Konya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    63660.306$

MUAMMER ŞAHİN ABİ

20 Kasım 2019, Çarşamba 09:17

Onu tanıdığımda 14-15 yaşlarındaydım.               

Son derece sakin bir insandı.

 İlk tanıdığımda kendi halinde bir avukat olarak biliyordum. Meğer o Türkiye’de Milliyetçi Hareket Partisinin ve Ülkücü Hareketin kurucularından birisiymiş.

MHP’yi,MHP yapan efsane Türk Milliyetçisi Alpaslan Türkeş siyaset yapmaya karar verince, ülkede milliyetçi fikirlerin ağır bastığı şehirleri ziyaret etmeye başlar. Bu ziyaretler bir çeşit nabız yoklamadır. Türkeş Konya’ya da gelir. Gelmeden önce kendisine hatırlatılan bir takım insanlarla görüşür. Görüştüğü insanlar arasında avukat Muammer Şahin’de vardır.       

Avukat Muammer Şahin o yıllarda, 1960 darbesinden sonra Osman Bölükbaşı’nın liderliğini yaptığı Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi’nin il başkanlığını yapmaktadır. CKMP’de, Türkiye’de milliyetçi fikirleri savunan bir partidir.Şahin’in, önemli bir milliyetçi ve dindar insan  olması hem de CKMP’de etkili olması Türkeş’in dikkatinin onun üzerinde yoğunlaşmasına vesile olur. Dolayısıyla Türkeş’te bu genç adamı mutlaka kazanma  ve birlikte  siyaset yapma düşüncesi hakim olur.

Alpaslan Türkeş ve Muammer Şahin bir araya gelir.

İkili o vakte kadar birbirini gıyaben tanımaktadır.

Türkeş 1960 darbesinin gür sesli,sert yüzlü ve tesirli adamıdır. Türkeş’in sadece yüzü ve bakışları değil, sözleri de serttir. Ayrıca söz ve bakışlarıyla karşısındaki insanı töhmet altında bırakan ve baskılayan dominant bir karakterdir.

Türkeş Darbe Komitesinde “14’ler hareketini” başlatan ve lider olma hırsı yüksek bir adamdır.

Muammer Şahin ise son derece sakin ama aklına gelen her şeyi hesap yapmadan muhatabının yüzüne doğrudan söyleyen bir insandır. İki zıt ve farklı karaktere sahip insan bir araya gelir ve Türkeş, Şahin’e birlikte siyaset yapmayı  teklif eder.

Muammer Şahin, Türkeş’i  dinler.

İkilinin muradı da  bu görüşme sırasında birbirini tanımak ve anlamaktır.

Madem birlikte yola çıkılacaksa tarafların birbirini iyi tanıması gerekir.

Muammer Şahin, görüşme sırasında Türkeş’in beklemediği cesur bir hamle yaptıktan sonra, sorar. “Ama albayım size ihtilalci diyorlar.Bu konuda halka ne diyeceğiz?”

Milliyetçi Hareketin efsane lideri beklemediği bu soru karşısında gerekli açıklamaları yapar.Şahin, ikna olur ve birlikte siyaset yapma konusunda karar alınır.

Parti hazırdır. O parti CKMP’dir. Türkeş, bu partide siyasete başlar.

CKMP’nin adı 1969 yılında Adana’da yapılan ünlü kongreden sonra Milliyetçi Hareket Partisi olarak değişir ve Alpaslan Türkeş’de  partinin genel başkanı olur. Muammer Şahin’de  kongreden sonra  partinin Konya il başkanı olur. Birlikte hareket ederler. MHP’yi kurduktan bir müddet sonra da yurt genelinde Ülkücü Gençlik hareketini başlatırlar. O süreçte  bu harekete destek veren yurt genelinde çok sayıda milliyetçi görüşe sahip insan da bulunmaktadır. Biz bu yazının konusu gereği sadece iki isimden söz ettik.

