Konya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.37
  • EURO
    34.98
  • ALTIN
    2325.9
  • BIST
    9072.35
  • BTC
    69952.79$

METABOLİZMA HIZLANDIRAN KIŞ ÇAYI

14 Aralık 2018, Cuma 08:18

Günümüzde oldukça popüler olan metabolizma hızı kavramını hemen hemen hepiniz duymuş olmalısınız. Peki, bu hız düşük ya da yüksek olunca vücudumuzda neler olur?

Metabolizma hızı: Vücudun tamamen dinlenir halde hayati fonksiyonların devamı için harcadığı enerjidir.  Metabolizma hızı yüksek olan bireyler diyetlerine birebir uyum sağladığı sürece çok daha kolay kilo verirken, metabolizma hızı yavaş olan bireylerde ise kilo verme süreci daha yavaş olarak ilerler.

Soğuk kış ayları, fiziksel aktivitenin ikinci plana atılmasına, bireylerin daha hareketsiz bir hayata geçmesine neden olur. Metabolizma hızının yavaşlamasına ve vücudun hastalıklara karşı bağışıklığının düşmesine davetiye çıkarır. İçimizi ısıtan, uzun kış gecelerinde bize eşlik eden bitki çayları ise vücut direncini arttırır. Bazı bitki çayları da metabolizma hızını yükseltir.

Metabolizmayı hızlandıran çayların etkisi, elbette kişiden kişiye göre farklılık gösterir. Beslenmesine dikkat etmeyen, düzensiz ve sağlıksız beslenmeye devam eden, öğün atlayan bireylerde; kilo kaybını sağlayan mucizevi bir çözüm değildir. Düzenli ve dengeli beslenmeyle beraber spor yapan bireylerde kilo kaybının daha hızlı ve fazla olmasına yardımcı olur.

O halde, yazın verilen kiloları koruyabilmek ve kilo kaybına devam etmek, kış boyunca vücudu zinde tutmak için sizi KIŞ ÇAYI TARİFİMLE baş başa bırakıyorum.

Unutmayın! Herhangi bir kronik rahatsızlığınız var ise, bitkisel bile olsa asla doktorunuza danışmadan çayı içmeye başlamayın!

İÇİNDEKİLER;

Dilimlenmiş 1 orta boy greyfurt

Dilimlenmiş 1 orta boy limon

Dilimlenmiş 1 orta boy elma

1 adet orta boy çubuk tarçın

1 yemek kaşığı ıhlamur

1 yemek kaşığı hibiskus

1 tatlı kaşığı karanfil tohumu

1 tatlı kaşığı top karabiber

1 çay kaşığı zencefil

1 çay kaşığı zerdeçal

2 ya da 2,5 litre su

YAPILIŞI;

Orta boy bir tencerenin içine malzemeleri sırasıyla koyun ve üzerine 2 ya da 2,5 litre ılık suyu ilave edin. Tencereyi ocağa koyun. Kısık ateşte kaynamaya bırakın. Tencere kaynar kaynamaz ocağı kapatın ve 10-15 dk demlenmesini bekledikten sonra çayı süzerek için.

Afiyet olsun.

Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.

Diyetisyen Rümeysa Özkan.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.