Konya
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.33
  • EURO
    35.07
  • ALTIN
    2301.6
  • BIST
    9056.12
  • BTC
    70495.76$

KURBAN BAYRAMI GELİYOR

27 Temmuz 2020, Pazartesi 08:52

Ailelerin buluştuğu, büyük sofraların kurulduğu, yaşlı genç herkesin birbiriyle sarılıp kucaklaştığı bayramlara korona sürecinden dolayı ara vermek zorundayız. Bu sürecin bitmesini sağlamak için gereken tedbirleri alarak yaşamımıza devam etmemiz gerekiyor. Dolayısıyla bu bayram, teknolojinin bize verdiği imkanlarla, görüntülü konuşmalarla birbirimizle bayramlaşıp hasret gidereceğiz.

Gelelim kurban bayramında dikkat etmemiz gerekenlere.. Kurban bayramını diğer bayramlardan ayıran en büyük özelliği et tüketiminin ön plana çıkmasıdır. Tüketilen et miktarının yanında etlerin hazırlama, pişirme ve saklama koşullarının sağlığa uygun olması oldukça önemlidir.

ETİNİZİ TÜKETİRKEN, GÖRÜNEN YAĞLARINI TÜKETMEYİN!

Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği oldukça yüksektir. Kırmızı etteki yağ oranı, görünür yağlarından uzaklaştırıldığında bile ’dir. Dolayısıyla normalden çok daha fazla et tüketimi olan bu günlerde, kalp-damar sağlığını korumak adına etlerin görünen yağlarından uzak durmakta fayda var.

KESTİĞİNİZ KURBAN ETİNİZİ TÜKETMEDEN ÖNCE EN AZ 24 SAAT BEKLEYİN!

Kurban bayramında yapılan en büyük hatalardan biri kuşkusuz kesilen hayvan etinin bekletilmeden pişirilip tüketilmesidir. Fakat yeni kesilen etlerdeki sertlik sindirimi zorlaştırırken pişme süresini de uzatır. Özellikle mide problemi yaşayan, hazımsızlık ve şişkinlik çeken bireylerin kesilen eti mutlaka 24 saat sonra tüketmesi gerekmektedir.

SAĞLIKLI SAKLAMA KOŞULLARINA DİKKAT EDİN!

Buzlukta ya da buzdolabında bekletilerek, ilerleyen zamanlarda tüketilmeye ayrılan etleri büyük parçalar halinde saklamak yanlış olur. Etler, kuşbaşı-kıyma gibi küçük parçalara ayrılmalı, her yemek için kullanılacak miktarlar ayrı ayrı bölünmeli ve küçük buzdolabı poşetlerine konulmalıdır. Buzdolabında -2OC de 1-2 hafta, derin dondurucu kısmında ise -18OC de daha uzun süre bekletilebilir.

ETLERİNİZİ KULLANMADAN BİR GÜN ÖNCE BUZLUKTAN ALIN VE BUZDOLABINA YERLEŞTİRİN!

Buzluktan ya da derin dondurucudan çıkan etler, etin bozulmaması ve sağlık açısından zararlı hale gelmemesi için buzdolabında çözdürülmelidir. Sıcak suda bekleterek, güneşe koyarak çözdürmek yanlıştır ve olumsuz sağlık sonuçlarına neden olur.

ETİ PİŞİRİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Eti kesmek için kullanılan doğrama tahtası ile sebze kesmede kullanılan doğrama tahtası birbirinden farklı olmalıdır. Et ile sebzenin aynı tahtada kesilmesi sağlık açısından uygun olmaz.

Eti pişirirken; haşlama, fırınlama ve ızgara gibi pişirme yöntemlerini tercih edin. Mümkün oldukça kavurma ve kızartma yönteminden uzak durun. Et besin öğesi bakımından C ve E vitamini içermez. Etin sebzelerle beraber pişirilmesi ya da etin yanında sebze yemeği, yeşillik salatası, taze sıkılmış meyve suyu tüketmek çeşitli ve dengeli beslenmeyi sağlar. Ayrıca sebzelerde bulunan C vitamini sayesinde etteki demirin emilimi artar.

Kurban bayramının vazgeçilmezi haline gelen kavurmanın pişme esnasında içine kuyruk yağı/iç yağı, tereyağı gibi herhangi bir yağ eklemeyin. Yalnızca etin kendi yağı ile kısık ateşte pişmeye bırakın.

Mangalda ise etleri ateşe çok yaklaştırmadan, kömürleşmeden, siyah renge dönüşmeden kızartın. Etteki B1, B12, Folik Asit (B9) vitaminleri etin ateşe fazla yakın olması halinde kaybolur ve kömürleşen etler her zaman kansere neden olur.

Sebze ve kuru baklagil yemeklerini etle beraber pişirdiğinizde ekstra yağ ilave etmeyin. Özellikle kuyruk yağı/iç yağı gibi katı yağlardan uzak durun. Etin yağı ile pişmesine izin verin.

SAĞLIĞINIZ İÇİN BUNLARA ÖZEN GÖSTERİN.

  • Diyabet, kalp damar hastalıkları, mide rahatsızlıkları, gut, kronik böbrek yetmezliği, yüksek tansiyon gibi uzun süreli kronik rahatsızlığa sahip olan bireylerin beslenme tedavilerine bayram süresi boyunca da taviz vermeden devam etmesi gerekir. Herhangi bir sağlık problemi yaşamamak adına verilen beslenme programı dışına çıkılmamalıdır.
  • Sakatat tüketiminin artışa geçtiği bu bayramda özellikle kalp-damar ve kolesterol hastaları sakatat tüketiminden kaçınmalı, sağlıklarını düşünerek hareket etmelidir.
  • Günlük tüketilen öğün sayısı 3 ana 2-3 ara olmak koşuluyla 5-6 olsun ve en önemlisi azar azar ve sık sık beslenerek midenizi yormayın.
  • Kavurma ve kırmızı eti Öğle öğününde tercih edin. Yanında mutlaka sebze yemeği ve bol yeşillikli salata olsun. Pilav tercihiniz bulgurdan, içecek tercihiniz de ayran-cacıktan yana olsun.
  • En önemli içeceğimiz, metabolik faaliyetlerin düzenli bir şekilde sürmesini sağlayan suyu günde mutlaka 2,5-3,0 litre tüketin.
  • Fiziksel aktiviteyi asla ihmal etmeyin. Hafif bir tempoyla günde en az 45 dk yürüyüş yapın. Yürüyüş saatinizi herhangi bir ana öğününüzden 1 saat sonraya gelecek şekilde ayarlayın.

En kısa zamanda en güzel şekilde bu zor günleri atlatmak ümidiyle..

Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.