Konya
23 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.59
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2423.5
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66088.42$

Myanmar?da İnsanlık Suçu İşleniyor

06 Eylül 2017, Çarşamba 07:54

25 Ağustos’tan bu yana  Myanmar’da Arakanlı masum Müslümanlara yönelik katliam, işkence ve her türlü insanlık dışı muamele bütün dünyanın gözü önünde devam ediyor. 90.000 nden fazla insan Bangladeş'e sığınmaya ve insanî yardım almaya çalışıyor.  

Arakan'da Müslümanlara yönelik geniş çaplı bir katliam gerçekleştiren Myanmar hükümeti, saldırı altındaki bölgelere insani yardım götürülmesini engelliyor. (Yeni Şafak 04.09.2017) Burada 2017 hac sonrası İslam Ülkeleri Hac Organizasyon Başkanlarından Ortak Arakan Açıklamasını öneminden dolayı gündeme getirmek istiyorum :

"İslam ülkeleri hac organizasyon başkanları ortak bir açıklama yaparak Arakan’daki katliamı kınadı. Diyanet İşleri Başkanvekili Dr. Ekrem Keleş’in Arapça olarak okuduğu ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi;

Bismillahirrahmanirrahim1-Bizler, Allah’ın emrine uymak, Hz. Peygamber’in çağrısına icabet etmek ve sünnetine tabi olmak amacıyla 1438h/2017m yılı Hac farizasını eda etmek üzere İslam aleminin çeşitli bölgelerinden gelen Hac organizasyonları başkanlyarı olarak burada bulunmaktayız.2-Bu yıl Kurban Bayramı’nı, Myanmar’daki Burmalı Müslüman kardeşlerimizin geçen asrın ortalarından bu yana maruz kaldıkları baskının iyice artması sebebiyle büyük bir üzüntü ve acı içerisinde idrak etmiş bulunmaktayız. Bu baskı öyle bir hale geldi ki oradaki kardeşlerimizin kendi vatanlarındaki en basit vatandaşlık hakları tanınmamakta; başta yaşam hakkı, mülkiyet hakkı, eğitim hakkı, sağlık hizmeti alma hakkı, dini özgürlük hakkı vb. haklar olmak üzere dünyadaki bütün insanların yararlandığı temel insani hakları ihlal edilmektedir.3-Myanmar’daki Müslüman kardeşlerimize, erkek kadın hatta çocuk ayrımı yapılmadan uygulanan ölüm, tehcir, işkence ve namuslarına tecavüz, evlerini ve köylerini yakma, en şiddetli şekilde cezalandırmaya tabi tutma gibi insanlık dışı muameleleri reddettiğimiz bu dönemde yaşananlardan derin bir üzüntü ve acı duymaktayız. Tüm bu felaketler ve insan haklarına yönelik cürümler demokrasi ve medenilik iddiasında bulunan, insan haklarına saygı duyduğunu iddia eden dünya ülkelerinin gözlerinin önünde yaşanmaktadır. Bu yüzden tüm hükümetleri ve dünya halklarını bu cürümlerin işlenmesini engelleme hususunda Myanmar hükümetine, Müslümanlara yönelik bu cürümleri işleyenlerin bir grup aşırılık taraftarı olduğu gerekçesine dayanmaması, Müslüman vatandaşlarını koruması hususunda gerekeni yapması için baskı yapmaları konusunda kendilerine düşen sorumluluğu yerine getirmelerini istiyoruz.4-Bunun için, Peygamberimizin (sav) Müminler için “Müminler bir vücut gibidir. Herhangi bir uzvu rahatsızlık duyduğunda diğer azaları da rahatsız olur ve uykusuz kalır” hadisi şerifinde ifade buyurarak tanımladığı müminleri, tüm insani değerleri yok sayan bu alçakça cürümleri kınamaya ve reddetmeye davet ediyoruz. Peygamberimizin “Müslümanların işiyle ilgilenmeyen kimse onlardan değildir. Allah adına peygamberi adına kitabı adına yöneticisi adına ve bütün Müslümanlar adına hassas davranmayan kimse onlardan değildir” uyarısını en güçlü şekilde hatırlatırız.5-Bilindiği üzere insan sırf insan olduğu için şerefli, onurlu ve saygın bir varlıktır. Tek bir insana yönelik zulüm, İslam’ın gözünde tüm insanlığa yapılmış bir cürüm olarak kabul edilmektedir.6-Bu yüzden  İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinde de geçtiği üzere dini, mezhebi, tabiiyeti ne olursa olsun her insan için yaşam hakkını, mülkiyet hakkını, tedavi görme hakkını, eğitim alma hakkını, din ve vicdan özgürlüğü hakkını tanıyan Birleşmiş Milletleri, Myanmar Müslümanlarına yönelik bu insanlık dışı cürümleri sona erdirme ve uygulanan bu zulüm ve şiddeti sona erdirme hususunda elden gelen her türlü çabayı sarf etmeye davet ediyoruz.         

(http://www.diyanet.gov.tr/tr/icerik/islam-ulkelerinden-mekke’de-ortak-arakan-aciklamasi…/41048)

Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü  Mustafa Tutkun da "Arakan'da Sivil toplum kuruluşlarının çözemeyeceği ancak devletlerin ve uluslararası camianın çözebileceği bir sorunla karşı karşıyayız.Tıpkı Bosna ve Kosova gibi, bir müdahale ve arabuluculuğa ihtiyaç var. Organisation of Islamic Cooperation (OIC) İslam işbirliği Teşkilatı daha aktif bir diplomasi yürütmeli,Bangladeş mültecilerin sığınabileceği tek ülke; Bangladeş ile de görüşülerek Bangladeş'in güvenlik ve ekonomik endişeleri giderilmeli,Mülteciler için güvenli bir bölge oluşturulmalı. Bu bölgenin güvenliğini İslam ülkelerinin oluşturacağı asker veya polis gücü sağlamalı,Yine buradaki mültecilerin tüm masrafları The Official Islamic Development Bank İslam Bankasında oluşturulacak Arakan fonundan karşılanmalı.Bu süre zarfında Arakan'da kalıcı çözüm için diplomatik süreç hızlandırılmalı." açıklamasını yaptı. Allah bu mübarek bayram günlerinde Myanmar’daki Arakanlı müslümanlara masum çocuk, kadın ve yaşlılara katliam ve zulüm yapan, göçe zorlayan zalimleri kahreylesin.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.