Konya
16 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.49
  • EURO
    34.60
  • ALTIN
    2478.9
  • BIST
    9563.65
  • BTC
    63004.33$

LİMON’U EVLERİNİZDEN EKSİK ETMEYİN

08 Nisan 2020, Çarşamba 09:58

Sevgili okurlarım son günlerde kıymeti daha iyi anlaşılan Limondan söz etmek istiyordum bu haftam ki yazımda. Yaptığım araştırmalar sonucunda elde ettiğim bilgileri sizlere aktarmak istedim. Limon, yüksek oranda C vitamini içeren doğal bir antibiyotiktir. Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara karşı vücut direncini artırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.  Başta enfeksiyonlar olmak üzere, yüksek tansiyona, anemi ve astıma karşı koruma sağlar. Limonda bulunan antioksidanlar, tümör ve kanser gelişmesine engel olur. Pektinden oluşan lif yapısından dolayı böbrek taş oluşumunu ve iltihaplanmayı engeller. Pektin aynı zamanda toksik maddelerin etkilerini azaltır. İçerdiği potasyum sayesinde hücrelerin düzgün çalışmasına katkı sağlar. Limonun kabukları antiseptiktir; karaciğeri korur ve solunum rahatsızlıklarına iyi gelir. Limon suyu ise, hazımsızlığa iyi gelir, ateş düşürücüdür, saç ve cilt sağlığını korur.

Doğada en çok C vitamini içeren meyve olan limon turunçgiller familyasından bir narenciye türü şifalı bir meyvedir. Bilimsel adı Citrus olan limonun anavatanı tam olarak bilinmemektedir ancak tarihi kayıtlara ilk Antalya’da geçmiş ve tarihte en çok ticareti yapılan şifalı meyvelerden biri olmuştur. Ilıman iklimlerde odunsu bir gövde üzerinde yetişen beyaz çiçekli çok yıllık bir bitkidir

Limonun içerdiği vitamin ve mineraller Limon iyi bir C ve B6 vitamini ile potasyum kaynağıdır. Büyük kısmı su ve basit şekerlerden oluşan karbonhidratlardan oluşur. Sağlıklı bir diyet lifi olan pektin içerir. Limonda bulunan lifin P – 60 kadarı pektinden oluşur. Çok az yağ ve protein vardır. Çeşitli sağlık yararları sağlayan sitrik asit (limon tuzu), hesperidin (P vitamini), diosmin, eriocitrin ve D-limonen gibi antioksidanlar içermektedir.

Limonun sağlığa faydaları; Böbreklere faydası Böbrek taşları, atıklar böbreklerinizde kristalleştiğinde ve biriktiğinde oluşur. Limonun sitrik asitli yapısı idrar hacmini ve idrar pH’ını artırarak böbrek taşı oluşumunu engelleyebilir. Limonda bulunan hesperidin böbrekleri korur.

Bağışıklık sistemini güçlendirir, Limonda bulunan pektin bağışıklık sistemini canlandırıcı etki gösterir. Vücutta üretilmeyen B6 vitamini de bağışıklığın sağlıklı çalışması için gereklidir ve kronik hastalıklara karşı koruma sağlamaktadır. Hesperidin bileşiği merkezi sinir sistemi hastalıklarının doğal tedavisinde kullanılmaktadır.

Nane limon çayı gribe karşı etkili bir yöntemdir Limon ve grip Limon, bağışıklık sistemini güçlendiren, antiviral ve antibakteriyel özelliklere sahip doğal bir antioksidandır.

Faydaları şöyle sıralanabilir; Vücudu toksinlerden arındırır. Karaciğeri temizler. Antiseptiktir. Kabızlığı önler, gazı giderir, mideyi rahatlatır. Kronik hemoroit belirtilerini önlemek için kullanılabilir. Ciltte ve dişte oluşan lekeleri önleyebilir. Yaraların iyileşme sürecini hızlandırır. Enfeksiyonlarla mücadele eder, solunum sorunlarına iyi gelir

 Limon suyunun faydaları Solunum sorunlarına iyi gelir: Limon suyu zengin bir C vitamini kaynağı olarak uzun süreli solunum bozuklukları ile de başa çıkmada yardımcı olur.Hazımsızlığı önler. Hazımsızlık ve kabızlıkla ilgili sorunların giderilmesine yardımcıdır. Yemeğe biraz limon sıkmak sindirime yardımcı olur.Ateşi azaltır. Limon suyu, nezle, grip veya ateşi olan bir kişinin tedavisinde yardımcı olabilir. Terlemeyi artırarak ateşi kırmaya yardımcı olur. Diş bakımı sağlar. Limon suyu ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Diş etlerine limon suyu ile masaj yapmak, diş eti kanamasını durdurabilir, ayrıca çeşitli diş eti hastalıklarından ve diğer koşullardan gelebilecek kötü kokuları da ortadan kaldırabilir Yanıkları giderir. Limon suyu cilt üzerindeki yanma hissini azaltır ve izlerin solmasına yardımcı olabilir. Küçük kanamaları durdurur. Antiseptik ve pıhtılaşma özelliklerine sahiptir, bir parça pamuk topuna limon suyu uygulayabilir ve burun kanamasını durdurmak için burnun içine yerleştirebilirsiniz. İyi bir temizleyicidir. Limon suyu yağları çözme kabiliyetleri ve ferahlatıcı aroması nedeniyle etkili bir temizlik ürünüdür. Cilt sağlığını korur. Doğal bir antiseptik ilaç olan limonsuyu, güneş yanıklarının ağrılarını azaltmak için uygulanabilir, sivilce ve egzamaya iyi gelir. Yaşlanma karşıtı bir çözüm olarak kırışıklıkları ve siyah noktaları giderebilir. Limonda bulunan bitki bileşiklerinin çoğu limon suyunda yeterli miktarda bulunmaz, bu nedenle eğer ekşiye çok duyarlı değilseniz bir meyve gibi dilimler halinde tüketmeniz önerilir.

Sağlıklı meyveleri tercih edin. Sağlıklı kalın.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.