Konya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    64188.114$

KORONAVİRÜS

21 Mart 2020, Cumartesi 09:34

31 Aralık 2019’da sebebi tespit edilemeyen bir zatürre vakasının DSÖ’ye bildirilmesi ile salgın dünya gündemine geldi. O günü izleyen 4 gün içinde 44 vakanın daha görülmesi ile durum daha da ciddi bir hal aldı. Dünyaca saygın bilimsel dergi Lancet’te yayınlanan bir makalede  hastaların önemli bir kısmının Çin’in Wuhan şehrindeki deniz ürünleri toptan pazarına temas hikayesinin olduğu ifade edildi. Bu pazar aynı zamanda yabani hayvanların da canlı olarak satıldığı bir pazar.

Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyada korku ve paniğe neden olan  Gizemli virus olarak hayatımıza giren Corona virüsünün, hayvanlarda yaygın olarak görülen bir virüs türü olduğu biliniyor. Corona virüsü üst solunum yollarında enfeksiyona yol açabilen viral etkenlerden sadece bir tanesi.

Uzmanlar, Virüsün 4 alt türü bulunuyor. Ender olarak hayvanlardan insanlara bulabilirken bu bulaşma şekli “zoonoz” olarak adlandırılıyor. Corona virüsün insandan insana bulaşabilen türünün ilk örnekleri 2003 yılında ortaya çıkan SARS ve 2019 yılında Suudi Arabistan’da ortaya çıkan MERS salgınlarında görüldü. Şu anda gündemde olan tür ise SARS ve MERS salgınlarındaki türden farklı olarak daha önce tanımlanmamış yeni bir tür olarak biliniyor.

Bir salgında hastalık etkeninin (virüs, bakteri veya mantar olabilir) kişiden kişiye bulaşma hızı, bulaştığı kişilerde şiddetli hastalık ortaya çıkma oranı, hastalık ortaya çıkan kişiler arasındaki ölüm oranı da salgının ne düzeyde önemli olduğuna işaret ediyor.

Bu salgını önemli kılan diğer bir husus, virüsün ilk kez ortaya çıkmış olmasından dolayı insanlardaki hastalık sürecinin bilinmezliği. Virüs bulaşan kişilerden kaçı hasta oluyor, bulaştan kaç gün sonra hastalık ortaya çıkıyor, hastalığın toplam süresi ne kadar gibi soruların cevapları şu an için belirsiz ve birçok bilim insanı bu soruların cevaplarını bulmak için çalışıyor. Bu belirsizlik tüm müdahale süreçlerini de belirsizleştiriyor ve plan yapmayı zorlaştırıyor.

Virüs insanlara bulaştıktan sonra en sık akciğerlere yerleşiyor ve burada çoğalıyor. Virüs yeni olduğu için bağışıklık sistemimiz de virüsü tanımıyor ve karşı koymak için yetersiz kalıyor. Bu durumda zatürre gelişiyor ve akciğerlerin kapasitesi sınırlandığı için hastalar solunum sıkıntısı çekmeye başlıyor. Enfeksiyonun giderek yayılması ile genellikle solunum yetmezliği ile hastalar kaybediliyor.

Şu ana kadar hastalığın bulaşma yolunun damlacık yoluyla olduğu bildirilmiştir.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de vaka sayısının 359'a ulaştığını bildirirken corona virüsten kaynaklı ölüm sayısının 4'e ulaştığını duyurdu. Bakan Koca son 24 saatte 1.981 corona virüsü testinden 168'inin pozitif çıktığını son dakika duyurdu. 19 Mart itibarı ile vaka sayısının 359'a, ölüm sayısının ise 4'e ulaştığını üzülerek vermişti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca virüsün havada asılı kalma süresinin bilimsel olarak tespit edilemediği Önemli olan bir metreden sonra virüs yaşamının kısa olduğunu, Kimisi üç dört adım, kimisi iki metre olduğunu ısrarla söylüyor ama asgari bir metredir. O mesafe içinde bulaşıcılığın olmayacağı, yüzünüze öksürme hapşırma olmadıkça biliniyor. Onun dışında daha çok temasla, elinizi yüzünüze ağzınıza, burnunuza götürmekle daha sık bulaşıyor. Tedbirlerin sıkı şekilde uygularsak, Biz ne kadar sıkı durabilirsek o kadar üstesinden gelebiliriz, yayılımını önlemiş oluruz. Şu iki üç hafta sıkı durmamız gerektiğini söyledi.

Lütfen sağlık bakanlığını açıkladığı 14 kurala mutlaka uyalım. Koronavirüs alacağımız tedbirler kadar güçlü değildir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.