Konya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.56
  • EURO
    34.94
  • ALTIN
    2426.4
  • BIST
    9722.09
  • BTC
    64184.98$

Marul’a Bakış Açınızı Değiştirecek Bilgiler

07 Mayıs 2020, Perşembe 09:32

Sevgili okurlarım bu haftam ki köşe yazımda sizler için araştırdığım Marul hakkında bilgiler aktaracağım. Tam mevsimi olan ve çarşı ve pazarlarda yerini alan marula bakış açınızı değiştirecek bilgiler vereceğim.Bu satırlarda …Sofralarımızdaki nefis salatalarımızın vazgeçilmezi olan marul, papatyagiller ailesinden geniş yeşil yapraklı bir ılıman iklim bitkisidir.  Marul, sebze besin grubu içinde yer alan bir bitki türüdür. Ciddi bir vitamin deposu olan marul, özellikle gelişme ve büyüme çağındaki çocuklar için oldukça faydalıdır. Marul, sağlık açısından da faydalar sağlar.

Duyunca sizin de çok şaşıracağınız marul faydaları şöyle sıralanabilir:

 Gün içinde bir miktar marul tüketimi, cilt hücreleriniz için gerekli olan A vitamininin tamamını karşılar. Cilt hücre sağlığınıza ve cildinizin canlı kalmasına yardımcı olur. İçindeki potasyum mineraliyle marul, kan dolaşımını düzenler ve cilt sağlığına katkı sunar. İçindeki E ve C vitaminleri ayrıca cildi zararlı güneş ışınlarına karşı korur.

 Marul cildi toksinlerden arındırarak cilt gözeneklerinin açılmasıyla birlikte ciltte doğal bir nemlenme sağlar. Egzama ve alerji rahatsızlığı olanlar için de marul tüketimi tedaviyi destekleyici bir role sahiptir.

 Etkili bir idrar söktürücü olarak bilinen marul, uyku sorunu yaşayanlar için de etkili bir sebzedir. Uzmanlara göre stres ve kaygı oranını dengeleyen ve akşamları bir miktar tüketilen marul salatası, rahat bir uyku için idealdir.

 Marul faydaları birçok birey tarafından bilinir ama marulun saç sağlığı açısından birbirinden değerli mineraller içerdiği çok az kişi tarafından bilinen bir gerçektir. İçeriğindeki demir başta olmak üzere diğer pek çok vitamin ve mineral sayesinde marul, saçların sağlıklı büyümesini sağlarken marul suyu saçlara uygulandığında saç dökülmesi riski azalır. Yine marul içindeki besinler, saç köklerini sağlamlaştırır, saçlara yumuşaklık ve doğal bir renk katar.

 Çok az yağ ve kalori içeren marul, diyet programlarının vazgeçilmezidir. Çünkü bol tüketilmesi tokluk hissi verir ve uygulanan marul diyeti kilo vermede kolaylıklar sunar.

Pek çok çeşidi bulunan marul, ülkemizde genel itibariyle 3 ana kategoride sınıflandırılır. Bu marul türlerini şu şekilde listelendirebiliriz:

 Acı Marul: Son yıllarda en popüler marul türlerinden olan acı marul, yabani marul olarak da bilinir. Bu marul türü, ülkemizde hemen her bölgede yetiştirilir

 Göbek Marul: Iceberg olarak da bilinen göbek marul, besin değeri yüksek ve çokça tüketilen bir marul türüdür. İç içe geçmiş yeşil yapraklardan oluşan göbek marul, doğramaya oldukça müsait olduğu için ev hanımları tarafından sıklıkla tercih edilir.

Kıvırcık Marul: Pek çok alt türü olan kıvırcık marul ise kıvrık şeklinden dolayı bu adı alır. Yaprakları çiçek gibi açılan kıvırcık marul, kolay ve ince biçimde doğranabilir. Diğer marul türlerine göre daha fazla C vitamini içerir.

Bu haftalıkta bu kadar, Sağlıklı Sebze ve meyveleri tercih edin. Sağlıklı kalın.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.