Konya
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.33
  • EURO
    35.08
  • ALTIN
    2298.7
  • BIST
    8995.8
  • BTC
    70787.23$

OKULAR DA BAŞLAMIŞKEN!

14 Eylül 2018, Cuma 08:38

Her yıl olduğu gibi, çocuğu okula yeni başlayacak ve okullarına devam eden çocukları bulunan anne babalar ister istemez tatlı bir telaş içerisindeler. Ortalık adeta bir festival alanı gibi…Bir tarafta okula yeni başlayacak çocukları olan anne babalar çocuklarının ellerinden tutmuş, iyi okul, iyi öğretmen arıyor…Bir tarafta okul alışverişleri…Bir tarafta istediği çanta olmadığı için dudağını bükmüş çocuklar…

Her anne baba kendi çocuğunun gelecekte kendi ayakları üstünde durabileceği bir meslek sahibi olmasını ister. Okula yeni başlayacak çocukları olan bazı anne babalar iyi okul, iyi öğretmen peşindeler. İyi okul, iyi öğretmen peşinde koşulduğu kadar, “iyi anne baba nasıl olurum, çocuğumun sağlıklı gelişmesi için neler yapabilirim, ailemin huzurunu ve mutluluğunu nasıl sağlayabilirim” konusunda da arayış içerisinde olmamız gerekir.

Çocuğumuzun eğitimini sağlıklı devam etmesi için okul ve öğretmenleriyle olan ilişkilerimizi geliştirmemiz gerekir. Okulla ilgili veli toplantılarına katılmak, öğretmenin çocuğumuzla ilgili söylediklerine önem vermek, okulda düzenlenen rehberlik çalışmalarına ve aile eğitimlerine katılmak çocuklarımızın sağlıklı gelişmelerine katkı sağlayacaktır.

Çocuğumuzun akademik başarısı önemlidir, fakat hayat başarısı daha önemlidir. Çocuğumuzun akademik başarısı için onu yarış atı gibi koşturup onun bencil olmasına fırsat vermeyelim. Ailesi tarafından okulunda başarılı olduğu için değil, karşılıksız sevilen çocukların hayat başarısının daha yüksek olduğu görülmektedir. Adaletli, vicdanlı olmayı ailesinden öğrenen çocuklar sosyal ortamlarda da daha başarılı oldukları gözlenmektedir.

Çocuklarımızı okul dışındaki aktivitelere yönlendirelim. Spor, çocuklarımızın bedensel ve zihinsel gelişimlerine katkı sağlar. Resim, müzik gibi beceriler çocuklarımızın hayata farklı açıdan bakmalarına katkı sağlar. Tüm bu etkinlikler, çocuklarımızın toplumsallaşmasına ve arkadaşlık ilişkilerinin olumlu gelişmesine katkı sağlar.

Çocuklarımız okuldan eve geldiğinde veya akşam işten geldiğimizde onlara zaman ayıralım. Onlara sarılıp, günlerinin nasıl geçtiğini sormak biz anne babaların en fazla beş dakikasını alacaktır. Özellikle sabah kahvaltısında ve akşam yemeklerinde birlikte olmak ve bu sürede ailece sohbet etmek çocuklarımızın sağlıklı gelişimleri için çok önemlidir. Onlarla geçireceğimiz kısa, fakat kaliteli zamanlar çocuk açısından çok önemlidir. Çocuklar bu anlarda anne babalarıyla çok şey paylaşmak isterler. Çocuklarımızın bizimle konuşabilmeleri için onlara ortam hazırlayıp, fırsat sunalım. Onların belki anlatacakları çok şeyleri olacaktır. Bu ortam çocuklarımızın aileleriyle olan ilişkilerini güçlü tutacaktır. Aileleriyle ilişkileri güçlü olan çocuklar daha az hata yapar. Ailesi tarafından önemli oluğunu hisseden çocukların hayat başarısı da yüksek olur.

Çocukların eğitimlerinde anne babanın tutarlı davranışları çok önemlidir. Ebeveynlerden birinin “hayır” dediğine diğeri “evet” dememeli. Ebeveynler davranışlarında tutarlı olmalı, çocuklarına örnek olmalıdır. Çocukların isteklerinin zamanında ve dozunda olması için önceden bu ortam hazırlanmalıdır. Gereksiz ödüllendirmeler ve ihtiyacı olmadığı halde alınan hediyeler, çocuklarımızın doyumsuz olmalarına neden olur. Özellikle, “Takdir al, sınavı kazan sana istediğini alırım.” gibi vaatler, çocuğun sağlıklı gelişmesini engeller. Tabiri caizse, çocuklarımızı farkında olmadan rüşvete alıştırmış oluruz.

Çocuklarımıza yaşının gerektirdiği sorumlulukları vermeliyiz. Çocuklarımız kendi odasını toplayabilmeli, çantasını kendisi yerleştirebilmeli, sofra kurulurken yardım edebilmeli, giysilerini kendisi giyebilmeli, ayakkabısın ipini kendisi bağlayabilmelidir. Zorlandığı anlarda ona destek olmalıyız. Öğretmenin evde yapması için verdiği çalışmalar onun sorumluluğundadır. Çocukların yapabilecekleri işlerin başkaları tarafından yapılması, onların bağımlı olmalarına neden olur. Çocuklarımıza rehber olup kendi işlerini yapabilmeleri için onlara fırsatlar sunalım.

Çocuklar, hayatı öğrenirken geçmişte bizim yaptığımız gibi çok yanlış yapacaktır. Bizler ise onlara doğruyu göstermek için rehber olacağız. Çocuklar yanlış yaptıklarında onlara doğruyu anlatmak yerine onlara şiddet uygulamak “Benim annelik, babalık bilgim bu kadar, şu an acizim, ama sana gücüm yeter!” mesajı verir. Anne babası veya yakınları tarafından şiddet gören çocuklar okuldaki arkadaşlık ilişkilerinde sorun yaşarlar. Çünkü tıpkı anne babaları gibi sorunlarını şiddetle çözmeye çalışırlar.

Bu gün fırsatımız varken çocuklarımızı dinleyelim, onları anlamaya çalışalım. Unutmayalım: “Hayatın silgisi yoktur.”

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.