Konya
18 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.79
  • ALTIN
    2491.9
  • BIST
    9524.59
  • BTC
    63382.68$

MASKE KULLANMAYA DEVAM EDELİM

18 Haziran 2020, Perşembe 08:52

Günümüzde bulaşıcı ve salgın hastalık riskinden korunmak için maske kullanımının ve 1,5-2 m. sosyal (fiziki) mesafenin önemini üç aydır Sağlık Bakanlığımız ve uzmanlarımız her gün tekrar tekrar açıklamaktadırlar. Sizin maske takmanız hem sizi hem çevrenizdeki insanları korumaktadır.

İslam’da koruyucu hekimlik, insanların her çeşit hastalıktan özellikle bulaşıcı ve salgın hastalıklardan korunması çok önemlidir. Bunun için gerekli tedbirleri almak dinimizin bir emridir.

Yüce Rabbimiz, Kur’an-ı Kerim’de başta düşman saldırıları olmak üzere her türlü tehlikeden korunmamızı şöyle emretmektedir:

“Ey iman edenler! (Tehlikelere karşı) tedbirinizi alın (ihtiyatlı olun)(Nisa, 4/72, 102).

Yine şu ayet-i kerimelerde de Allah Teala, kendimizi kendi ellerimizle bile bile tehlikeye atmamızı ve intiharı yasaklamaktadır:

“Kendinizi kendi ellerinizle tehlikeye atmayın” (Bakara, 2/195).

“Kendinizi (birbirinizi) öldürmeyin (helâk etmeyin/intihar etmeyin, canınıza kıymayın). Şüphesiz Allah, size karşı çok merhametlidir.” (Nisa, 4/29).

Sevgili Peygamberimiz (SAV) de sağlığın değerini bilmeyi ve onu korumayı öğütlemişlerdir:

"İnsanların çoğunun aldandığı (kıymetini takdir etmediği) iki nimet vardır: Vücut sağlığı, boş vakit."(Buhârî, Rikâk, 1); “…Hastalık gelmeden sağlığın kıymetini bilin…” (Buhârî, Rikâk, 3;Tirmizi, Zühd 25).

Günümüzde salgın ve bulaşıcı hastalıklardan korunmada maske kullanımı da koruyucu hekimlik ve hastalığa yakalanmamak bakımından gerekli bir önlem kabul edilmektedir.

Tıp uzmanlarına göre maske kullanmak, solunum yolu enfeksiyonlarına karşı oldukça etkili bir kişisel korunma yöntemidir. Ayrıca etkili ve doğru maske kullanımı için maske takmadan önce ve maskeyi çıkardıktan sonra 20 saniye elleri sabunla yıkamak tavsiye edilmektedir.

Çevre temizliği ve bulaşıcı hastalık riski açısından kullanılmış maskelerin gelişi güzel yerlere, parklara, denizlere ve açık alanlara atılmaması mutlaka ağzı sıkıca  bağlanmış poşetler içinde kapalı çöp kutularına bırakılmaları gerekmektedir.

Bu süreçte çevre temizliğine özen göstermeyen ve maskelerini uygunsuz şekilde atanlardan dolayı çok üzgünüz. Bu tür sorumsuz davranışlar, insan sağlığını tehdit etmek ve insan haklarını ihlal etmek anlamına gelir.

Maske konusunda uzmanların yine önemli bir uyarısı bulunmaktadır: Maske kirlenir ve ıslanırsa artık kullanılmamalıdır. Ayrıca maske takılıyken hapşırma veya üst üste öksürme gibi durumlarda temiziyle değiştirilmelidir.

O halde salgın ve bulaşıcı hastalık riski devam ettiği sürece Sağlık Bakanlığımızın ve uzmanların uyarılarını önemseyip usulüne uygun bir şekilde maske kullanmaya, 1,5-2 m. sosyal (fiziki) mesafeye ve temizliğe olabildiğince dikkat edelim. Hem kendi sağlımızı hem de çevremizdeki insanların sağlığını korumaya büyük özen gösterelim.

Allah bu salgın ve bulaşıcı hastalık sürecinde vefat eden bütün müslüman kardeşlerimize rahmet eylesin. Hükmen şehit olanlardan eylesin. Hasta olanlara acil şifalar versin ve hepimizi bütün kaza, bela, musibet ve bulaşıcı olan-olmayan tüm hastalıklardan korusun. Bize dünya ve ahirette iyilik ve güzellikler versin. Bizi cehennem azabından uzak eylesin. Cennetlik kullarından kılsın.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.