Konya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    63882.785$

ONLAR ŞEHRİN EFENDİLERİYDİ

19 Ekim 2018, Cuma 10:02

Her biri ayrı ayrı  bir güç ve değerdi. Onlar ayrı partilerden de olsa, mesele Konya olunca bir ve beraber olan insanlardı. Seçimlerde rakip olurlardı ama rakiplerini küçük görmezler ve dışlamazlardı.Konyaydı davaları ve sevdaları. Kendilerini fazla önemsemezler ve kendilerini en değerli oarak görmezlerdi. Samimi ve sıcak insanlardı. Siyasette rakiptiler ama hizmette bir ve beraberdiler. Çoğu vefat etti o insanların, çok azı da hayatta. Hatırlayabildiklerimiz şöyle.

Haydar Koyuncu. Yaşadığı dönemde uzun yıllar Konya ve ülke siyasetine yön veren isim oldu.Adalet Partisi il başkanlığı, Demokratik Parti il başkanlığı yaptı. Uzun yıllar İl Genel Meclisi üyeliğinde bulundu. Milliyetçi Demokrasi Partisinden ve Anavatan Partisinden milletvekili seçildi. Konya’ya  1970’li yıllarda üniversitenin gelmesini arkadaşlarıyla birlikte gerçekleştiren isim oldu. Tam bir hizmet adamıydı. Beyhekim Hastanesinin builunduğu geniş araziyi Milli Emlak’tan, hastaneye kazandıran da, hastanenin temellerinin atılmasını sağlayan da gene oydu.

Koyuncu, nerede bir eksik görse harekete geçer ya o hizmetin yapılmasını sağlar ya da kim yapacaksa, ilgilisi kimse oun nezdinde harekete geçer ve işi bir noktaya getirirdi. Onunla ilgili bir anekdot daha.. Konya Pancar Ekicileri Kooperatifinin uzun yıllar başkanlığını yaptı. Konya  Şeker Fabrikasının gerek kuruluş aşamasında gerekse sonraki yıllardaki başarılı faaliyetlerinde onun imzasının olduğu bilinen bir gerçek. Yılmaz Kulluk. Adalet Patisinde ve Demokratik Partide siyaset yaptı. Ahmet Hilmi Nalçacı’dan sonraki Belediye Başkanı oydu. Türk siyasetinde ağırlığı olan etkili ve saygın bir isimdi.Konya gecekondusuz şehir olmasını ona borçlu. Mustafa Öncel. Müthiş bir hatipti. Yaşadığı dönemde Konya’dan Demirel’e karşı siyaset yaptı ve etkili oldu.İl Genel Meclisinin efsane isimlerinin başında geliyordu. Ufak tefek bir adamdı ama mangal gibi de yüreği vardı. Muhittin Güzelkılınç.. Adalet Partisinin senatörlerindendi. Köylerin gelişmesi için çok çalıştı. Mustafa Güzelkılınç. O da ağabeyi gibi siyaset dünyasında etkili isimlerdendi.                                               Diğer isimlere gelince..

Mehmet Acartürk, Müştak Canbilen,Rüştü Özyalvaç,Faruk Özyalvaç,Yavuz Munlafalıoğlu,Muzaffer Demirtaş,Mehmet Mert,Mustafa Bezirci,Muzaffer Kocaman,Yılmaz Yılmaz,Rahim Özkaymak,Yüksek Ulupınar. Rahim Özkaymak uzun yıllar Konya Ticaret Odası’nın başkanlığını yaptı. Bugünkü Ticaret Odası Binasını, Mehmet Mertle birlikte Konya’ya kazandıran isim olddu. Özkaymak ayrıca Konya ve ülke turizmine yaptığı yatırımlarla ön plana çıktı. Mücadeleyi seven bir insan,siyasette etkili olan isimlerin başında yer aldı. Onlar şehrin efendileriyli. Halka tepeden bakmadılar. Fakirle, fukarayla onun vereceği oya göz dikmeden ilgilendiler. Şehrin ve ülkenin gelişmesi için çalıştılar. Tarımın gelişmesi için çalıştılar. Saniyinin gelişmesi için çalıştılar. İrili, ufaklı bir takım sanayi tesislerinin kurulmasına öncülük yaptılar. Sevgileriyle, ilgileriyle, mücadele ve kavgalarıyla ünlü o insanlara bakınca insan hayıflanıyor ister istemez. O insanlar başkaydı ve farklıydı, diye. Ama gel gör ki hayat hükmünü icra ediyor.Çoğu yok artık bu hayattan çekip gittiler. Hayatta kalanlar da  yaşlanmış artık. Onları ve mücadelelerini hatırlamak güzel bir duygu. En azından bizim için.   

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.