Konya
23 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.57
  • EURO
    34.89
  • ALTIN
    2435.4
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66919.82$

Mevlana’yı tanımak

17 Ekim 2020, Cumartesi 09:30

Büyük Düşünür Mutasuvvuf Adamı Hz. Mevlana’yı anlamak… Dünya’nın bir ucundan kalkıp onun çağrısı ile Konya’ya gelip hayranlığını dünyaya anlatan onlarca insan varken, bizler birkaç adımda oluşabileceğimiz o zatın kabrini ziyaret etmekten imtina eder dururuz.

17 Aralık 1273'te vefatının ardından bıraktığı 'Mesnevi' eseri bugün bile konuşulmaya devam ediyor. Büyük felsefeci, 4 yaşında babasından felsefe, filoloji ve din dersleri almaya başlar. 1214 yılında Bağdat’a, 1218 yılında Konya – Karaman’a göç ederler ve babası Bahaeddin Veled için Anadolu Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat tarafından Konya’da medrese (akademi tarzında okul) yapılır.

Konya’da sayısız insana öncülük eder ve ismini Şems ile duyuyor. İki aşık dünyaya gözlerini kapatmış ve bir kapı arkasında aylarca birbirlerine eğitim vermiş.

Mevlânâ eserlerini çoğunlukla Farsça kaleme almış. Bunun yanı sıra nadiren Türkçe, Arapça ve Rumca kullanmayı da tercih etmiş. Konya'da yazdığı Mesnevî, Fars diliyle yazılmış en büyük şiirlerden biri olarak kabul görmüştür. Eserleri yazıldığı orijinal hâliyle günümüzde hâlen İran'da ve Farsça konuşulan yerlerde okunmaktadır. Eserlerinin çevirileri ise özellikle Türkiye, Azerbaycan, ABD ve Güney Asya'da yaygın bir şekilde okunmaktadır. Mevlana 17 Aralık 1273 günü 66 yaşında Hakk'ın rahmetine kavuşmuştur.

Tüm dünyanın yakından tanıyıp, onun izinde yürüme gayreti içerisinde olması biz kabrini bile ziyaret etmekten imtina ettiğimiz insanı anlamadığımız anlamına geliyor olsa gerek.

O’nu tanıyan ve tanıtımına katkı sunan yabancıların kalp gözleri açık yada bizlerin kalp gözleri kapalı. Kapalı olduğunu düşünüyorum çünkü, halen mevlanayı anlamak için bir gayret içinde değiliz. Onunla ilgili okuduklarımızı da hemen unutuveririz.

Konya dışından gelmiş ve Mevlana’yı bizlere anlatan insanların sayısındaki artış Konya’da Mevlana’yı tanıyan insan sayısından fazladır.

Küçük bir anket yaptığımız da bile onun kabrini ziyaret etmediğimizi ve tanımadığımızı anlayabiliriz. Kaç defa Mevlana’nın kabrini ziyaret ettin? Yada, Mevlana’yı tanıyor musun? Diye soralım çevremize inanın çoğumuzun vereceği cevap sadece adresini tarif etmek olur.

Konyalı olarak, Mevlana’yı tanımak ve tanıtmak için elinden geleni yapma gayreti içinde olanları tebrik ederim.

Sağlıkla kalın!....

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.