıyâm, 48

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.