Konya
19 Mart, 2024, Salı
logo altı
  • DOLAR
    32.34
  • EURO
    35.12
  • ALTIN
    2238.7
  • BIST
    8771.87
  • BTC
    63797.05$

POPÜLER DİYET ÜRÜNLERİNDEN ÇÖREKOTU

07 Haziran 2021, Pazartesi 09:00

Diyetlerin vazgeçilmez ürünlerinden biri haline gelen çörek otu, minik siyah tohumlarıyla ve yağıyla geçmişten günümüzde özellikle alternatif tıpta sıklıkla kullanılır. Birçok hastalığın tedavi sürecinde yer alır

Hz. Muhammed (s.a.v.) “Ölümden başka her derde devadır.” dediği çörek otu, Arapçada “kutsanmış baharat” adını almıştır. Ünlü mısır firavunu Tutankamon’un mezarında da çörek otu yağı bulunmuştur.

Bu baharatı Hipokrat – karaciğer ve sindirim hastalıklarının devası- olarak tanımlarken, İbni Sina – metabolizmayı uyardığına, uyuşukluk ve halsizliği giderdiğine- dikkat çekmiştir.

İÇERİSİNDE BİRDEN ÇOK BESİN ÖĞESİ BULUNUR.

Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan çörek otu; A vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum, bakır, çinko, demir ve fosfor açısından zengindir.

Sağlığa yararlı olmasını sağlayan en önemli unsurun ise biyoaktif bir alkoloid olan “Timokinon” olduğu kabul edilir.

VÜCUT SAĞLIĞINI KORUR

  • Mikroplara karşı koruyucu, antioksidan özelliğiyle dikkatleri üzerine çeken çörek otu, anti-inflamatuardır. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Yapılan bilimsel çalışmaların sonuçları bizlere, çörek otunun tansiyon dengesini kurmada etkin rol oynadığını göstermektedir. Yüksek tansiyonun normal aralıklar inmesine yardım eder.
  • İyi kolesterol olarak bilinen HDL’nin kandaki seviyesini arttırırken, kötü kolesterol olarak bilinen LDL’nin kandaki seviyesini azaltır. Total trigliserit miktarını düşürür. 
  • Kan şekeri düzeyini koruyarak şeker hastalığı kontrolünde yardımcı olur.
  • Kansere karşı koruyucu etkiye sahip olan çörek otu özellikle meme kanserine neden olan hücrelerin gelişim sürecini yavaşlatır.
  • Tümör hücrelerinin oluşumunu engeller, gastrointestinal sistemi korur.
  • İdrar söktürücü, adet düzenleyici özelliklere sahiptir.
  • Soğuk algınlığı, baş ağrısı, romatizma ve iltihaplı diğer hastalıkların iyileşme sürecinde olumlu etkilere sahiptir.
  • Gebe bayanların süt miktarlarını arttırır.
  • Astım hastalarının sağlığına iyi gelir.

NASIL TÜKETİLMELİDİR?

Çayı, kahvesi, macunu gibi çok çeşitli kullanım şekli mevcuttur. Fakat en doğal haliyle tüketmek sağlık için en uygun olanıdır.

Bal ile karıştırıp macun haline getirerek, çorbalara, yoğurtlara, omletlere ve salatalara tohumlarını karıştırarak tüketebilirsiniz.

GÜNDE EN FAZLA NE KADAR TÜKETİLEBİLİR?

Tepeleme 1 çay kaşığı (2 gr) günlük tüketilebilecek maksimum miktardır. Daha fazla tüketilmesi sağlığı ve ilaçların etkileşimini, tedavi sürecini olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

En kısa zamanda en güzel şekilde bu zor günleri atlatmak ümidiyle..

Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.

Diyetisyen Rümeysa Özkan

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.