Konya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.48
  • EURO
    34.96
  • ALTIN
    2436.1
  • BIST
    9716.95
  • BTC
    64627.25$

KOLESTEROL VE BESLENME

13 Şubat 2018, Salı 07:46

 Kolesterol yüksekliği vücut için oldukça tehlikelidir. Damar sertliğini meydana getiren önemli nedenlerden biridir. Kolesterol dediğimiz madde yağa benzer fakat yağ değildir. Yapısı ve işleyişi yağlardan farklıdır. Bununla beraber yağların emilimini sağlayan safranın birleşiminde de yer alır. Kan tahlili  verdiğinizde kolesterol değeriniz yüksekse kalp damar hastalıklarıyla ilişkili olabilir.

 İki çeşit kolesterol tipi vardır. Bunlar;

HDL Kolesterol: İYİ Kolesterol ‘dür. Damarları temizler.  Yükseltmek için en iyi yol sigara içmemek ve egzersiz yapmaktır.

LDL Kolesterol: Kötü kolesteroldür. Damarların tıkanmasına, kalp ve damar gibi rahatsızlıkların oluşmasında katkısı büyüktür.

Kolesterol belirtilerini merak eden bireylerde genelde halsizlik, isteksizlik,  baş ağrısı, ayaklarda ve bacaklarda yanma, soluk cilt, yaraların geç iyileşmesi, baş dönmesi, ayak parmaklarında morarma, el ve ayaklarda üşüme ve uyuşma, nefes darlığı,  göz çevresinde sarı lekeler, göğüs bölgesinde oluşan ağrı gibi şikâyetlere sık sık karşılaşılabilir.

Kandaki kolesterolünüzü düşürmek için yapmanız gereken yemeklerinizde kullandığınız yağ miktarını azaltıp doymuş yağlar yerine doymamış yağlar tercih etmeniz gerekmektedir. Doymuş yağ dediğimiz besin tereyağı gibi hayvansal kaynaklı yağlardır. Doymamış yağlar dediğimiz yağlar ise zeytinyağı gibi bitkisel ve iyi huylu kolesterolümüzü yükseltip kötü huylu kolesterolümüzü düşüren yağlardır. Tam tahıllı ekmek, kepekli ekmek, bulgur makarna gibi tahıl ürünlerini,  meyve ve sebzeleri, kurubaklagil gibi besinleri kolesterol düşürücü etkisi bulunduğundan dolayı tüketmeye özen gösteriniz.

Kolesterolünüzü yükselten besinleri tüketmemeye çalışın. Bu besinler yumurtanın sarısı, tereyağı, yağlı süt ve süt ürünleri, kremalı pastalar, kekler ve yağlı olan diğer besinler bunların başında gelir. Bu besinlerden uzak durmaya çalışın.

Kolesterolünüzü normal sınırlarda tutmak için eğer vücut ağırlığınız olduğundan fazlaysa bilinçli bir şekilde yardım alıp ideal kilonuza ulaşmayı hedefleyin.  Fiziksel aktiviteyi hayatınızdan çıkarmayın. Unutmayın işleyen demir pas tutmaz

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.