Konya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.36
  • EURO
    34.98
  • ALTIN
    2325.4
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70358.73$

Mesnevi’den Seçmeler

18 Aralık 2018, Salı 08:42

*Her köle âzâd edilince sevinir. İlâhi; ben ise sana kul olduğum için seviniyorum.
*Bütün âleme âşıkım. Çünkü bütün âlemi Allah’ü zül Celâl yaratmıştır.
*Allah bir kimseyi rezil ve rüsva etmek dilerse, onu Enbiya ve Evliyaya dil uzattırır.(812)
*Nerede akar su bulunursa orada yeşillik olur, nerede göz yaşı bulunursa orada merhamet olur.(817)
*Geminin içine su dolmasın. Onun batmasına sebep olur. Fakat suyun gemi altında bulunması onun batmama sebebidir.(978)
*Eğer Adem evlâdı suretiyle insan olsaydı, Hz. Muhammed ile Ebu cehil bir olurdu.(1012)
*Meşhur olan kimsenin başına kırbadan su dökülür gibi isabet-i aynlar, gazablar ve hasedler boşanır. (1833)
*Bahar mevsiminde bir taş yeşerir mi? Toprak ol ki (Toprak gibi mütevazı ol ki) senden renk renk güller ve çiçekler yetişsin. (1907)
*Para vermek cömert olana layıktır. Aşık olana ise can vermek düşer. (2239)
*Tatlılık yani refah içinde yaşayan kişinin ölümü zor olur. Çünkü alışılmış şeylerden ayrılması güç olur. Nefsinin her arzusunu yerine getiren canını zor verir. (2306)
*Ya Rabbi. Sen ölüden diri, diriden de ölü çıkarırsın. Ebu Cehil’in oğlu İkrime aşikâre Müslüman, Nuh Peygamberin oğlu isi sapıklardan oldu. (3397)
*İlim kalbe aksederse sahibine yardımcı olur. İlim sadece cesede aksederse sahibine yük olur. (3441)
*Din ehli ile kin ehlini ayırt et. Celis-i İlâhi olanları ara bul, onlarla otur. (3710)
*Allah Kâbe’yi İbrahim ve oğlu İsmail’e yaptıralı beri Onun içine gitmedi. Fakat benim bu gönül evime ondan başkası girmedi. Kâbe Azer oğlu İbrahim’in binasıdır. Gönül ise Celil ve Ekber olan Allah’ın nazargâhıdır. (6195-6196)
*Manda gibi bütün gece uyumasın diye Allah, bana lütuf ve kereminden dertler ihsan etti. (6209)
*Şeytan: “Ben bir kötülük ettim. Âdeme secde için memur olduğum halde itaatsizlik gösterdim. O hareketimden hâlâ pişmanım ve gecemin gündüz olmasını, yani; Hakkın rahmetine ve affına mazhar olmamı beklerim. Acaba her gün yüzlerce ısyan içinde olanları hâli ne olur? (6674)
*Ahmaklar Kâbe’ye tazim ve hürmet ederler de, gönül sahiplerinin gönlünü kırmaktan çekinmezler. Kâbe mecaz, müminin kalbi ise Allah’ın gerçek evidir. (7043)
*Kuru dua ile ele bir şey geçse idi, kör dilenciler muhteşem ve muazzam birer bey olurlardı. (10006)
*Hz.İsa, aslandan kaçar gibi ahmaktan kaçardı. Ölüleri dirilttim de ahmakları uyandıramadım derdi. (10255)
*Sana bir yerden bir töhmet gelse, bilmiş ol ki, zulmetmiş olduğun bir kimsenin sana bedduası sayesinde gelmiştir. (11110)
*Ey dikkat ve itina eden kimse; Köpeğin önüne bir lokma ekmek atacak olursan, evvela koklar, ondan sonra yer. Köpek burnu ile koklar. Bizde aklımızla koklayıp yememiz lâzım. (11158-11159)
*Allah fazlını göstermek için bir suçu defalarca örter de, sonunda adlini göstermek için suçluyu cezalandırır. (12632)
*Allah’ın huzurunda bir secde etmenin zevki, iki yüz devletten daha kıymetli ve hoştur. (13120)
*Toprak ve yeni bir çanak pis bir koku almış olursa, su ondan kokuyu gideremez. Onu temizlemek için ateş lazım. (Ademoğlunun mayası da toprak olunca, işlediği suçları temizlemek için cehennem lâzım). (14062)
*Fasık ve facir kişileri dost ittihaz etme. Onların dostluğu su kabarcığından kubbeye veya ipleri çürük çadıra benzer. (14077)
*Oğul bir yağ parçasını görme sebebi sanma. Görme hassası Allah’ın o yağ parçasına bir ihsanıdır. Öyle olmasaydı hiç ikimse rüyada görülen şeyleri göremezdi. (14806)
*Allah varsa nerede diyenler bile, bir azaba meselâ tedavi edilmeyen bir hastalığa uğrayınca Aman Ya Rabbi diye feryad ederek onun varlığını ikrar eder. (16932)
*Eğer garip bir köpek bir mahalleye gelecek olsa, o mahalle köpekleri ona eziyet ederler ve derler ki; Seni besleyen sahibinin semtini bırakma, ondan yediğin nimet hakkı için onun evini bekle, nankör olma. (8022)
*Su tevazusundan dolayı yüksekten aşağıya akar da Allah onu tekrar yükseltir (Buhar olur), Buğday tevazusundan dolayı toprağa iner de Allah onu yine başak halinde yukarı çıkarır. (8187)
*Eğer içinde yağ yanan kandile bakarsan yolunu kaybedersin. Onun verdiği ışıktan yararlanacaksın. (8959)
*Eğer fakirlikten korkacakları yerde Allah’tan korksalardı kendilerine arz üzerinde defineler ve hazineler keşif olunurdu. (9890)
*Mazlumun duasından kaçının. Hz. Meryem’in kemal-i ızdırar ve derd ile niyazı, oğlu İsa’nın daha beşikte iken söze başlamasına sebep oldu. (10873)

(Not:Cümle sonundaki numaralar, Tahirü’l Mevlevî’nin, 1966'da basılan Mesnevî Şerhi, isimli eserindeki beyit numaralarıdır.)

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.