Konya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.56
  • EURO
    34.87
  • ALTIN
    2427.1
  • BIST
    9722.09
  • BTC
    63885.29$

KTO  KARATAY ÜNİVERSİTESİ

27 Ağustos 2018, Pazartesi 07:38

Üniversite’nin kuruluş tarihi 2010. Üniversite yönetimi Karatay Medresesi’ne atıf yaparak,  kuruluş tarihini 1251 yılı ile irtibatlandırıyor. Bu sava göre KTO Karatay Üniversitesi’nin kökleri sekiz yüzyıl öncesine kadar gitmekte.                   

Resmen 2010’da kurulan, 2010-2011 yılında öğrenci kabul eden KTO Karatay Üniversitesi Konya’nın ikinci üniversitesi olma özelliğine sahiptir. Bilinen gerçek şu ki; üniversite hızla büyüyerek gelişmiş ve ülkede dikkat çeken  ve ilgi gören üniversiteler arasında yerini almıştır. Bu başarı grafiğinin elde edilmesinde Ticaret Odası yönetimi ile üniversite yönetiminin payının önemi inkar edilemez.

Bir dönem vesayet rüzgarlarının etkisi altında kalan KTO Karatay Üniversitesi’nin, Ticaret Odası yönetiminin son beş yıldaki kararlı  ve yerinde müdahaleleri üniversitenin önünde geniş özgürlük alanları yaratmıştır. O malum süreçlerden sonra üniversite gelişme trendine girmiş olup, bir anlamda rüştünü ispat etmiştir.

Üniversite yönetimi “KTO Karatay Üniversitesi, Konya Ticaret Odası’nın üniversitesidir” diyebiliyor artık.Ayrıca Oda yönetimi ile üniversite yönetimi arasında muazzam bir işbirliği ve uyum var. Bugün hiç  kimse üniversiteyi kendi malı gibi görmüyor ve kendi malı gibi kullanma hevesinde de değil. O günler geride kaldı. Bu noktaya gelinmesinde Oda yönetiminin ortaya koyduğu kıymetli çalışmaları takdir etmek lazım.

KTO Karatay Üniversitesi üç fakülte ile kurulmuştu. Bugün altı fakülte, iki yüksek okul ve bir meslek yüksekokulu bulunuyor üniversite bünyesinde. Fen Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü ile komple bir üniversite artık sözkonusu üniversite.

Hukuk Fakültesi,

Mühendislik Fakültesi,

İşletme ve Yönetim Fakültesi,  

Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi,

Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi,

Tıp Fakültesi gibi temel fakültelere sahip olan KTO Karatay Üniversitesi binlerce öğrenciye  ön lisans, lisans ve lisans üstü  burslu ve ücretli olmak üzere eğitim veriyor.

KTO Karatay Üniversitesi’nin belirlediği hedefler bir hayli ilgi çekici ve yüksek.

“Öncelikle bölgenin sanayi ve ticaret kesimine yönelik eğitim ve araştırmalar yapmak ve nitelikli mezunlar yetiştirmek. Daha sonra ulusal ve uluslararası çapta ön plana çıkan üniversite olmak.”

KTO Karatay Üniversitesi’nin , iş dünyasının üniversitesi olmak gibi büyük bir iddiası daha var. İş dünyasının üniversitesi olmak istiyor üniversite yönetimi. Bunun için yerli ve yabancı akademik dünyanın bilgi ve becerisini Konya’ya kazandırmaya çalışıyorlar.

2010-2011 eğitim ve öğretim yılında kurulan, 2013’de ilk mezunlarını veren KTO  Karatay Üniversitesi’nin hedefleri büyük. 

Belirledikleri hedeflere ulaşabilirler mi?

Pekala ulaşabilirler.       

Ticaret Odası  yönetimi ile üniversite yönetimi arasındaki yoğun işbirliği trafiği bunu sağlayacaktır. Zira taraflar üniversiteyi Türkiye’de söz sahibi yapmaktan başka bir niyet taşımıyor.

Gerek Oda başkanı Selçuk Öztürk  ve  gerekse rektör Bayram Sade’nin   varlık ve çabaları önemli. Her iki isim de KTO  Karatay Üniversitesi’nin Konya ve ülke için önemini ve ne demek olduğunu gayet iyi biliyorlar.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.