Konya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.38
  • EURO
    35.11
  • ALTIN
    2326.3
  • BIST
    9117.07
  • BTC
    70104.96$

KURALLAR ÇOCUKLARIMIZ İÇİN ANLAŞILIR OLMALI

17 Kasım 2020, Salı 09:07

Çocuğumuzdaki olumsuz davranışlarını değiştirmek için etkili yöntemler uygulamak, biz anne babaların işini kolaylaştırır. Kurallar çocukların sağlıklı ve güvenli bir biçimde büyümelerini ve gelişmelerini sağlamaktadır. Kurallar, çocukların davranışlarını düzenlemelerine, kontrol etmelerine yardımcı olur. Kuralların işe yaraması ve uygulanması için kuralları koyarken şu hususlara da dikkat etmek gerekir:

Kurallar kısa, açık ve az sayıda olmalıdır: “Akşam yemeğini ailece mutfakta yiyoruz.” “Fiziksel şiddet uygulanmaz.” dört beş kural yeterlidir.

Kuralların nedenleri çocuğa anlatılmalıdır. Kurallar çocuğun yaşına uygun ve gerçekçi olmalıdır. Bazı kurallar sadece çocuklar içindir. Bazı kurallar önceden, bazı kurallar da ihtiyaç durumunda konulmalı. Kurallara uyulmadığında, çocukların nasıl bir sonuçla karşılaşacaklarının önceden bilmeleri önemlidir. Kurallar tutarlı bir şekilde uygulanmalıdır. Kurallar bazen esnetilebilir. Bazı kurallar değişmemelidir. Her şeyden önce anne baba olarak önce siz ortak karara varın.

Davranışlarımızda ve ilişkilerimizde tutarlı olmak çok önemlidir. Çünkü biz farkına varmasak da çocuklarımız bizim birçok davranışımızı örnek alırlar. Yalan söylemenin kabul edilemez olduğunu bir kural olarak koymuşsak hiçbir koşulda yalan söylememek gerekir.

Anne babanın çocuklarını yetiştirirken birisinin evet dediğine diğeri hayır derse,  çocuk şaşkınlık yaşayacak işine geleni uygulayacaktır. Anne babanın öncelikle kendi aralarında anlaşmaları gerekir. Çocukların anne babalarıyla ayrı ayrı ilişki kurmaya da ihtiyaçları vardır.

Çocuklarımızın olumsuz davranışlarını değiştirmek için bazen de görmezden gelme yöntemini kullanabiliriz. Çocuğun bir davranışından sonra ana babanın gösterdiği ilgi o davranışı arttırmaktadır. Çocuğunuz kötü bir davranışta bulunduğunda tepki göstermez, çocuğunuzu duymamış gibi davranır ve kendini doğru bir şekilde ifade ettiği zamanlarda onu “Kendini çok doğru ifade ettiğini gördüm, bu çok hoşuma gitti.”dediğinizde çocuğunuz artık sizin dikkatinizi olumlu davranışı ile kazanabileceğini öğrenir.

Bu yöntemi kullanırken dikkat etmemiz gereken bazı noktalar vardır.

Öncelikli olarak davranışı belirleyin. Örneğin “kavga etme, okuldan kaçma, çalma”gibi davranışlarda bu yöntem kullanılmaz. “Söylenme, sızlanma, küsme, ağlama, küfretme…” gibi durumlarda kullanabiliriz.

Çocukla tartışmaya girmeyin, göz kontağı kurmayın:

Görmezden gelme ve takdir bir arada olmalı: Çocuğunuz sizden uygun olmayan bir dille oyuncağını istediğinde onu görmezden gelirken, uygun bir şekilde istediğinde oyuncaklarını vererek onu bu davranışından sonra övebilirsiniz.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.