Konya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    34.72
  • ALTIN
    2526.9
  • BIST
    9524.59
  • BTC
    60567.89$

MÜBAREK RAMAZAN YAKLAŞIRKEN (2)

02 Mayıs 2019, Perşembe 09:28

Kur’an Kurslarımızda öğ­reticiler, din derslerinde Ramazan konusunu işlerlerse hem ders manalandırılmış, hem de oruç tu­tacak olanlar mübarek Ramazan'a manen hazırlanmış olurlar. Öğren­cilere telkinde bulunurken de, gü­nah korkusuyla ürkütmekten Allah'ın sevgisine, milletine, şanlı ecdadına layık olmak vb. konuları işlemek herhalde yerinde olur. Böylece çocuklarımızın kafasında Ramazan bir takım eğitici, seciye sağlamlığı bakımından yapıcı fikir­lerle, kendi kendini denetim, mura­kabe istek ve kaygısıyla birleştire­rek mübarek Ramazan'dan yüksek feyiz almasına yardım edilmiş olur.

Mübarek Ramazan ayı yalnızca bir tane kurum değil, bir kurumlar demetidir. Mübarek Ramazan Bay­ramını, bu arada Ramazan'da ve­rilmesi gelenekleşen zekâtı ve Ra­mazan sohbetlerini de, Ramazanla bir mütalâa etmek gerekir. Bu ba­kımdan Ramazan ayı halk eğiti­minde, insan ilişkilerinin müspet yönde geliştirilmesinde bir eşi da­ha bulunmayan bir toplum mües­sesesidir. Müslüman toplumları dışında hiç bir ülkede bütün yurt­taşları her yıl bir ay süre ile kutlu bir çatı altında, zengini, fakiri, oku­muşu, okumamışı yan yana omuz omuza birleştiren, her gece ciddi bir konuşma dinleten bir müessese daha yoktur.

Mübarek Ramazan, karşılıklı sev­gi gösterileri için de güzel bir fır­sattır. Bu da fertlerde mutluluk duygularını canlandırır, böylece toplum sağlığına yardımcı olur, milletine, dindaşlarına sadakat bağlarını güçlendirir. Gerek Rama­zan boyunca, gerekse bayramda muhtaç olanlara karşı varlıklı olan­lardan, yüzden değil, gerçek ilgi beklenmesi, insan ilişkilerinde kar­şılıklı anlayışa, hırs ve kıskançlıkla­rın yumuşamasına kin vb. zararlı duyguların azalmasına, hayırlı so­nuçlara yardımcı olabilir.

Ramazan her yıl hiç alışılmamış gibi yeniden yaşanması gereken bir olaydır. Belki bunu devlet bütçesi­ne benzetebiliriz. Her yıl bütçe ye­niden yapılır; bütçe üzerinde yeni­den durulur. Bir yıl önce de bütçe yapılmıştır, ama onu aynen tekrarlayamayız. Yalnız geçen yılın hesa­bını veririz ve yeni yıl için kendimizi hazırlarız, tasarılarımızı ortaya ko­yarız. Bunun gibi, kişinin de irade ve şuurunu zorlaması, mübarek Ramazan ruhuna daha uygun dü­şer sanırım. ,

Bir kimsenin, kendi kendini denetim ayı olarak gelip geçen mübarek Ramazan'ın ardından fertlerin ruhlarında bazı izler bırakması, bir takım be­ğenilmeyen alışkanlıkların bırakılıp, yerlerine daha iyi ve beğenilenlerin kazanılıp devam ettirilmesi bekle­nir.(1)

Bugünün insanı, küçük olaylarda büyük mutluluklar arar hale gel­miştir. Hâlbuki insan hayatında onu mutlu edecek nice kutlu olaylar vardır. Geçip giden zamanlar içinde insanın sadece ömrü değil, büyük mutluluklar va'dedecek olaylar da akıp gitmektedir. İşte Ramazan böyle mutluluklarla zenginleştiril­miş, asr-ı saadetin motiflerini taşı­yan mukaddesler ayıdır, rahmet ve bereket ayıdır.

Dünkü Ramazanlar şüphesiz da­ha muhteşemdi. Her neslin geçmişi ve dünü, dünde yaşadığı olaylar daima daha kıymetlidir ve daha alâka çekicidir. Onu tekrar yaşaya­mayacağımıza göre, o hep cazibesini koruyacaktır. Ama hiç bir za­man geri gelmeyecektir. Öyleyse geçmişi bütün ihtişamıyla geçmişe bırakalım ve biz bugün idrak ede­ceğimiz Ramazan'a bakalım. Dün­kü Ramazanların havası belki daha umumiydi. Fakat bugünkü daha manalıdır. Önemli olan hep geçmi­şe hasret değil, geçmişle geleceği kucaklaştıracak olan bu Ramazan'ı yaşamaktır.(2)

Ra­mazan ayının, Cennet vatanımız, necip milletimiz ve bütün İslâm âlemi için hayırlara vesile olmasını, diliyor, yazımı, Merhum Mehmet Akif ERSOY’UN şu güzel mısralarıyla bitirmek istiyorum:

Yâ Rab, şu muazzam Ramazan hürmetine

Kaldır aradan vahdete hail ne ise;

Yâ Rab, şu asırlarca süren tefrikadan

Artık ezilip düşmesin Ümmet ye'se.

Mâdâme ki verdin bize bir rûh-u nevîn...

Yâ Rab, daha bir nefha-i te'yîd insin.(3)

Dipnotlar:

1-Diyanet İlmi Dergi: C: 9, Sayı: 100-101. S:281 vd.

2-Diyanet ilmî Dergi: C: 26, Sayı: 2. S: 35,38.

3-M. Akif ERSOY, Safahat: İst. 1975, S: 566.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.