Konya
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.33
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2307.3
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70619.38$

KTÜN’DE SEVİNDİREN BAŞARILAR

30 Eylül 2019, Pazartesi 08:56

İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji  Festivali (TEKNOFEST) 17-22 Eylül 2019 tarihleri arasında yapıldı.

TEKNOFEST,her yıl geleneksel hale  gelirken söz konusu teknik etkinliğe  ilgi ve katılım da giderek artıyor. Mesela bu yıl TEKNOFEST’’te  yapılan  19 yarışmaya  122 ülke katıldı. Türkiye’de 81  il’den 17 bin 373 takım ve 50 bin yarışmacının başvurduğu finallerde ise 2 bin  takım ve 10 bin yarışmacı mücadele etti.         

Konya Teknik Üniversites’nin  TEKNOFEST- 2019’a 8 takım ile katıldığını  doğrusunu söylemek gerekirse sözünü ettiğimiz festival sona erdikten sonra öğrendik. Üniversitenin basın müşaviri Ayhan Bey bizi bu konuda bilgilendirdi. İyi oldu ya değilse Konya Teknik Üniversitesi’nin  fevstivalde elde ettiği çok önemli başarılardan haberimiz olmayacaktı. Dolayısıyla  biz de  üniversite yönetimine ‘Bugüne kadar ne yaptınız, ne duruyorsunuz?’ diye, eleştiri oklarımızı  atmaya devam edecektik. Demem o ki; kurumların, kurum yöneticilerinin hiç değilse  yaptıkları önemli çalışma ve hizmet noktasında kamuoyunu bilgilendirmelerinde fayda var. En başta da kendileri  açısından fayda var.Elde bilgi olmalı ki kitle iletişim araçları kamuouyunu bilgilendirebilsin.

TEKNOFEST’in finallerinde 2 bin takım ve 10 bin yarışmacınin mücadele ettiğini yineleyelim. Konya  Teknik Üniversitesi’nin de  8 takımla  finallerde mücadele ettiğini daha  önce söylemiştik.

Gelelim sonuçlara..

Kızabilirsiniz ama  sakın  kıskanmayın. Hatta bu başarının sahiplerini   tebrik ve teşekkür etmekte gecikmeyin..

Ortada Teknik Üniversite’nin muazzam bir başarısı var..            

Tam 5 ayrı kategoride derece elde etmiş Teknik Üniversite.

-“Döner Kanat” Kategorisinde  Aybars ekibi birincilik,               

-“Görsel Tasarım” Kategorisinde ANKA Teknik Takımı birincilik,

-Üç  Boyutlu yazıcı Projesinde birincilik,             

-“Afet Yönetimi” Kategorisinde Kanat Ekibi üçüncülük,             

-“Sosyal Yenilikçilik ve Girişimcilik” kategorisinde üçüncülük..              

Bu başarılar Konya Teknik Üniversitesi’nin ilgili fakültelerinde okuyan öğrencilerin hazırladığı projelerle  elde edilen başarılar. Ayrca projelerin değerlendirmelerinin  festivalde TÜBİTAK tarafından yapıldığını da söylemiş olalım..Yani bu başarılar üniversite yönetiminin ve  bu üniversitede okuyan öğrencilerin başarısı..    

Sakın ola ki “Bu da neymiş?” falan demeyin.. Konya’da bulunan başka bir üniversitede  kendi alanında  benzer bir   başarı varsa onu  da yazarız.

Konya Teknik Üniversitesi galiba ayağa kalktı..               

TEKNOFEST’teki başarıları  çok önemli bir gelişme.

Üniversite yönetimi Konya için çok önemli bir çalışmayı daha   hayata geçirmek üzere..           

Üniversite “Obruk Uygulama ve Araştırma İzleme Merkezi” kuruyor.. 

Son yıllarda Konya başta olmak üzere Anadolu’nun çeşitli yerlerinde obrukların sayısı artmaya başladı.

Özellikle ova köylerinde; adamın evinin  kenarında, ekili tarlasının  bir yerinde, köye giden  yolun kenarında bir anda  toprak  yarılıyor, göçüyor ve derin çukurlar oluşuyor. Bugün bilinen 350 civarında obruk var ve buna her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Kesinlikle  riskli bir durum söz konusu. Köylünün evi, ahırı, çardağı günün hiç de belli olmayan bir saatinde, gece yarısında  yarılabilir, çökebilir. Çukurluklar oluşabilir. Can, mal, ekili alan ne varsa metrelerce derinliğe düşebilir.

Ülkemizde obruk oluşumlarının aslında sebepleri biliniyor. O sebepler arasında modern  olmayan tarımsal sulama yöntemi, (vahşi sulama sistemi) toprak yapısı öne çıkıyor. Yani sorun çözülemez değil. Fazla su isteyen bitkilerin yerine, fazla su gerektirmeyen “alternatif bitkilerin”  devlet tarafından planlanması, önerilmesi ve üreticinin buna yönlendirilmesi sorunun çözümüne katkı  sağlayabilir.Fakat devlet bunu yapmak yerine, köylerde “özel kuyu” ruhsatlarına sınırlama getirdi. Ayrıca kapatılan çok sayıda özel kuyu da var. Mesela bir tarla için alınan “özel kuyu” ruhsatından, kuyu sahibi yakın mesafede de olsa başka bir tarlasına su veremiyor. Böyle bir sorun var ortada. Bu sorun yer altı su kaynaklarının azalmasından ve muhtemel obruk  alanlarının meydana gelme  endişesinden  kaynaklanıyor.

Konya Teknik Üniversitesi “Obruk Uygulama ve Araştırma İzleme Merkezi” kurmak suretiyle,  ciddi bir yaraya parmak basmış görünüyor. AFAD, KOP, MTA ve Büyükşehir Belediyesi’nin bu merkezin paydaşları olacağını da öğrendik.. Obruk olayı  sadece Konya’nın değil, Anadolu’nun geleceğini ilgilendiren bir olay. Nihayet bu gerçek fark edildi.. Bu konuda ilk defa ciddi bir adımın bir üniversite tarafından atılmış olması da çok önemli..

Sonuç: Teknik Üniversite yaptığı çalışmalarla ve attığı adımlarla galiba, “Atılım ve Yükseliş” devrine geçiyor. Bir de Ankara Yolu’nda bulunan kampüs alanını ellerinden kapmaya çalışanlar  olmasa her şey daha güzel olacak.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.