Konya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.59
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2507.1
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    64098.73$

LEZZETLİ FİT AŞURE 

23 Eylül 2019, Pazartesi 09:01

Yediden yetmişe herkesin severek tükettiği, Muharrem ayının baş tacı, geleneksel lezzetlerimizden biri olan aşurenin zamanı geldi. 
İsteğe göre sıcak ya da soğuk servis edilen aşurenin içinde neler var neler.. Buğday, pirinç gibi tahıllar, nohut, fasulye gibi kurubaklagiler, üzüm, incir, kayısı gibi kuru meyveler, taze elma dilimleri, limon-portakal kabukları, tat vermek için üzerine eklenen tatlandırıcı, şeker, pekmez, üzerine servis esnasında ceviz, fındık, fıstık, badem, tarçın..
Hepimizin sadece tatlı olarak bildiği aşurenin içindeki bu besinler bizlere neler fısıldıyor gelin beraber kulak verelim.
Aşurenin ana maddesi olan tahıl grubundaki buğday, E ve B vitaminleri (B12 hariç) yönünden zengindir, özellikle B1 vitaminin(tiamin) en iyi kaynağıdır.
Demir, kalsiyum, çinko ve magnezyum açısından zengin olan kurubaklagiler, buğday gibi E ve B vitaminleri (B12 hariç) yönünden zengindir. İçerdiği bitkisel kaynaklı protein sayesinde özellikle vejetaryenler için uygun bir besindir. İyi bir lif(posa) kaynağı olan kurubaklagiller, bağırsağı çalıştırarak hazımsızlığı iyi gelir, kabızlığı önler, vücudu tok tutar. Kalp damar sağlığını korur, kansere karşı koruyucu etki gösterir.
Vitamin deposu olan meyveler, aşureye tadını veren en önemli unsurdur. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle kalsiyum açısından zengin olan kuru meyvelerden kayısı A vitamini, incir magnezyum ve kalsiyum, üzüm demir mineralini içermesiyle kemikleri güçlendirir, kasların gevşemesini sağlar ve kas ağrılarını azaltır, göz sağlığınıza iyi gelir. İçerdikleri yüksek lif oranıyla kurubaklagiller gibi kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Taze meyveleri tencereye en son eklemek, mümkün oldukça pişirmeden çiğ bırakmak içerdikleri C vitaminini korumaya yardımcı olur. Doğal antioksidan olan C vitamini ise kanserden korur, cilt ve hücre yenilenmesinde etkin rol oynar.
Lezzeti arttıran, aşureyi süsleyen ceviz, fıstık gibi yağlı tohumlarda çokça bulunan Omega-3 yağ asitleri, kalp damar sağlığının korunmasında etkili olur, kansere karşı vücudu korur. B ve E vitaminleri açısından zengindir.
Aşurede bulunan bu besin ve besin öğeleri aşureyi yüksek enerji kaynağına dönüştürür. Gelişme çağındaki çocuklar, sütünün kalitesini ve miktarını arttırmak isteyen emzikli anneler, ağır işte çalışan enerji ihtiyacı yüksek olan işçiler için uygun bir besin haline getirir.
Yüksek lifli bileşenleri sayesinde başka birçok tatlıya kıyasla glisemik indeksi çok daha makul, mükemmel bir karışımdır. Şerbetli tatlılar ya da hamur tatlıları yerine tercih edilebilir.
FİT AŞURE TARİFİ
Malzemeler:
1 Su Bardağı Buğday,
1/2 Su Bardağı Nohut (haşlanmış),
1/2 Su Bardağı Beyaz Kuru Fasülye (haşlanmış),
100 gr Kuru Üzüm,
100 gr Kuru Kayısı,
100 gr Kuru İncir,
2 Orta Boy Elma,
2 Orta Boy Limon Kabuğu Rendesi,
1 Su Bardağı Pekmez ya 2/3 Su Bardağı Bal
Üzerine Süslemek İçin;
Fındık, Ceviz, Toz Fıstık, Badem, Tarçın.
Yapılışı:
1 Gece önceden fasulye, nohut ve buğdayı ayrı ayrı kaplarda soğuk su ile ıslatın. Hepsinin haşlanma süreleri birbirinden farklı olduğu için ertesi gün ayrı ayrı kaplarda haşlayın. Haşlanan malzemelerin sularını dökün ve aşurede kullanılacak diğer malzemelerle birlikte büyük bir tencereye bırakın. Üzerine kaynayan su dökerek pişmesini bekleyin. Ocaktan almadan yaklaşık 5-10 dakika önce pekmezi tencereye ilave edip karıştırın. Aşurenizi tatlandırın. Servis esnasında üzerini süslemeyi unutmayın.
Yukarıda verdiğim tariften yaklaşık 20 porsiyonluk aşure meydana gelir. Her porsiyon da yaklaşık 250-270 kalori içerir. Unutulmamalıdır ki aşurede kullanılan su miktarı da elbette oluşacak porsiyonun sayısını, kalorisini değiştirir. İhtiyaca göre malzemelerinin miktarları değiştirilebilir.
Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.
Diyetisyen Rümeysa ÖZKAN.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.