Konya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.94
  • ALTIN
    2432.4
  • BIST
    9794.25
  • BTC
    64042.82$

OKULLAR AÇILIYOR…

09 Eylül 2019, Pazartesi 08:59

Okul dönemi çocukların aileden uzaklaşıp yeni bir dünya keşfettiği dönemdir. Bu dönemde çocukların yedikleri besinleri takip etmek güç haline gelir. Evde onunla beraber hazırlanan sağlıklı atıştırmalıklar onun dikkatini çeker. Özellikle kahvaltı ve öğle yemeği gibi okulda tüketeceği öğünleri birlikte hazırlamak onu sağlıklı beslenmeye teşvik eder. Fakat bu dönemde yapılabilecek en büyük yanlış, sevmediği besini tüketmesi için onu zorlamaktır. Bu davranış onu sağlıksız hazır gıdalara yöneltebilir. Zamanla seveceği bir besinden tiksinmesine neden olabilir. Dışardaki abur-cuburları direk yasaklamak yerine onunla birlikte deneyerek onların zararlarını güzel bir dille ona anlatabilirsiniz. Sizden saklı gizli gizli yemesine engel olarak, bu tarz besinleri tüketim sıklığını kontrol altında tutabilirsiniz.

Önemli olan çocuğunuz kaliteli bir şekilde büyümesi için ihtiyacı olan enerji ve besin öğelerini karşılamak, sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmasını sağlamaktır. Ona karşı sabırlı olmak gerekir.
Bu dönemde,

  • 4 temel besin öğesi dediğimiz “Etyumurta-kurubaklagiller, süt ve süt ürünleri, ekmek ve tahıl ürünleri, sebze-meyveler” grubundaki besinleri her öğünde tüketmelidir.
  • Sağlıklı kemik gelişimi ve boy uzaması için her gün 2 su bardağı süt içmelidir. Fazla içildiği takdirde vücutta kansızlığa neden olabilir.
  • Zinde, dinç ve enerjik bir vücut için günlük 5 porsiyon taze sebzemeyve tüketmelidir.
  • Çiğ sebze ve meyveler bol su ile yıkandıktan sonra tüketilmelidir.
  • Sindirim sistemi problemleri yaşamamak ve sağlıklı bir vücuda sahip olmak için temel ihtiyaçlarımızdan biri olan suyu, her gün en az 10 bardak içmelidir.
  • İçecek tercihi süt, ayran ya da ev yapımı taze meyve suyu olmalıdır. Gazlı içecek, hazır meyve suları gibi sağlıksız içecekleri içmek isterse ara sıra izin verilmeli, zamanla ona fark ettirmeden hayatından o tür içecekler çıkartılmalıdır.
  • Tablet, akıllı telefon, bilgisayar, TV ve benzeri ekranların başında 1 saatten fazla zaman geçirmemelidir. Düzenli egzersiz yapmaya teşvik etmek gerekir. Böylelikle sağlıklı kas ve kemik gelişimi sağlanır. Dışarıda arkadaşlarıyla beraber oyunlar oynamalı ve sosyalleşmelidir.
  • Fazla kilolu olduğu düşünülerek herhangi bir diyetisyene danışmadan rastgele diyet yaptırılmamalıdır. Yapılan en büyük yanlışlardan biri budur. Özellikle büyüme ve gelişmenin çok yoğun olduğu bu dönemde, gereksiz yere yapılan besin kısıtlamaları çocuğun gelişimini engeller, sağlığını tehlikeye atar.
  • Belli zaman aralıklarında boy ve kilo ölçümü yapılmalı, büyüme eğrisi takip edilmelidir. Boykilo gelişimde herhangi bir gerilik fark edildiği takdirde bir çocuk doktoruna başvurulmalıdır.
  • Yavaş ve tam bir şekilde besinleri çiğnemeli, hızlıca yemek yemesi engellenmelidir.
  • Hijyene dikkat edilmeli yemekten önce ve sonra ellerin yıkanması gerektiği çocuğa öğretilmeli alışkanlık haline getirilmelidir.
  • Sağlıklı büyümede dikkat edilmesi gereken en önemli faktörlerden biri uyku düzenidir. En geç saat 22.00’da yatağında olması özellikle “büyüme hormonun” aktif olduğu 23.0002.00 saatlerinde mutlaka uykuda olması gerekmektedir. Erken uyumak ve erken kalkmak güne daha mutlu ve güzel bir şekilde başlamasını sağlar. Okul başarısını arttırır.

SAĞLIKLI ARA ÖĞÜN ALTERNATİFİ BALLI, CEVİZLİ TOP KEK

Malzemeler:

4 yumurta

0,75 su bardağı sıvı bal  (1 su bardağından biraz eksik)

1 Su bardağı ceviz (büyük parçacıklı)

1 su bardağı sıvı yağ

1 su bardağı süt

2 ya da 2,5 su bardağı un

1 paket vanilya

2 paket kabartma tozu

İsteğe göre biraz kuru meyve ya da çikolata damlası

Yapılışı:

Yumurta, bal ve sıvı yağı yaklaşık 7-10 dakika yumurta beyaz ve köpük köpük oluncaya kadar çırpın. Üzerine un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyerek tekrar çırpın. Kekin kıvamına göre un miktarını çoğaltabilir ya da azaltabilirsiniz. Akışkan, çok katı olmayan bir kıvamda olmalıdır. Son olarak cevizleri de ekleyip 2-3 dakika çırptıktan sonra muffin kağıtlarına dökün. 180 derecelik fırına sürün. Üzerlerine fırına girmeden hemen önce kuru üzüm ya da çikolata damlası ekleyerek kekinizi renklendirebilirsiniz. Afiyet olsun.

Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.

Diyetisyen Rümeysa ÖZKAN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.