Konya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.57
  • EURO
    34.83
  • ALTIN
    2500.7
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    64075.61$

Kültürel Yozlaşma (2)

22 Ocak 2021, Cuma 09:23

Kültürel yozlaşma beraberinde tabii olarak kültürün ve ahlâkın harap olmasını getirir.

Şiddet, müstehcenlik, karamsarlık aşılama, özenti yaratma, yanıltıcı reklamlarla tüketimi arttırma, yazılı kültürden uzaklaştırma, gibi mahzurları olan yayınlar üzülerek belirteyim ki çoğunluktadır. Çizgi filmlere varıncaya kadar şiddet, yıkma, dökme, ortadan kaldırmanın ağırlıkta olduğu yapımlar gençlere 24 saat sunuluyor. Halbuki sürekli bir empoze sonucu yanlış da olsa bunlara toplumun alıştırıldığı göz ardı ediliyor. Bu durumu çok güzel izah eden bir fıkra vardır:

Şehirden Anadolu’nun ücra bir köyüne gelin gider. Gelin Hanım, köye varınca mayıs-gübre- kokusundan müthiş rahatsız olur. Her tarafta tezek yığınları vardır. Kayınpederine evlerinin etrafındaki hayvan pisliklerini niye temizlemediklerini, mevcut pis kokuya nasıl dayandıklarını sorar. Kayınpederi der ki:

Kızım biz evimizin etrafındakileri uzaklaştırsak bile 15 metre öteden bu sefer,  komşu…’nin evinin etrafındakilerin kokusu gelir. Burası köy yeridir. Bundan kurtulmak çok zordur.

Hamarat gelin her şeye rağmen kolları sıvar evlerinin etrafındaki bütün mayısı, tezekleri uzaklaştırır. Bir ay sonra koku namına bir şey kalmaz(!). Kayınpederine;

Gördünüz mü koku diye bir şey kalmadı(!), deyince kayınpederi;

Kızım aslında koku aynen devam ediyor ama kokuya senin burnun alıştı, der.

Maalesef toplumumuzun bir çok çirkinliğe ve yanlışlığa tabir yerinde ise empoze ve yoğun telkin sonucu adeta burnu alıştırılıyor.

Farz olan “Emr-i bi’l ma’rûf, Nehy-i ani’l münker” yerine getirilmeli değil miydi.

İslam’ın öngördüğü beş temel hedef ise, dini, aklı, nefsi, nesli ve malı korumaktan oluşmaktadır. Bunlara halel gelmesi toplumu temelinden sarsar.

Kültürel Yozlaşma:

Yabancı kültürlerin olumsuz etkisi ve toplumun kendi öz değerlerine yeterince sahip çıkmaması sonucu meydana gelen kültürel bozulmadır.

Kültür Emperyalizmi:

Kültür emperyalizmi, gelişmiş ülkelerin az gelişmiş diğer kültürleri özellikle kitle iletişim araçlarıyla etkilemesi ve kendine benzetmesidir. Kültür emperyalizmi, sömürgeciliği kolaylaştırır.

Gayr-i müslimlerin nefsânî hayat tarzını taklit neticesinde yavaş yavaş aradaki farklar ortadan kalkmaya başlar. İslâmı, Îmânı bir halat kabul edersek, Allah için muhâlefet hissi zayıflayınca, halatın liflerinin tek tek kopmaya başlayacağı muhakkaktır. “vağtesimû bi habli’llah..-“-(Âl-i İmrân 103. Âyet)

Zamanın Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel tarafından söylendiği iddia edilen şu söz bu konuda uygulanan sinsi ve uzun vadeli politikaların nasıl başarılı olduğunu göstermektedir. Hasan Ali Yücel şöyle demişti 1940’lı yıllarda; “bizler insanları zorla Kur’an’dan uzaklaştırmaya çalışıyoruz. Ama buna rağmen başarılı olamıyoruz. 30-40 sene sonra öyle bir nesil yetiştirmeliyiz ki, kendiliğinden Kur’an’ı elinin tersiyle itebilmelidir.” H. Ali Yücel, 1938-1946 yılları arasında bakanlık yaptığına göre, 1970’li yıllarda yetişen ve İslam’a karşı olumsuz bir tavır ortaya koyan  İslâm Dini’ne kayıtsız gençlik bu politikaların gereği olarak yetiş(tiril)en gençliktir.

İslâm’ın bir toplumda gerçekleşmesini gözettiği beş temel hedefi bulunmaktadır. “Zârûriyyât-ı Dîniyye” Bu hedefler gerçekleşinceye kadar İslam, müntesiplerine meşru/İslami ölçüler çerçevesinde her türlü gayreti göstermeyi zorunlu kılmaktadır. Çünkü bu hedefler gerçekleşmeden toplumun kendi içerisinde ahlakı, adaleti ve sosyal dayanışmayı sağlaması ve fitneyi önlemesi de mümkün olmaz. İslami ahlakı, adalet ve sosyal dayanışmayı kendi içerisinde sağlayamayan bir toplumun ise, kendi insanını –dünyevi/uhrevi- mutlu etmesi söz konusu olmayacaktır. Bugün olduğu gibi, huzurlu ve mutlu olmayan bir toplumda ise gasp, cinayet, yolsuzluk, haksızlık ve şiddet eksik olmayacaktır. Bu ise, toplumun kendi içerisinde gün be gün çürümesine, iç kargaşalıklara, sosyal bunalıma ve huzursuzluğa sürüklenmesine neden olacaktır.

Gelecekte vah zavallı durumuna düşmemek için kültürel yozlaşmaya düşülmeyecek şekilde bir hayatı yaşamaya çalışmalıdır.

Allah (c.c.) yardımcımız olsun.

Yorumlar

  • yorum avatar
    Hüsamettin
    15-03-2023 09:46

    Hasan Ali Yücel tarafından söylendiği iddia edilen söz, sinsi planı ortaya koyuyor yazmışsınız.Yazık. Utanmıyor musunuz farazi, gerçekliği teyite muhtaç bir dedikodu etrafından büyük büyük çıkarımlar yapmaya? Cehalet midir yoksa art niyet midir bunun arkasında yatan sebep?

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.