Muammer Şahin yıllarca milliyetçi ve ülkücü hareketin  Konya’daki abilerinden birisi oldu.Ne siyasetçi olarak ne de avukat olarak fazla  hırs yapmadı. Gösterişten uzak,sade ve mütevazı bir hayat yaşadı. Hırs  yapması halinde milletvekili ve bakan olabilirdi. Hareketin başkentte zirvesindeki adamlarından birisi de olabilirdi. Çok para kazanabilirdi. Çok da zengin olabilirdi. Fakat yapmadı, istemedi ve tenezzül etmedi.

Milliyetçilerin ve ülkücülerin Konya’da avukat Muammer abisi olarak yaşadı. Yaşadığı dönemde  ülkücü gençlerin sorunlarıyla yakından ilgilendi. Karakolda, hastanede, adliyede, hapishanede para pul demeden bu gençlerin yanında oldu. Ülkenin içinde bulunduğu çalkantılı  dönemlerde etrafındaki gençlere sakin olmalarını, sokaktan uzak durmalarını, okumalarını, iş ve meslek sahibi olmalarını teşvik ve tavsiye etti. Bu manada sorumluluk aldı, sorumluluk üstlendi. Ne davasını ne de etrafındaki gençleri şahsi emelleri için kullanmadı. O, “Benim kardeşlerim” dediği milliyetçi ve ülkücü gençlere, hayatın her alanında ilerleme ve yükselmelerini, sorumluluk almalarını ve devlete sadakatı tavsiye etti. Gerçekten çok farklı bir siyasi  aktördü.

Muammer Şahin efsane bir milliyetçi ve ülkücü olarak davasına hayatı boyunca bağlı kaldı.

Eğilmedi, bükülmedi. Kırmadı, kırılmadı.

Siyaseti menfaat için yapmadı.

Menfaat için oraya buraya sıçrayıp durmadı.

Son derece inançlı ve iyi bir müslümandı.

Babası Hacıveyiszade döneminde Konya’nın ileri gelen din adamlarının başında geliyordu.

İbadeti severdi. Geçmişte savcılık, hakimlik yapan önemli siyasetçi avukat Muamer Şahin bazen bu kimliklerini bir kenara atar ve dini bayramlarda mahallede camiler ve Kuran Kursları için  kapı kapı dolaşır ve deri toplardı. Cami ve Kuran Kursları ile yakından ilgilenirdi. Kendisi bunları  kimseye anlatmazdı.

Onu tanıdığımda 14-15 yaşlarındaydım.               

Oğlu İsmail Hakkı bizim yıllardır arkadaşımız ve dostumuz.İsmail Hakkı ile şehrin sokaklarında el ele, kol kola yıllarca dolaştık. Ne kadar güzel, ne kadar samimi ve ne kadar doğaldı o yıllar. Şimdi yok artık öyle arkadaşlık ve dostluklar. Bir çok ilişki ve birliktelik bize de ilişkilerinde samimiyet ve dürüstlük arayan insanlara da yapay ve mekanik geliyor artık. Kötü kullanmaya başladık ve fena halde kirlettik ilişkilerimizi.

Muammer abiye dönelim.

Ülkücü hareketin kurucularınddan Muammer Abi hastaydı. Oğlu İsmail Hakkı başta olmak üzere diğer çocukları ona öyle bir iyi baktılar ki burda anlatılacak gibi değil.Babalarına çocukları gibi baktılar. Böyle evlat hayatta çok az insana nasip olur.

Ve.. Muammer Abi Kasım’ın başında hakka yürüdü.

Onu Üçler Mezarlığı’nda toprağa verdik.

Örnek adam, örnek siyasetçi, örnek ülkücü cenazesinde yıllardır bir araya gelmeyenleri bir araya getirerek son görevini de yaptı.          

Ruhu şad, mekanı cennet olsun.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.