Konya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.37
  • EURO
    34.98
  • ALTIN
    2325.9
  • BIST
    9072.35
  • BTC
    69952.79$

Orucun Maddi Faydalarından Bazıları (4)

09 Haziran 2017, Cuma 07:38

Önceki günkü yazılarımızda orucun maddi faydalarından bazıları olarak, oruç ruhun gıdasıdır, oruç sıhhat kaynağıdır, oruç sabır ve iradeyi kuvvetlendirir, oruç nimetin kadrini öğretir demiştik, Bugün de yine orucun maddi faydalarından bahsetmeye devam edeceğiz, İnşallah.

5-Oruç Yoksulları Hatırlatır:

Dünkü yazıda zikredildiği gibi kişi, bazı nimetlerin yokluğunun ne kadar zor olduğun anlayınca fakirleri düşünür ve “Ben bir öğün bulamadığım bu nimetleri fakirler hiç bulamıyorlar” diyerek şefkate ve merhamete gelirler. Sahavet damarları kabarır. Yardım duyguları harekete geçer.

Ramazanda yardım ve iane olaylarının çok oluşunun bir sebebi de budur. Böylece sosyal barış temin ve tesis edilmiş olur. Fakirin gözü zenginin malında olmaz. Onlarda: “Her ne kadar biz fakir isek de, Rabbim bizim rızkımızı dar tutmuş ise de, zengin kardeşlerimiz bize yardımcı oluyor. İhtiyaçlarımızı karşılıyorlar. Allah mallarına bereket, yaşayanlarına selamet, ölmüşlerine rahmet, bedenlerine sıhhat ve afiyet, evlât ve ıyaline huzur ve saadet… ihsan eylesin” diye dua ederler. Böylece servet düşmanlığı ortadan kalkar ve cemiyete huzur ve saadet hakim olur. Cemiyetin dengesi sağlanır.

Allah Rasûlünün şu hadisi şerifinin esprisi de tecelli eder: “Siz içinizdeki zayıfların duaları sayesinde rızık buluyorsunuz”.(1)  Demek ki; zengin malının içinden Allah’ın tayin ve takdir ettiği zekâtını, sadakasını verecek, hayır ve hasenatını yapacak, fakirde dua edecek, neticede Yüce Yaratıcının rahmeti, bereketi ve mağfireti inecek.

 Böyle olduğu dönemlerde Anadolu cennet olmuş ve Kanuni’nin büyük şairi Bâkî şöyle demiştir:

Ahali ızz ü devletteReaya emn ü rahattaHüner erbabı rif’attaCihan yek pare nurani6-Oruç Birlik ve Beraberliği Temin Eder:

İslâm birlik ve vahdet dinidir. İnsanların beraberce huzur ve saadet içerisinde yaşamalarını ister.  “Bütün müminler kardeştirler”(2) ayeti ve yüzlerce hadis-i şerif bu hususun temini için serdedilmiştir. Ayrıca Peygamberimiz “Bütün müminleri bir bedene benzetmiş, bedenin en uç noktasındaki parmağa bir sarı diken batsa bütün vücudun acıyı hissettiği gibi müminler bir birlerinin acılarını, sevinçlerini paylaşmalı ve hissetmeli...” buyurmuştur.

 Oruç ve diğer ibadetler bunun temininin en güzel misalleridir. İyi düşünürsek başka hangi güç 70 milyonun hemen hemen tamamına yakınını aynı anda gece kaldırıp, akşama kadar aç durdurup, akşam aynı zamanda sofra başına oturtabilir? Hangi güç milyonları camilerde birleştirebilir? Aynı cihete yöneltebilir? Yine aynı günde bayram yaptırabilir?...

Şu halde oruç birlik ve beraberliğin de teminatıdır. Şairin dediği gibi vatan ve milletimizin kurtuluş reçetesi de budur:

İkilik yok birlik varYalnız onda dirlik varBu sözde yoktur hilafLâ ilâhe illallah

Ramazan maddi ve manevi faydalarıyla müminlere Allah’ın bir lütfudur, bir ihsanıdır. Allah kullarını yakmayı, azap etmeyi murad etmediği için onlara tanıdığı ruhsatları ve fırsatlarıdır. Tıpkı talebelerinin sınıfta kalmasını istemeyen idarecilerin, onlara kurtarma imtihanları tanıdıkları, fırsat verdikleri gibi, bu aylar ve mübarek geceler Rabbimizin kurtarma ayları ve geceleridir.

Ramazan ve orucun kıymet ve faziletini böyle bizim günlerce anlatmaya çalışmak yerine, sözlerin en özlüsü ve en güzelini söyleyen Allah Rasülünden dinleyip yazımızı bitirelim:

“Eğer ümmetim benim bildiğimi bilse (yani Ramazanın ve orucun nezdi İlâhide ki kıymet ve faziletini idrak etse, senenin bir ayı ile yetinmeyip) tamamının Ramazan olmasını isterlerdi”.(3)

Dipnotlar:1- Buhârî, Cihat 76.2- Hucurat Sûresi Ayet 10.3- İbni Hıbban Sahihinde.  Et Terğıb vet Terhib 2/442.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.