Konya
18 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.52
  • EURO
    34.85
  • ALTIN
    2480.5
  • BIST
    9530.47
  • BTC
    61655.1$

KUTLU DOĞUM HAFTASI (1)

07 Nisan 2016, Perşembe 08:44

              Allah’ın selâmı rahmeti bereketi üzerinize olsun.

  2016 Yılı Kutlu Doğum Haftası; 09-20 Nisan tarihleri arasında kutlanacaktır.

            İlki 1989 yılında kutlanmaya başlayan Kutlu Doğum Haftası, sevgili Peygamberimizin hayatını, şahsiyetini, örnek ahlâkını doğru olarak tanıtmak ve peygamber sevgisini yaymak amacına yönelik olarak konulmuştu. Bu, aslında eski bir devlet geleneğinin yeniden canlandırılışı idi. Peygamberimizin doğumu miladi aylardan Nisan ayı’nda olduğu için 14-20 Nisan tarihleri arasında bu proğramlar düzenlenmektedir.

Peygamberimiz Hz. Muhammed'in doğumunun seneyi devriyesi, "Kutlu Doğum Haftası" ismi altında, bir hafta boyu ilmî salon toplantılarıyla kutlamaktadır.

Sevgili Peygamberimizi anmak, onu daha iyi tanımak, tanıtmak, anlatmak, anlamak suretiyle muhtaç olduğumuz birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını güçlendirmek amacıyla bütün Türkiye’de il ve ilçe Müftülüklerinin önderliğinde Sivil Toplum Kuruluşlarının katılım ve destekleriyle büyük çaplı  organizasyonlarla sevgili Peygamberimiz Hz.Muhammed (s.a.v.)’in şahsında O’nun  insanlığa getirip kazandırdığı ilâhi değerler tekrar hatırlanmaktadır.

Yüce Peygamberimizin dünyayı şereflendirmesinin sene-i devriyesini vesile ederek yeni yeni organizasyonlarla gerçekleştirilmektedir. Peygamberimizin dünyayı şereflendirdiği günden itibaren bir haftayı "Kutlu Doğum Haftası" olarak ilan edilmiştir. Müftülükler imkânları nisbetinde, bu haftanın sembolünün yer aldığı afişlerle, pankartlarla süslenmektedir.

 

Bir hafta boyu değişik salonlarda gerçekleştirilen ilmî toplantılarla, sevgili Peygamberimizin örnek şahsiyeti, insanlığı kurtuluşa götüren eşsiz mirası hakkında, güzide ilim adamlarımız tarafından konuşmalar yapılmaktadır. Toplantıların yapıldığı salonlar, böyle bir kalabalığa, heyecana şahit oldular. "Kutlu Doğum Haftası" büyük bir ilgiye, tasvibe ve takdire mazhar olmaktadır.

Burada hedef kitle yani muhatap alınan kitle Türkiye'deki bütün kesimlerden insanlardır. Yani cami cemaatının dışındaki herkestir. Camiye gelmeyen, gelemeyen, namaz kılmayan, hatta inanmayan kişilere dahi ulaşmak hedef alınmıştır. Bu bakımdan, sporcu, sporsever, işçi, memur, esnaf, işveren, işadamı, lise ve üniversite öğrencisi, emniyet görevlisi, asker hepsi bu haftanın ulaşmak istediği kesimlerin temsilcileridir.

Burada her din görevlisi, bir gül ve değişik ikramlarla hedef kitleye ihtiyacı olan bilgileri sunmakta, Kutlu Doğum Aşı adı altında yemek davetine çağırmaktadır.

 

 Bu bakımdan Kutlu Doğum Haftası'nın amacı çok yönlüdür: Hem her kesimden insanlara Peygamberimizi tanıtmak, hem O'nun şahsiyetinde İslâm'ı anlatmak, hem de Müslümanların çağımızdaki problemleri ile ilgili yeni ve güvenilir bilgiler üretmektir.

 

Bu amaçla her sene Kutlu Doğum Haftasında değişik bir güncel konu da işlenmektedir: Meselâ insan hakları, yeni dünya düzeni arayışları ve meselâ ".Dünyada ve Türkiye'de İslâm ve Müslüman İmajı" gibi konular, aydınlar, basın-yayın organları, din görevlileri ve üniversite mensupları ve halkımız tarafından büyük rağbet görerek ele alınıp işlenmektedir. Ve bu yıl ‘“Hz. Peygamber, Tevhid ve Vahdet-Gelin Birlik Olalım” konusunun ele alınması kararlaştırılmıştır.

 

Kitaplar yayınlanmaktadır. Kutlu Doğum konuşmalarından özel bir kültür ve bilim kitaplığı oluşuyor. Bu bakımdan Kutlu Doğum Haftası sosyal ve kültürel açıdan da bir şölendir.

Bir hafta boyu Peygamberimiz Hz. Muhammed, seçkin ilim adamlarımız tarafından çeşitli yönleri ile anlatılmaktadır. Bu etkinliklerin aynı zamanda kültürümüze, şerefli bir hizmeti olacaktır. Tasavvuf musikisi konserleri ayrı bir coşku kaynağıdır. Kültürel etkinlikler Anadolu'yu ve Balkanları da sarmaktadır. Hatta Avrupa'daki Türkleri de sarmaktadır.

Görülüyor ki Peygamberimizin doğumu kutlamaları, doğru olarak Hz. Muhammed (s.a.v.)'i ve İslâm'ı anlatmak, İslâm'ın günümüzdeki problemlerine çözüm getirmek için çok feyizli, bereketli, verimli bir ortam meydana getirmiştir. Biz barışçıyız; kavgaya karşıyız. Birlik taraftarıyız.

            Kutlu Doğum Haftası çalışmalarının başarılı geçmesini, ülkemize, milletimize, insanlığa hayırlar getirmesini diliyorum.

Üç Aylar’a girmiş bulunuyoruz. Reğâib Kandilinizi tebrik ederim.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.