Konya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.37
  • EURO
    35.02
  • ALTIN
    2325.9
  • BIST
    9090.13
  • BTC
    69908.05$

PANDEMİ KİLOLARIYLA VEDALAŞMA ZAMANI! ​​​​​​​

24 Mayıs 2021, Pazartesi 09:05

Bir yıldan fazladır hayatımızda olan Covid-19 pandemisi bizleri ruhen ve bedenen oldukça etkiledi. Hiç olmadığı kadar evde kaldığımız bu süreçte buzdolabıyla, abur cuburlarla aramızda daha samimi bir bağ oluştu. Birbirimizi daha sık özler olduk. Fakat bu samimiyete bir son verme zamanı geldi. Alınan kilolarla içine giremediğiniz kıyafetlerin sizi üzmesine daha fazla izin vermeyin. Bugün büyük bir adım atın ve beslenme düzeninize çeki-düzen verin.

KAHVALTIDAN ÖNCE MUTLAKA 1-2 BARDAK SU İÇİN!

Güne ılık su ile başlamak, sindirim sisteminizin uyanmasını, çalışmaya başlamasını sağlar. 1 saat içerisinde yapacağınız kahvaltı ise metabolizmayı hızlandırır. Böylelikle yediğiniz besinler depolanmadan vücut ihtiyaçları için kullanılmış olur.

SİZİ HIZLI ACIKTIRAN BESİNLERDEN UZAK DURUN!

Glisemik indeks, karbonhidratlı gıdaların kan şekerini yükseltme hızıdır.

Beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan besinler tüketim için daha caziptir fakat uzun süre tokluk hissi sağlamaz. Bunlar yerine;

tam buğday ekmeği, bulgur pilavı, kuru baklagiller, sebzeler, bir takım meyveler gibi glisemik indeksi düşük olan; kan şekerini yavaş yükselten besinleri tercih etmek sağlık açısından çok daha iyidir.

Glisemik indeksi düşük olan besinler; insülin direncini düzenler, diyabet hastalarına yardım eder ve kalp damar hastalıkları oluşum riskini azaltır.

SU TÜKETİM KAYDI OLUŞTURUN!

Yaz mevsimindeki sıcak havalarda terlemeyle kaybedilen su miktarı artar ve yeterli su tüketilmediği takdirde vücut susuz kalır. Sağlıklı her bir birey günde en az 12-15 bardak (2,5-3 lt) su tüketmelidir.

Yeterli ve dengeli miktarlarda su tüketimi vücuttaki yağ yakımını hızlandırarak kilo vermenize yardımcı olur.

Su içmek için “susamayı” beklemeyin. Vücut suyunun %2’si kaybedildiği zaman vücut susar. Bu miktardaki su kaybı ise dikkatsizlik ve halsizlik gibi vücutta olumsuz etkilere yol açar.

SPOR ZAMANI!

Yaz ayları yürüyüş ve açık hava sporları için idealdir. Temiz ve berrak hava bağışıklığı güçlendirmek ile beraber vücut yağların parçalanmasını kolaylaştırır. Her gün en az 45 dakika açık havada tempolu bir şekilde yürüyüş yapılmalıdır. Parklarda bulunan spor aletleri, bisiklet sürmek de alternatif fiziksel aktiviteler arasında yerini alır.

KAHVALTI DEDİĞİN ERKEN SAATLERDE OLUR!

Gece boyunca yavaşlayan metabolizmanız sabah yaptığınız kahvaltı ile yeniden hızlanmaya başlar. Kilo kontrolünün sağlanmasında kahvaltı önemli bir etkendir. Kahvaltıdan en geç saat 10.00’da kalkın. Metabolizmanızı erkenden uyandırın ve güne hazırlayın.

TEK TİP BESLENMEDEN UZAK DURUN!

Öğünlerde seçilen besinler, bütün besin gruplarını içermeli ve tek yönlü beslenmeden uzak durulmalıdır. Her gün 1 kâse yoğurt, 1 bardak süt tüketilmeli; öğle ve akşam öğünlerinde et grubu, sebze yemekleri ve tahıllar grubunda bulunan besinler muhakkak sofranızda olmalıdır. Ara öğünlerde ise taze meyvelere ağırlık verilmeli, yanında gevrek, bisküvi ya da ceviz, fındık gibi besinler tüketilmelidir.

UYKU DÜZENİNİZ OLSUN!

Yapılan birçok bilimsel araştırmalar, gece hiçbir şey yemeden sadece uyanık kalmanın bile kilo kaybını zorlaştırdığını gösteriyor. Buna neden olarak geç saatlere uyanık kalmanın vücutta kortizol ve ghrelin hormonu salınımını azaltması gösteriliyor. Ayrıca 11.00 ile 04.00 saatleri arasında uyumanın zayıflamaya yardım ettiği elde edilen sonuçlar arasında. Yine bu saatlerde uykuda salınan mutluluk hormonu da gün boyu keyifli ve mutlu olmanızı sağlıyor.

En kısa zamanda en güzel şekilde bu zor günleri atlatmak ümidiyle..

Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.

Diyetisyen Rümeysa Özkan

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.