Konya
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.57
  • EURO
    34.93
  • ALTIN
    2431.7
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66674.84$

MERAM’DA SON ÜÇ YIL

01 Nisan 2022, Cuma 00:05

Üç yıla yüzlerce hizmet sığdırıldığını gördük, Meram Belediyesinin son üç yılının anlatıldığı 99 sayfalık katalogda.

100’den fazla hizmet başlığı.

Hangi birinden bahsedeceğine karar veremiyor insan.

Yazmakla bitecek gibi değil.

Tamamını yazsak köşemiz yetmeyecek. Yazmaksak da haksızlık olacak.

Tereddüt hasıl hasıl olunca, en “baba” hizmetleri yazmaya karar verdim.

 Kalemin ucuna cımbızı geçirip sayfaları karıştırmaya başladım.

Dikkatli bir şekilde ayıkladım yazmak istediklerimi.

Rutin olanları geçtim. Onların çoğu belediyelerin yapması gereken işlerdendi zaten. Böyle olduğunu bildiğim halde onlara baktığımı da söylemeliyim. Ben herhangi bir eksiklik göremedim. Eksiklik görenler mutlaka vardır. Bakan göze ve anlayışa göre değişen bir durum, eksiklik meselesi. Ben görsem keyif alarak yazacaktım. Bu arada bir hizmetle alakalı endişemizi de yazacağız. O endişemizi de yazının altında göreceksiniz.

EN BABA HİZMETLER

Dönüşüm ve yenilenme: Bu hakikaten şapka çıkartılması gereken bir konu başlığı. Bu kapsamda bahsedilen hizmetleri yapan belediye ve bunları yapmaya cesaret gösteren belediye başkanı  tarih yazacaktır. Tabi, yapıp bitirirlerse. 

Kalemimizin ucundaki cımbıza takılan ilk hizmet başlığı Şükran Dönüşüm Projesi oldu. 120 bin metrekare alanda uygulanan bu proje toplamda 5 etaptan oluşuyor. Şükran, sırf Konya’nın değil dünyanın farklı milletlerinin de 1000 yıllık tarihi.  Şükran, farklı milletlerin 1000 yıllık kültür ve yaşanmışlıkların çok önemli bir hazinesi. 

Tarihe yenik düşen yaşlı ve yorgun Şükran altındaki eserler yer yüzüne çıkartılarak yenileniyor. Bölgede yer altında kalan eserler insanlığa yeniden kazandırılacak. Bu arada tarihi mimariye olabildiğince uygun yeni yapılarla, şehirde yeni bir merkez olacak Şükran. Sonra bağlantı sağlayacak şehrin farklı noktaları arasında.

Dönüşüm ve yenilenme kapsamında yer alan Larende Dönüşüm Projesi de müthiş bir proje.  Geçmişte gerektiği halde dokunulmayan belki de akla gelmeyen köhne ve bazı noktalarında da  harabe vaziyetteki Larende  baştan aşağı yenilenecek.

Dönüşüm ve yenilenme kapsamında diğer önemli bir hizmette, 18. Madde uygulamaları. Meram Belediyesi tarafından bölgede  3 yılda 25 mahallede, 20 milyon metrekare alanda,  18. Madde uygulaması gerçekleştirilmiş. 20 bin malikle anlaşma sağlanarak, 16 bin hak sahibine tapuları verilmiş. Meram yeniden doğuyor. Meram, planlı modern binalara kavuşuyor.

Bunlar önemli hizmetler.  Şehrin ve bölgenin yüzünü değiştirecek hizmetler. Bölgenin ekonomik ve sosyal yapısını kökünden değiştirecek  hizmetler. O bölgenin kıymetini her bakımdan artıran ve kıymetlendiren hizmetler.

Hadi 100’den fazla hizmet başlığı arasından birkaç tanesini daha yazalım. Belediyenin tam karşısında Hükümet Konağı. Daha öncede yazdığımız Meram Gelişim Akademisi (MEGE).  Bir hayli gecikmiş olsa da yeni caddeler.

BİR ENDİŞE

Belediye öncülüğünde son altı ayda üç yeni kooperatif kuruldu. Bu kooperatiflerin toplam üye sayısı 2 bin 479. Önceki dönemde kurulan ve inşaatları süren üç kooperatif daha var. Toplamda 6 konut kooperatifi ve 5 bin 419 üye. Binlerce dar gelirli konut edinebilmek için umudunu belediyeye bağlamış durumda. Bu saatten sonra kooperatif aracılığıyla konut edinmek kolay olmayacak. Maliyet artışlarından dolayı her üyenin geliriyle, aidatların karşılanması güçleşecek. Sonunda ele değiştirmeler, devirler başlayacak. Hisse satışları olacak. Kooperatifler dar gelirli insanları konut sahibi yapmaktan ziyade, parası olanları konut sahibi yapacak.

İyi niyetle kurulan kooperatifler günün birinde rant aracı olabilir. Kura çekip de hak sahibi olan bazı üyelerin hisselerini daha şimdiden verdikleri/vermedikleri peşinatın 5-10 misli fiyatlarla satışa koymaları rant olayının ilk sinyalleri.

Fark edelim ki hisse devirleri/satışları önlendi. Ekonomik sebeplerden dolayı üye gelirleriyle, aidatlar karşılanamadığı zaman ne olacak?

Üzerinde kafa yorulması gereken ve taraflar adına riskleri olan bir iş konut kooperatifçiliği.

Meram’da üç yıl, bu endişemiz dışındı  muhteşem.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.